Cannes 2015: Scurtmetrajul „Ramona”, de Andrei Creţulescu, a primit premiul Canal+
https://www.ziarulmetropolis.ro/cannes-2015-scurtmetrajul-ramona-de-andrei-cretulescu-a-primit-premiul-canal/

Scurtmetrajul „Ramona”, în regia lui Andrei Creţulescu, selectat în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015, a primit, joi seară, premiul Canal+.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2015

Premiul Canal+ este oferit unui singur scurtmetraj sau mediumetraj din secţiunea Semaine de la Critique, de echipa celebrului canal de televiziune. Astfel, scurtmetrajul românesc „Ramona” urmează să fie difuzat de postul de televiziune Canal+.

Premiul a fost acordat pentru prima dată în 1992, iar, de-a lungul timpului, printre regizorii onoraţi cu această distincţie s-au numărat Chris Landreth, Bill Plympton, Denis Villeneuve, Daniel Joseph Borgman şi Gaëlle Denis.

Violent, stilizat şi fără dialoguri, „Ramona” încheie trilogia „impromptu” realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele „Bad Penny” (2013) şi „Kowalski” (2014).

Din distribuţie fac parte aceiaşi actori Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia, de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Creţulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul „În Derivă” şi nouă documentare originale. În 2011 a înfiinţat compania de producţie Kinosseur.

După ce a produs lungmetrajul „Killing Time” (regia Florin Piersic Jr.), Andrei Creţulescu a scris şi regizat „Bad Penny” şi „Kowalski”, cel din urmă fiind desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi recompensat cu premiul pentru regie şi cel pentru interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

„Ramona” este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei Creţulescu este în postproducţie cu „Şapte luni mai târziu”, primul său scurtmetraj finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, şi în preproducţie cu primul lui lungmetraj, „Charlton Heston”, pe care îl va filma în toamnă.

„Ramona” este un scurtmetraj independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de carieră. Cea de-a 54-a ediţie a prestigioasei secţiuni are loc în perioada 14 – 22 mai.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 – 24 mai.

Foto: Cannes 2015, Ramona, Andrei Creţulescu – facebook.com/Kinosseur

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.