Capitala celebrează timp de 3 săptămâni arhitectura de bună calitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/capitala-celebreaza-timp-de-3-saptamani-arhitectura-de-buna-calitate/

Cea de-a doua ediţie a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziţiei principale găzduită de Teatrul Naţional din Bucureşti şi conferinţe susţinute de invitaţi din Japonia, Austria şi România. Trienala continuă cu prezentările publice şi jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziţii majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 şi 18, la TNB şi ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2016

Pentru 3 săptămâni Bucureștiul devine capitala arhitecturii de bună calitate, Trienala de Arhitectura East Centric propunând publicului român și nu numai o incursiune prin arhitectura recentă din țările Europei Centrale și de Est.

Primul weekend al evenimentului reper în Europa a fost dedicat modulului „Drifting Architecture”. Pornind de la tema ediției – Drifting (derapaj, deviere), expoziția principală prezintă în foaierul Sălii Media 99 de proiecte din 22 de țări alese în urma unei selecții ghidate de scriitorul Bogdan Ghiu – președinte al boardului de curatori.

Ediția 2016 este una dintre cele mai ambițioase, mai curajoase, mai experimentale, mai ludice și, deci, mai aventuroase și mai pasionante manifestări de acest gen din ultima vreme, la nivel european cel puțin. – Bogdan Ghiuarhitectura

După deschiderea și vernisajul expoziției principale, în acest weekend au fost vernisate și expozițiile proiectelor colaterale „Constructive Alps” – expoziție-rezultat a concursului cu același nume și „Case cu duh” – proiecte de reabilitare a arhitecturii tradiționale, rurale.

Trienala continuă săptămâna aceasta cu prezentările din al doilea modul – Premiile Arhitext East Centric. 26 de proiecte din toate țările regiunii au fost nominalizate și expuse la ARCUB Gabroveni, autorii lor urmând să susțină vineri și sâmbătă prezentări publice în sesiuni de jurizare dedicate celor 5 secțiuni. Câștigătorii vor fi anunțați duminică, la ora 18, în cadrul unei ceremonii ce are loc la Sala Media a Teatrului Național din București.

Președintele juriului, arhitectul francez Dietmar Feichtinger susține sâmbăta, 24 septembrie, o

Trienalei de Arhitectură East Centric aduce la București peste 200 de proiecte și autorii lor din 26 de țări în 4 expoziții majore găzduite de Teatrul Național București, ARCUB Gabroveni și Centrul Cultural Arhitectural al UAR. Expozițiile pot fi vizitate gratuit până pe 9 octombrie, în fiecare zi între orele 10 și 18.

Pentru conferințele și evenimentele speciale este necesară înscrierea conform indicațiilor și programului de pe site-ul dedicat.

Cel mai mare eveniment de arhitectură din regiune, trienala radiografiază, cartografiază și conectează cele mai importante proiecte, experimente și idei și pune autorii lor în dialog.

Foto:Trienala de Arhitectura East Centric – Simion Buia

29
/03
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și Centrul de Cultură Arcuș vernisează cea de a treia expoziție din seria aniversară Galeria „Madrigal 60” și invită publicul să descopere universul vizual al artistului Emanuel Chiriac. Evenimentul va avea loc vineri, 31 martie, de la ora 19:00, la sediul Corului Madrigal din Aleea Dealul Mitropoliei 11, București.

28
/03
/23

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate în promovarea artei contemporane și a peste 500 de materiale video originale (interviuri, documentare, no comment, expoziții) pe canalul YouTube, se lansează premiul Modernism.ro Award 2023, un trofeu de colecție, unicat, acordat în funcție de preferințele și vizualizările publicului.

27
/03
/23

În săptămâna 27 martie – 2 aprilie, Uniunea Artiștilor Plastici din România așteaptă publicul la multe evenimente din țară: expoziția „El Camino” (fotografii de Călin Piescu), sculptură la Galeria de Artă din Ploiești și picturi semnate de Aurelian Broască (la Constanța).

23
/03
/23

MoBU anunță Târgul Internațional de Artă București, eveniment care va avea loc în perioada 19-28 mai a.c. la Romaero Băneasa. Organizatorii au pregătit un pavilion expozițional complex, multifuncțional, cu 22.000 de metri pătrați la interior și în exterior, din care aproape 5.500 mp sunt spațiu expozițional dedicat exclusiv galeriilor și artiștilor participanți.

23
/03
/23

Indie Box, inițiativa din spatele mai multor proiecte artistice ai ultimilor 6 ani, precum [m]others, [ship of fools], Danstopic și Movemental, a lansat luna aceasta un nou proiect de terapie prin artă și cercetare artistică a cărui implementare se va petrece pe parcursul acestui an în două spitale de psihiatrie din țară: Spitalul Voila din Câmpina și Spitalul „Eftimie Diamandescu” din Bălăceanca.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).

10
/03
/23

Muzeului Național de Artă Contemporană celebrează joi, 16 martie, începând cu ora 17:00, fenomenul culturii vizuale contemporane din România prin „decontul vizual” al celor 192 de noutăți din colecția muzeului, dar și printr-o dezbatere cu invitați internaționali, care deschide seria de conferințe publice MNAC International Academy.

07
/03
/23

AnnArt Gallery găzduiește, în perioada 28 februarie - 25 martie 2023, expoziția „Treasury of forgotten places”, născută în urma unei rezidențe de artă în județul Bihor, initiață de creatorul de modă Dorin Negrău și care are ca scop principal conservarea patrimoniului unei lumi arhaice, ilustrând astfel firescul vieții simple.