Capodopere ale cinematografiei japoneze, în aer liber pe parcursul verii
https://www.ziarulmetropolis.ro/capodopere-ale-cinematografiei-japoneze-in-aer-liber-pe-parcursul-verii/

PREVIEW Şase capodopere ale cinematografiei japoneze vor putea fi văzute în aer liber în cadrul programului CINEVARA, care se va desfăşura în perioada 14 iulie – 18 august la Bucureşti.

Un articol de Ionuţ Mareş|6 iulie 2022

Rezidența9 anunță a patra ediție CINEVARA: Summer in Japan.

În programul curatoriat de Richard Peña, profesor la The School of The Arts, Columbia University, și fost director de programe al Film Society of Lincoln Center din New York, se regăsesc anul acesta șase capodopere ale cinematografiei japoneze produse în ultimul secol de faimoasa companie de film Shochiku. Înființată în 1895, Shochiku are în portofoliu filme ale celor mai importanți și inovatori regizori japonezi.

CINEVARA se va desfășura în perioada 14 iulie – 18 august, filmele fiind proiectate outdoor, în grădina Rezidenței9 (I.L. Caragiale 32), în fiecare joi seară, de la ora 21:00, anunţă organizatorii, Fundaţia Scena9. Biletele pot fi găsite pe eventbook.ro.

Programul se va deschide pe 14 iulie, cu tulburătorul Tokyo Story / Poveste din Tokio, film regizat de Yasujirô Ozu în 1953. O meditație profundă despre relația dintre părinți și copii, Tokyo Story urmărește povestea unui cuplu de vârstnici care pleacă într-o călătorie prin Japonia pentru a-și vizita copiii. Dar aceștia par mai degrabă deranjați de prezența lor decât bucuroși să îi revadă.

Considerat un film de referință pentru estetica regizorului Kenji Mizoguchi, un obișnuit al festivalurilor de la Cannes sau Veneția, Povestea ultimelor crizanteme / The Story of the Last Chrysanthemums (1939) e bazat pe o serie de întâmplări reale: un tânăr artist, fiul adoptat al unui actor celebru, află că este apreciat doar pentru influența tatălui, nu și pentru talent. Decis să își ia destinul în propriile mâini, pleacă de acasă ca să-și construiască o carieră independentă. Îl urmează una dintre bonele familie, îndrăgostită de el într-un timp în care relațiile între clase sociale erau interzise. Povestea ultimelor crizanteme va fi proiectat joi, 21 iulie.

Câștigător a nu mai puțin de șase trofee, inclusiv pentru cel mai bun film, la Premiile Academiei de Film Japoneze în 1980, Răzbunarea este a mea / Vengeance Is Mine urmărește viața unui bărbat violent, fugărit de poliție prin toată țara. Scăparea lui pare a fi o femeie misterioasă, de care se îndrăgostește. Dar cât poate rezista iubirea dintre doi fugari? Filmul regizat de Shôhei Imamura (dublu câștigător al premiului Palme d’Or la Festivalul de la Cannes) va fi proiectat joi, 28 iulie.

Un gangster Yakuza, proaspăt eliberat din închisoare, este eroul filmului Floare Palidă / Pale Flower regizat de Masahiro Shinoda în 1964. Încercând să se acomodeze cu noile ierarhii ale violentei organizații mafiote din care face parte, gangsterul o ia sub protecția sa pe o tânără frumoasă și bogată, fascinată de viața underground din oraș. Filmul va fi proiectat joi, 4 august.

Bazat pe o poveste clasică japoneză, Iazul Demonilor / Demon Pond este o incursiune fascinantă în mitologia japoneză. Lacul de lângă un mic sat este populat de creaturi magice, care intervin în viața oamenilor aducând cu ele răzbunare, tragedii, dar și puterea iubirii adevărate. Filmul regizat de Masahiro Shinoda va fi proiectat pe 11 august.

CINEVARA se încheie pe 18 august cu Povestea crudă a tinereții / Cruel Story of Youth (1960). Prin filmele sale, regizorul Nagisa Oshima este unul dintre inițiatorii „noului val” al cinematografiei japoneze, iar Povestea crudă a tinereții este un exemplu perfect pentru acest curent: un film intens, despre sexualitate, dragoste și relația toxică dintre doi tineri.

CINEVARA este un proiect al Fundației9 care se desfășoară la Rezidența9 și este organizat cu sprijinul Groupama, Urban Monkey și Shochiku Film Studio.

12
/08
/22

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării), se apropie de final.

12
/08
/22

Festivalul Cinemascop din Eforie Sud, ajuns la a cincea ediție anul acesta, s-a încheiat pe 7 august.

09
/08
/22

Documentarul „Mariupolis 2”, realizat de Mantas Kvedaravičius, a fost proiectat luni seară, în premieră în România, în deschiderea celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, în prezența a mai mult de 3 000 de spectatori.

08
/08
/22

Prezentat la Cannes în secțiunea „Cinema for the Climate”, „Cruciada copiilor / La Croisade”, noul film al lui Louis Garrel, distribuit de Independența Film în cinematografe din 12 august, vorbește cu umor despre una dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntăm: schimbările climatice și lumea pe care o lăsăm generațiilor următoare.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Serile de duminică din luna august la Warner TV sunt dedicate fanilor filmelor horror, iar producții de gen devenite cult vor fi difuzate de la ora 22:00.

05
/08
/22

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunță că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ți cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este și actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marțiale care știe să folosească în cea mai recentă creație a sa un cocktail bine dozat de poveste, acțiune, efecte speciale, personaje.

04
/08
/22

CRONICĂ DE FILM Mi se pare un gest curajos să dai drumul în săli, în plină vară, unui film precum "Pentru mine tu eşti Ceauşescu" (2021, r. Sebastian Mihăilescu), destul de greu şi bizar, cel puţin pentru cinematografia română.

02
/08
/22

Festivalul Cinemascop a început luni, 1 august, și vă așteaptă până pe 7 august cu filme europene, expoziții, ateliere de creație pentru copii, un spectacol de teatru și o atmosferă de vacanță la mare aparte.

02
/08
/22

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8-14 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării, este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022.