Campania „Artiști pentru artiști ucraineni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/campania-artisti-pentru-artisti-ucraineni/

Uniunea Teatrală din România, în parteneriat cu Worldwide Reading Project şi CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore iniţiază Campania umanitară Artişti români pentru artişti ucraineni, proiect de strângere de fonduri care se va desfăşura în perioada 16 mai – 15 iunie.

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2022

În urma propunerii UNITER, 46 instituții culturale de stat și independente au răspuns favorabil apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene. Și modalități noi de implicare continuă să sosească!

Ne-am bucurat și am acceptat cu toată deschiderea ca și colegii din Republica Moldova să fie alături de noi în acest demers de suflet.

În perioada 16 mai – 15 iunie instituțiile de cultură din România și Republica Moldova vor organiza spectacole lectură pe baza a 10 texte scrise de autori ucraineni, după declanșarea războiului din Ucraina (Andrii Bondarenko, Elena Astasieva, Igor Biliț, Irina Gareț, Liudmila Timoșenko, Maxim Kurocikin, Natalia Blok, Natalia Vorojbit, Oksana Savcenko, Tetiana Kițenko), în traducerea Ralucăi Rădulescu sau vor programa spectacole din repertoriul propriu, donând încasările. Miza este aceeași: sprijin financiar pentru artiștii ucraineni care trec acum prin momente teribile.

 

Sumele strânse din vânzarea de bilete, donaţii şi sponsorizări
se pot vira în contul special deschis de Asociația UNITER

Fondul de Solidaritate Teatrală

RO22RNCB0072049712860086 BCR SECTOR 1

Împreună pentru păstrarea demnității artiștilor și pentru susținerea culturii ucrainene.

Le mulțumim autorilor acestor texte pentru că au avut curajul să vorbească despre experiența personală a războiului și suntem alături de ei!

 

Detalii despre programul spectacolelor din campanie veți găsi în curând pe site-ul www.uniter.ro, pe site-urile teatrelor partenere și pe www.mystage.ro.

 

Mulțumim tuturor pentru entuziasm și disponibilitate!

 

Instituțiile partenere:

Fundația Calea Griviței și Festivalul Undercloud

Muzeul Național al Literaturii Române București

Muzeul Național al Literaturii Române Iași

Opera Comică pentru Copii București

Radio România Cultural

Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe

Teatrul Bulandra București

Teatrul „Elvira Godeanu” Târgu Jiu

Teatrul „Ion Creangă” București

Teatrul „Maria Filotti” Brăila

Teatrul „Matei Vișniec” Suceava

Teatrul „Regina Maria” Oradea

Teatrul „Tamási Áron” Sfântu Gheorghe

Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești

Teatrul „Tomcsa Sándor” Odorheiu Secuiesc

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad

Teatrul de Animație Țăndărică București

Teatrul de Artă București

Teatrul de Comedie București

Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” București

Teatrul de Stat Constanța

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați

Teatrul Evreiesc de Stat București

Teatrul Excelsior București

Teatrul German de Stat Timișoara

Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Teatrul Municipal „Csíki Játékszín” Miercurea Ciuc

Teatrul Municipal Baia Mare și Asociația Culturală ATELIER ’92

Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava“

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca

Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Teatrul Național Târgu Mureș – Compania „Tompa Miklós”

Teatrul Nottara București

Teatrul Odeon București

Teatrul pentru copii şi tineret „Ariel” Târgu-Mureș

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” Craiova

Teatrul pentru Copii și Tineret Gong Sibiu

Teatrul de păpuși „Puck” Cluj-Napoca

Teatrul „Stela Popescu” București

Teatrul Tineretului Piatra Neamț

Teatrul Național „Eugen Ionesco” din Chișinău, Republica Moldova

Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, Republica Moldova

Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” Chișinău, Republica Moldova

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).