„Capsulele de Teatru și Deșteptări” marca Ideo Ideis și-au încheiat traseul prin țară
https://www.ziarulmetropolis.ro/capsulele-de-teatru-si-desteptari-marca-ideo-ideis-si-au-incheiat-traseul-prin-tara/

În perioada 24 – 29 octombrie adolescenţii din Galaţi şi Brăila au participat la o serie de ateliere de dezvoltare personală prin teatru, dans şi mentorat desfăşurate în cadrul proiectului „Capsule de Teatru şi Deşteptări”, organizat de Asociaţia T.E.T Alexandria, responsabilă în ultimii 17 ani de fenomenul Ideo Ideis.

Un articol de Liliana Matei|3 noiembrie 2022

Experiența de educație alternativă propusă de Ideo Ideis a debutat cu atelierul In a Relationship unde psihoterapeuți cu multă experiență le-au oferit adolescenților participanți o mai bună înțelegere asupra relației de cuplu, a cauzelor pentru care oamenii pot deveni violenți, efectele abuzului și ce instrumente au la îndemână pentru a se proteja când acesta se manifestă în relație. Activitățile de dezvoltare personală au continuat prin intermediul atelierelor de teatru și dans conduse de actorul Liviu Chițu și coregrafa Krista Sandu, în Galați, respectiv actrița Sabina Brândușe și coregrafa Raluca Zețu, în Brăila.

„M-ați ajutat să mă dezvolt, să fiu mai deschisă cu mine, dar și cu ceilalți, așadar sper să reveniți în orașul nostru”, „Pot să mărturisesc că prin această Capsulă s-a contribuit la viitorul EU. Un om mai încrezător, mai bun, mai puternic!” sau „M-am simțit fantastic, a fost una dintre cele mai bune decizii ale mele faptul că am ales să mă înscriu în proiect.” Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele pe care liceenii le-au lăsat scrise organizatorilor la finalul celor 6 zile de ateliere și experiențe propuse.

Duminică, 30 octombrie, comunitățile din Galați și Brăila au fost martore ale inaugurării unor noi picturi murale, ambele cu puternice mesaje sociale, concluzii vizuale ale celor 6 zile de experiențe prin care adolescenții au trecut și mărturii vii ale forței regenerării urbane prin cultură.

În realizarea amândurora adolescenții participanți în proiect au participat activ cu idei și propuneri, care apoi au fost integrate în schițele de proiect.

„Am început dialogul cu liceenii pornind de la propria mea experiență cu Ideo Ideis, unde am fost în trecut voluntar, unde am participat la toate atelierele de teatru, dans, artă grafică și unde am construit cel mai mult din încrederea în mine și în ceilalți. Încrederea că opinia mea contează și că poate avea un impact în societate. Au acceptat provocarea de a se gândi ce înseamnă pentru ei încrederea și unde anume o găsesc și au venit cu sugestii despre mai multe elemente grafice care să fie incluse sau despre cum să fie scris textul, astfel încât să le reprezinte cât mai bine parcursul. Iar rezultatul va rămâne ca o mărturie peste timp a forței pe care o are arta în viețile tuturor.”, a declarat Adina Biet, care semnează pictura murală

„Încrederea înflorește în inimile mari”, ce se regăsește pe zidul interior al Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Galați.

„Personajul ilustrat de mine este nimeni alta decât Chira Chiralina, o legendă a orașului și un fel de piatră de temelie metaforică a Brăilei. Muralul vorbește despre condiția femeii în societate, unde regăsim aceleași probleme ca acum 100 de ani: obiectificare, agresiune, blamarea victimei. Lucrarea este un semnal de alarmă, o încercare de a reaminti trecătorilor că violența împotriva femeilor trebuie să înceteze. Clădirea teatrului Maria Filotti, un alt simbol al orașului, îi acoperă ochii, pentru a-i ascunde frumusețea de privirile trecătorilor, la fel cum femeile sunt sfătuite să-și acopere trupurile pentru a nu mai ispiti. Subiectele lucrărilor mele din ultima perioada au avut, în spatele ilustrațiilor colorate, mesaje politice și sociale, semnale de alarmă pentru societatea noastră – e felul meu de a protesta.”, a declarat și Maria Zurbagiu, despre „Femeie în bătaia vântului”, mural ce poate fi admirat în zona Esplanadei, lângă amfiteatrul de pe Faleza Dunării Brăila.

Prin inaugurarea noilor murale, orașele își îmbogățesc astfel colecția de artă stradală dezvoltată în cadrul mai multor proiecte desfășurate în ultimii ani și se aliniază unui trend ascendent în multe orașe europene. Importanța artei stradale nu este doar culturală, cât și socială – promovează diversitatea, creativitatea și exprimarea liberă. În plus, în timp, ajută la conturarea identității comunității pe care o reprezintă.

Capsulele de Teatru și Deșteptări au ajuns anul acesta la adolescenții între 14 – 19 ani din 4 orașe din țară. Experiența de explorare prin artă propusă de Ideo Ideis va ajunge anul viitor în mai multe orașe din țară. Mai multe detalii vor fi anunțate curând!

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.