În numele pământului/The Peasants, cel de-al doilea film pictat al creatorilor Loving Vincent, din 23 februarie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-numele-pamantului-the-peasants-cel-de-al-doilea-film-pictat-al-creatorilor-loving-vincent-din-23-februarie-in-cinematografe/

Adaptare a romanului „Țăranii” de W.S. Reymont, câştigător al Premiului Nobel pentru Literatură şi propunerea Poloniei la Premiile Oscar®  din acest an,  În numele pământului/ The Peasants va putea fi văzut în cinematografele din toată ţara, începând de vineri, 23 februarie.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2024

Sfârșitul sec. XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani,  un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat. Dar Jagna este îndrăgostită de Antek, fiul lui Boryna, și, pentru a trăi această iubire, tânăra va încălca toate regulile și standardele sociale ale vremii.

Regizorii DK Welchman (Dorota Kobiela) și Hugh Welchman, nominalizați la Premiile Oscar® în 2018 pentru Loving Vincent, și-au propus să aducă în fața publicului, într-un mod impresionant din punct de vedere vizual, emoțiile și drama pe care Reymont le ilustrează în romanul său.

„Am știut imediat că este o capodoperă. De același calibru ca opera lui Charles Dickens, Thomas Hardy, Émile Zola. Țăranii au fost coloana vertebrală a societății timp de peste o mie de ani în Europa, până la revoluția industrială și nu numai. Am fost încântat de ideea de a aduce această lucrare grozavă în fața unui public din afara Poloniei.”, declară regizorul Hugh Welchman.

Peste 100 de pictori au realizat aproximativ 40.000 de cadre pictate intergral în ulei , folosind aceeași tehnică de animație pictată, devenită cunoscută cu filmul „Loving Vincent”, despre viața celebrului Vincent van Gogh. În numele pământului/The Peasants este esența a jumătate de secol de pictură europeană de la începutul secolelor XIX și XX. Principalii artiști care au inspirat pelicula au fost Józef Chełmoński, Ferdynand Ruszczyc, Jan Stanisławski, Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Piotr Michałowski, Jules Breton și Jean-Francois Millet

„Am vrut să arătăm ce poate face tehnica noastră de animație pictată în film. A da viață unui roman de 1000 de pagini mi s-a părut o nouă provocare și o oportunitate de a arăta că poate funcționa și din punct de vedere emoțional. The Peasants/În numele pământului este la o scară cu totul diferită de Loving Vincent. Avem dansuri și bătălii. Construcția fiecărui cadru s-a dublat, din cauza stilului mai realist și a mișcărilor dinamice ale camerei pe care le folosim în acest film”, spune DK Welchman.

Distribuit în România de Follow Art Distribution (Loving Vincent, McQueen, Military Wives, 30 de ani și 15 minute, Blue Moon, Străjerii Deltei, Imaculat, Alis, Spre Nord, Falcon Lake, Tigru, The Pod Generation ), În numele pământului/ The Peasants, ajunge din 23 februarie în cinematografele din toată țara.  

Proiectul este realizat cu sprijinul Creative Europe – Films on the move.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.