Symbiosis – o poveste holistică a relației dintre om și natură, văzută prin ochii lui Leo Dolghier Oleg și Alexandru Medinschi la Elite Art Gallery
https://www.ziarulmetropolis.ro/symbiosis-o-poveste-holistica-a-relatiei-dintre-om-si-natura-vazuta-prin-ochii-lui-leo-dolghier-oleg-si-alexandru-medinschi-la-elite-art-gallery/

Într-o eră dominată de tehnologie, expoziţia „Symbiosis”, semnată de artistul vizual Leo Dolghier Oleg, explorează modul în care pictura de şevalet rămâne relevantă şi proaspătă, un pilon esenţial pe scena artistică contemporană, încărcat cu semnificaţie şi importanţă.

Un articol de Felicia Acsinte|12 februarie 2024

Subliniind legătura subtilă dintre om și natură, Symbiosis este o călătorie artistică ce invită la contemplare și descoperire, aducând în prim-plan esența subtilă a relației dintre om și mediul său înconjurător. Încorporând elemente vizuale care subliniază aspectele emoționale și filosofice ale acestei simbioze complexe, expoziția găzduită de Elite Art Gallery din București, în perioada 5-23 februarie, aduce în atenția publicului îmbinarea a două forme artistice diferite: arta vizuală și performance-ul.

Picturile lui Leo Dolghier reprezintă o invocare de senzații simțite la nivel fizic și emoțional, transpuse printr-un câmp semantic propriu.  Artistul redefinește experiența artistică, în care sensibilitatea față de natură și spiritualitate devine axa centrală a creațiilor sale. Prin explorarea misterului naturii și adâncimii spirituale, Leo Dolghier încurajează contemplarea și conexiunea cu aspectele adânci ale existenței umane. Lucrările sunt cu un puternic conținut și forță cromatică ce rezidă dintr-o profundă trăire personală asupra propriei existențe, asupra realității și mai ales asupra înțelegerii lumii. Fiecare percepție și fiecare nuanță cromatică devin portaluri către înțelegerea profundă a realității, iar prin fiecare pensulație, prin fiecare contur, artistul încurajează privitorul să se conecteze într-un mod personal și profund cu lucrările sale.

Ce îl face pe Leo Dolghier un artist veritabil este abordarea sa picturală încărcată de simțire, cunoaștere și mai ales sinceritate.  O sinceritate ce menține în pânzele sale un mesaj autentic despre lume, în cele mai complexe aspecte ale sale, de la tensiunea și dramatism, la bucuria și frumusețea vieții, o sinceritate ce este redată dincolo de imaginea vizuală.  Lucrările lui Dolghier sunt adevărate povești vizuale, unde accentul meticulos este pus atât pe subiectul reprezentat, cât și pe materialele utilizate. De la alegerea pânzei, la uleiurile folosite, fiecare detaliu contribuie la rezistența în timp a picturilor sale. Tehnica sa, rezultatul unei cercetări îndelungate și a studiului marilor maeștri, adaugă o tridimensionalitate captivantă prin stratificarea culorilor. Picturile sugerează atât imaginea vizuală, cât și textura tangibilă a subiectelor reprezentate, cu scopul de a da viață lucrărilor, oferindu-le o dimensiune suplimentară și invitând privitorul să exploreze pictura în detaliu.  Culorile vibrante devin un limbaj prin care Dolghier exprimă complexitatea emoțiilor umane redate într-o perspectivă a încrederii și speranței.

Unul dintre aspectele remarcabile ale lucrărilor este abordarea echilibrată între abstract și clasic. Leo Dolghier reușește să navigheze cu pricepere între lumea abstractă, unde imaginația și expresia personală se contopesc în forme neașteptate; și universul clasic, unde tehnica și tradiția își păstrează greutatea și semnificația. Prin această abordare complexă, acesta aduce o nouă perspectivă asupra modului în care arta poate evolua, reușind să mențină vie flacăra creativității în sfera clasică.

Un moment cu adevărat intrigant al expoziției este prezența lui Alexandru Medinschi care amplifică spiritul naturii. Prin gesturi și mișcări artistice, acesta își propune să aducă la viață subtilitățile și frumusețea naturii, conectându-i pe spectatori cu esența vieții într-un mod unic și inovator. Într-o mișcare îndrăzneață, Alexandru Medinschi îmbracă pictura cu elemente de performance, aducând o dimensiune interactivă și dinamică. Pictura nu mai este doar o formă statică, ci devine un dialog între artist și public. Performance-ul îmbogățește experiența vizuală și transformă picturile în evenimente captivante, conectând privitorul direct cu procesul de creație. În lumina simbolurilor antice precum Pan, Faun sau Satir, Medinschi devine un intermediar între lumea pământească și cea divină, îmbrățișând esența spiritului naturii.

În esență, Symbiosis devine un mediu expresiv complex, îmbogățit de elemente de performance, o călătorie artistică care îmbină tradiția cu inovația, formând un dialog între trecut și prezent, între clasic și contemporan. Asemenea unui sanctuar în care se desfășoară dansul subtil al ființei mitologice în oglinda picturilor, Symbiosis restabilește un dialog sacru între om și lumea naturală cu scopul de a celebra spiritul vieții și al naturii în toată splendoarea sa.

Istoric de artă, Felicia Acsinte

Leo Dolghier Oleg este artist vizual, membru UAP, București. Asemenea unui act de confesiune, prin pictură acesta caută să transforme expresia proprie în expresivitate plastică, iar culoarea devine limbajul de semnificare ca punte de relaționare între artist și privitor sub consemnul de formă-conținut sau chiar o oglindă de reconstituire a două realități – cea proprie și cea a privitorului.  Din 2010, artistul a participat la expoziții personale și de grup, în țară și străinătate. Lucrările sale se găsesc în colecții private din SUA, Franța, Austria, Italia, Spania, România și Republica Moldiva.  Mai multe detalii despre artist pot fi accesate pe sit-ul acestuia: leo-dolghier.com

Alexandru Medinschi este specializat în visual performance și sculptură. Acesta explorează metodele de expresie prin instalații, compoziții teatrale și performace-uri stradale. Pentru acesta arta exprimării are o funcționalitate terapeutică, inspirându-se din diversitatea înconjurătoare raportată la influența pe care aceasta o are asupra omului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.