Arta și comunicarea pot înfrunta traumele pierderii de sarcină și infertilității
https://www.ziarulmetropolis.ro/arta-si-comunicarea-pot-infrunta-traumele-pierderii-de-sarcina-si-infertilitatii/

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieţii. Una din şase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie şi/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenţei lor, aceste experienţe sunt totuşi unele dintre cele mai stigmatizante şi izolante din societate.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2024

Proiectul Una din Trei își propune să confrunte această situație pe multiple căi, la confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, pentru a stimula vindecarea, exprimarea, înțelegerea și adaptarea, atât la nivel individual, cât și din punct de vedere colectiv.

Proiectul are în vedere organizarea unei expoziții participative itinerante în România (septembrie 2024), Bulgaria (octombrie 2024) și Polonia (în prima jumătate a lui 2025), reunind lucrări ale unor artiști români și internaționali, cât și obiecte personale, povești și lucrări artistice culese direct de la persoane care s-au confruntat cu aceste experiențe traumatizante. Această expoziție va fi susținută de realizarea unui studiu comprehensiv despre reprezentarea pierderii de sarcină și infertilității în spațiul public din România și Bulgaria, până în luna iunie a acestui an, cât și a 6 ateliere de storytelling în care 9 persoane vor fi ajutate să-și exprime poveștile prin film, scrieri creative și artă audio, ale căror rezultate vor fi prezentate în luna aprilie a acestui an

O invitație la terapie prin artă și prin dialog

Proiectul este conceput și implementat de o echipă creativă cu mulți ani de lucru în comunități vulnerabile iar pentru Una din trei va colabora cu mai cu mai multe artiste (Maria Stanisheva – regizoare animație, Bulgaria; Sabina Tupan – arta multimedia, România; Suzana Dan – pictorita, România) pe partea de ilustrație, animație și artă multimedia, pentru a reda complexitatea povestilor. Echipa își mai propune o abordare artistică înrădăcinată în empatie a unor situații de maximă vulnerabilitate, a căror gestionare poate fi susținută, poate în mod paradoxal, tocmai de construirea și stimularea unei comunități înțelegătoare și protective. În acest spirit, Una din Trei invită la vindecare colectivă prin intermediul a 6 ateliere concepute pentru femei și cupluri care au trecut prin avort, pierdere de sarcină și infertilitate.

Prin intermediul filmului, fotografiei și sunetului, participanții vor explora povești și vor comunica despre reziliență, speranță și transformare, pentru a găsi conexiuni cu ceilalți și moduri de a trece peste durere. Participanții nu trebuie să aibă experiență în domenii artistice sau creative, iar atelierele nu sunt doar despre sublimarea experiențelor proprii prin artă, ci sunt mai cu seamă focalizate pe crearea unor spații în care trăirile personale sunt văzute, auzite și validate într-o comunitate empatică. Atelierele vor avea loc de două ori pe lună, între 20 aprilie și 1 iunie, cu sesiuni cuprinse între 90 și 120 de minute, în spațiul Pe Stop.

Mai multe informații se regăsesc în formularul de înscriere.

Totodată, Asociația Patrupetrei, sub egida căreia se desfășoară proiectul Una din Trei, este în căutare de asistenți de proiect care să contribuie la cercetarea acestui subiect sensibil, cu empatie și compasiune. Alături de Ruxandra Gubernat (inițiatoare a proiectului, regizoare de film documentar, artistă vizuală și cercetătoare), Ioana Brăilescu (manager de proiect) și Andrei Dudea (producător, director de imagine și regizor), asistentul va contribui la cercetare prin colectarea de date, cât și la organizarea evenimentelor în vederea creșterii gradului de conștientizare în rândul publicului a problemelor legate de pierderea de sarcină și de infertilitate și a tuturor dificultăților care decurg din ele. Timpul necesar este de 3-4 ore pe săptămână, online, iar durata proiectului este de 6 luni.

Persoanele interesate sunt invitate să-și trimită CV-ul și câteva fraze explicând interesul pentru proiect, cât și orice experiență relevantă, la adresele de email [email protected] sau [email protected], până la data de 15 aprilie.

Prin artă și comunitate, către vindecare

Una din Trei este un proiect pus sub semnul reunirii, a empatiei, a comunității. Experiențelor personale li se dă glas în mai multe forme artistice și simbolice, într-o manieră incluzivă, recunoscând atât trăiri individuale nefiltrate, cât și produse artistice elaborate, creatoare de context și inițiatoare de dialog. Empatia nu vine din izolare și categorisire, ci din împărtășire. Așadar, expoziția rezultată în urma proiectului va conține atât lucrări audio-video selecționate ale unor artiști din România și de peste hotare, cât și minimum 30 de obiecte ilustrative pentru povești personale, împreună cu 10 lucrări artistice primite de la persoane afectate de pierderea sarcinii și/sau infertilitate. Aceste semne ale durerii și ale rezilienței vor fi adunate prin intermediul unor apeluri publice care urmează să fie anunțate. În plus, expoziția va cuprinde și cele 9 lucrări pe care le vor produce participanții la atelierele de storytelling menționate mai sus, însoțite de un performance de 9 minute realizat de Ruxandra Gubernat, intitulat „Not This Baby in My Belly”.

Primul spațiu în care va putea fi văzută expoziția este Rezidența BRD Scena 9, la București, în septembrie 2024. În luna octombrie, expoziția va călători la Sofia, în Bulgaria, iar în prima parte a anului viitor, acest mini-muzeu participativ va ajunge și în Polonia, cea de-a treia țară parteneră în proiect, în galeria lokal_30 din Varșovia.

Una din trei femei are de purtat mult prea multă traumă, de una singură. Proiectul Una din Trei este totodată un răspuns și o chemare: nimeni nu ar trebui să fie însingurat în fața unei astfel de traume atât de profunde, atât de existențiale; iată o șansă de a găsi comunitate și de a exprima experiențele proprii, de a oglindi trăirea individuală în artă, de a merge mai departe, împreună.

Detalii despre proiect se găsesc pe Facebook și Instagram.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.