Cănuță, om sucit, pe strada Sapienții, 11 bis (via Florin Iaru) – partea a II-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/canuta-om-sucit-pe-strada-sapientii-11-bis-via-florin-iaru-partea-ii/

(continuare) Da, m-am albit, dar în sufletul meu a înflorit revolta, pentru că sînt neam de revoluţionar. Cum, domnule, cum de e posibil? Tocmai eu, din universul ăsta larg, am fost ales să intru în rahat? Ah, am să mă răzbun. Aţi profitat de mine, vrăjitoarelor. Mai ales, tu, domnişoară Raluca, ai profitat cu glasul tău catifelat şi m-ai dus cu vorba…

Un articol de |12 august 2019

Că tot veni vorba de vorbă, pun mîna pe telefon și sun la Christian Tour. Cine-mi răspunde? Ați ghicit. Vocea aceea. Încep în trombă:
— V-ați bătut joc de mine. M-ați adus în pragul disperării. Cum e posibil? Ce fel de agenție de… sunteți?

Vocea catifelată tace preț de cîteva secunde.
— Da’ unde sunteți?
— În Grecia, domnișoară, unde m-ați aruncat ca pe o măsea stricată!
— Și ce căutați în Grecia acum? – mă întreabă mironosița.
— Cameră caut. Aia pe care mi-ați vîndut-o fără să mă întrebați.

Domnișoara Raluca tace. Aud cum clicăie pe taste.
— Păi – zice – domnu’ Iaru, era vorba de 9 septembrie. Am și corespondența cu dvs. Mi-ați confirmat.
— Ce am confirmat, domnișoară?
— Rezervarea. Am mailul dvs. în fața ochilor.

Ca un pumnal ce sfîșie o piele mi-au pierit vorbele.
— Vă dau prin sms. discuția noastră. Ați confirmat.
Și mi-o dă. Cuvînt cu cuvînt. Septembrie, frate.

Mă uit ca vițelul la poarta nouă. Mă frec la ochi. Viața e complexă și plină de surprize. O neagră disperare mi se lasă pe ochi. Recepționerul mă vede și-mi dă un pahar cu apă. Sînt învins pe toată linia.
— Și acum eu ce fac?

Domnișoara Raluca zice, cu aceeași voce caldă:
— Stați să vedem. Vă sun cît pot de repede. Mergeți, vă rog, la sediul nostru din Nidri…

Recepționerul cărunt înțelege totul și intervine:
— Am să vă caut cameră, domnule, dar totul e plin, plin. Nu fiți disperat, în cel mai rău caz dormiți aici, pe canapele… Mîine, jur că vă dau camera mea, trebuie să ne descurcăm cumva.

Brusc, iadul îmi apare ca una dintre cele mai bune lumi posibile.

(va urma)

Florin Iaru este poet, prozator, fost membru al celebrului Cenaclu de luni, iar de câțiva ani încoace organizează împreună cu Marius Chivu unele dintre cele mai de succes ateliere de creative writing din țară.

Foto: Lefkada, Florin Iaru 

 

19
/07
/14

Oare ce-ar face Hitler dacă s-ar trezi, viu și nevătămat, în Berlinul anului 2011? Poate că ar deveni... vedetă de televiziune. Acest scenariu este imaginat de Timur Vermes, în romanul „Ia uite cine s-a întors”.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

10
/07
/14

Carlo M. Cipolla, mort în anul 2000, la 78 de ani, a sintetizat în “Legile fundamentale ale imbecilității umane” (Editura Humanitas, 2014) cea mai gravă dintre problemele cu care omenirea se confruntă în prezent.

09
/07
/14

Joi, 10 iulie, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur-Verona nr. 13-15, Bucureşti) va avea loc lansarea volumelor Caragiale după Caragiale. Arcanele interpretării: exagerări, deformări, excese de Angelo Mitchievici şi Camera obscură. Vis, imaginaţie şi bandă desenată de Ioan Stanomir, apărute recent la Editura Cartea Românească.

30
/06
/14

Unul dintre cei mai importanți prozatori români contemporani a împlinit 60 de ani. Fost tipograf, salahor, boxeur, ziarist şi, cel mai adesea, liber profesionist, Radu Aldulescu a debutat în 1993 cu romanul “Sonata pentru acordeon”, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor.

24
/06
/14

Un alt laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a intrat în portofoliul Polirom. Este vorba despre Kenzaburō Ōe (n. 1935), unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX, din opera căruia Editura Polirom a publicat romanele Stîrpiţi răul de la rădăcină, împuşcaţi copiii şi 17.

21
/06
/14

Scriitoarea, jurnalista şi profesoara Ana Maria Sireteanu, director al postului Radio România Cultural în perioada 1996 - 2002, a murit vineri, la vârsta de 69 de ani, după o lungă şi grea suferinţă.

13
/06
/14

Volumul ,,Născut în URSS” de Vasile Ernu, apărut la Editura Polirom în patru ediţii de succes – în 2006, ediţia a II-a, cu CD, în 2007, ediţia III-a în 2010 şi ediţia a IV-a în 2013 –, a fost publicat de curînd în Polonia, la editura Claroscuro, în traducerea de Radosław Biniarz, cu titlul ,,Urodzony w ZSRR”.

11
/06
/14

"Broaşte", un nou roman tradus în limba română al laureatului premiului Nobel pentru Literatura în 2012, scriitorul chinez Mo Yan, recent apărut în colecţia "Raftul Denisei" a editurii Humanitas Fiction va fi prezentat publicului miercuri, 11 iunie, ora 19.00 in Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta nr.38).

10
/06
/14

Asociația Ortodoxă pentru o Lume Nouă și Librăria Cărturești (de la Muzeul Țăranului Român) vă invită la o conferință cu tema ECHILIBRU, suținută de criticul literar Dan C. Mihăilescu, pe 12 iunie, de la ora 19:00. Intrarea este liberă.

09
/06
/14

Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN organizează marţi, 10 iunie, de la ora 19.30, în faţa Muzeului Naţional al Literaturii Române (MNLR), situat pe Bulevardul Dacia din Capitală, evenimentul "Recviem pentru Muzeu", în contextul în care existenţa instituţiei este pusă în pericol.