Campania Artiști români pentru artiști ucraineni: spectacolul-lectură la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/campania-artisti-romani-pentru-artisti-ucraineni-spectacolul-lectura-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural deschide campania Artişti români pentru artişti ucraineni, organizată de UNITER, în Sufrageria Regală de la MNAR, în Noaptea Muzeelor 2022, cu un spectacolul-lectură cu Șerban Pavlu şi un recital al Trupei Firma dedicate artiştilor din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2022

Actorul Șerban Pavlu va citi, sâmbătă, de la ora 22.00, în Sufrageria Regală de la MNAR, monologul Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bondarenko, o piesă scurtă scrisă de dramaturgul ucrainean la doar câteva zile după ce armata rusă a invadat Ucraina. Un monolog despre temerile, regretele și vinovățiile unui om în a cărui țară a început războiul.

„Am scris această piesă în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina. S-a născut dintr-o întrebare care mi-a pulsat adânc în cap: de ce ni se întâmplă toate  astea? Când am încercat să înțeleg, răspunsul a venit rapid: pentru că această oroare, de fapt, ne bântuie pe mine și pe familia mea de secole. Întotdeauna a fost aproape, într-un fel sau altul, conștient sau inconștient.” a declarat dramaturgul Andrii Bondarenko.

Evenimentul produs de Radio Romania Cultural face parte din campania Artiști români pentru artiști ucraineni, organizată de UNITER, împreună cu Worldwide Reading Project și The Center of International Theatre Development din Baltimore. Pe structura programului anual al UNITER „Artiști pentru artiști”, de data aceasta campania este dedicată artiștilor ucraineni, la inițiativa Ralucăi Rădulescu, realizatoarea emisiunii Scena și Ecranul de la Radio România Cultural și traducătoarea celor 10 texte ce vor și fi citite în toată țara. Peste 40 de teatre și alte instituții de cultură, publice și independente, din România, vor organiza, în perioada 16 mai – 15 iunie 2022, spectacole-lectură sau vor dona veniturile obținute din vânzarea biletelor la spectacole din propriile repertorii pentru artiștii ucraineni.

Spectacolul Radio România Cultural din Noaptea Muzeelor va continua cu un micro-recital tematic al trupei FiRMA.

„Arta nu cunoaște granițe! Suntem onorați să ne alăturăm inițiativei Radio România Cultural, inițiativă menită a ne demonstra că arta poartă în genă darul de a se naște și a supraviețui în orice context, fie el extrem, precum războiul de la porțile noastre. Vom interpreta piese precum „O, rămâi”, „Prizonieri de Război”, „Tot ceva fi”, „Inimile sunt lumini”, „În Lemn” sau „Dacă ne-am ucide unul pe altul”. Vom fi acolo trup și suflet cu muzica și versurile noastre, versuri de Andrii Bondarenko, Ana Blandiana, Nina Cassian și Mihai Eminescu, întru speranță” a spus Daniel Rocca, liderul trupei.

Spectacolul, care va începe la ora 22:00, în Sufrageria Regală de la MNAR, va putea fi urmărit de vizitatorii muzeului și transmis în direct pe frecvențele Radio România Cultural și pe pagina de facebook a postului.

Andrii Bondarenko este dramaturg, regizor, cercetător, doctor în filosofie, șef al Departamentului Secretariat literar și Dramaturgie al Teatrului de Păpuși din Lviv.

Șerban Pavlu a absolvit în 1997 Academia de Teatru şi Film din Bucureşti și este unul dintre cei mai apreciați actori de azi. A jucat în peste 30 de filme și seriale și a primit Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în anul 2013. Șerban Pavlu este actor al Teatrului Bulandra.

Autoarea albumului „Poezii alese”, volumul I, coprodus de Radio România, FiRMA, este una dintre cele mai longevive trupe alternative autohtone. Daniel Rocca și Sorin Erhan reprezintă axul central al grupului,  foarte omogen și original în  genurile muzicale abordate.

28
/05
/18

Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului Femei pe Mătăsari, fondat de Iulian Văcărean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.

25
/05
/18

Artistul român Hamid-Nicola Katrib își va împărtăși una dintre viziunile sale asupra artei moderne într-un cadru urban, părăsit și uitat de timp, care va anima locația într-o viziune suprarealistă plină de emoții. Amprenta artistului, atent conturată în Big Bang - vernisajul pe care îl pregătește pentru data de 7 iunie 2018, se va reflecta în 11 tablouri suprarealiste pictate de acesta în ulei, însă vedeta serii va fi instalația denumită „The End”.

24
/05
/18

Pe durata Festivalului Internaţional de Film Transilvania (25 mai - 3 iunie), Ziarul Metropolis vă va ține la curent cu cele mai importante evenimente de la Cluj.

22
/05
/18

Între 20 și 29 aprilie, la hub-ul cultural POINT a avut loc NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative. La invitația POINT, peste 30 de creatori și artiști români și internaționali au ținut workshopuri, conferințe, performance-uri.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

17
/05
/18

Joi, 17 iunie, în ziua Înălțării Domnului, România va sărbători și Ziua Eroilor. Cu această ocazie, vor fi organizate 172 de evenimente-sincron în diferite comunități (sate, comune, orașe, consilii județene, școli, licee, muzee, biblioteci, universități, asociații culturale și sociale, teatre, mănăstiri) din România și din Republica Moldova, având ca scop omagierea eroilor veterani și a foștilor deținuți politici, care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea și menținerea României pentru noi, cei de astăzi, și pentru generațiile următoare.

16
/05
/18

În seara de 19 mai, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a evenimentului "Noaptea Muzeelor", publicul din întreaga ţară va avea posibilitatea de a vizita aproximativ 180 de muzee şi de a beneficia de pe urma unor activităţi culturale şi curatoriale propuse de peste 40 de prieteni ai muzeelor.

15
/05
/18

One Night Gallery, cea mai inovatoare galerie de artă vizuală din România, se extinde pentru cea de-a cincea ediție cu o expoziție intinerantă în care arta vine mai aproape de spectatori, într-o experienţă multisenzorială care foloseşte realitatea virtuală, realitatea augmentată și videomappingul. Pe data de 19 mai, Samsung aduce One Night Gallery la Teatrul Odeon, iar lucrările artistei Raluca Băraru vor transforma spațiul din Calea Victoriei 40, pentru o noapte, într-o scenă care se va remarca printr-un ludic noir, specific personajelor create de ea.

12
/05
/18

Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă în colaborare cu Federaţia Română a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO vă invită la vernisajul expoziției „Pictori comentaţi de Petre Oprea”, deschisă în perioadă 15 mai – 13 iunie la Muzeul Colecțiilor de Artă.

11
/05
/18

"După ce am fotografiat timp de doi ani distrugerea arhitecturală din epoca Ceaușescu, am decis să relatez fotografic viața de zi cu zi a oamenilor.", spunea, în urmă cu 5 ani, într-un reportaj BBC Andrei Pandele, fotograful (şi arhitectul) care a surprins, începând din 1970, România în vremea opresiunii comuniste.