CANNES 2015: Audiard, Van Sant şi Sorrentino, în competiţia oficială a festivalului
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-audiard-van-sant-si-sorrentino-in-competitia-oficiala-a-festivalului/

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino, se numără printre cele 17 filme selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2015.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2015

CANNES 2015 / Organizatorii Festivalului de film de la Cannes acordă în mod tradiţional trei locuri pentru producţiile franceze.

Anul acesta nu face excepţie, iar două locuri au fost atribuite unor regizori care au mai concurat pe Croazetă: „Mon roi”, de Maiwenn, cu Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot şi Louis Garrel, şi „Deephan”, regizat de Jacques Audiard, o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.

Scenaristul şi regizorul Stephane Brize va participa în premieră în competiţia de la Cannes cu pelicula „La loi du marche”, cu Vincent Lindon, un actor care apare cu regularitate în filmele sale, interpretând de această dată rolul unui bărbat în vârstă de 50 de ani care ajunge să lucreze ca gardian într-un supermarket şi să se confrunte cu dileme morale foarte puternice.

Într-unul dintre cele 17 titluri anunţate joi în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.CANNES 2015

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

CANNES 2015 / Filmele selecţionate în competiţia oficială

Dheepan„, de Jacques Audiard,

La Loi Du Marché„, de Stéphane Brizé,

Marguerite et Julien„, de Valérie Donzelli,

Il Racconto Dei Racconti„, de Matteo Garrone,cannes 2015

Carol”, de Todd Haynes,

The Assassin/ Nie Yinniang„, de Hou Hsiao Hsien,

Mountains May Depart/ Shan He Gu Ren„, de Jia Zhang-Ke,

Our Little Sister/ Umimachi Diary, de Hirokazu Kore-Eda,

Macbeth„, de Justin Kurzel,

The Lobster„, de Yorgos Lanthimos,

Mon Roi„, de Maïwenn,

Mia Madre„, de Nanni Moretti,

Saul Fia„, de László Nemes,

La giovinezza„, de Paolo Sorrentino,

Louder Than Bombs„, de Joachim Trier,

The Sea of Trees„, de Gus Van Sant, şi

Sicario„, de Denis Villeneuve.

Alte titluri ar putea fi anunţate în următoarele zile, astfel încât competiţia oficială să cuprindă un număr de cel mult 20 de filme.

În afara competiţiei vor fi proiectate deja anunţatul „Mad Max: Fury Road”, de George Miller, „Irrational Man”, de Woody Allen, „Inside Out”, de Pete Docter şi Ronaldo Del Carmen, şi „The Little Prince”, de Mark Osborne.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura şi două lungmetraje regizate de cineaştii români Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu.

Foto: CANNES 2015 – cinemagia

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.