Caravana Docuart, la Brașov
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-docuart-la-brasov/

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Braşov, la Sala Patria. Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediţie a „Bucureşti Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacraţi, dar şi documentare studenţeşti menite să să sprijine tinerele talente.

Un articol de Liliana Matei|21 februarie 2014

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Brașov, la Sala Patria.  Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediție a „București Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacrați, dar și documentare studențești menite să să sprijine tinerele talente.

De asemenea, vor avea loc discuții libere cu oameni din culisele unor documentare românești prestigioase, care își vor găsi lor printre proiecțiile de sâmbătă.

„Tuturor ne plac filmele. Sîntem destul de mulți cei cărora ne plac documentarele. Acestea sunt, din fericire, o «specie» pe cale de expansiune. Am fost martorul direct al acestei expansiuni anul trecut, la ediția a doua a Festivalului București Docuart Fest, care a fost o frumoasă reușită. Și, atunci, ne-am gîndit c-ar fi păcat să nu continuăm cucerirea de noi teritorii. Începem o caravană, unde vă invităm la o întîlnire cu oameni frumoși și triști, cu exploratorii de pe aici și de pe…acolo, cu întîmplări anonime transformate în povești de către… «neobosiții povestași» contemporani, regizorii. Enjoy!  spune Florin Barbu, criticul de film care va susține mesele rotunde din cadrul caravanei.

Documentarele proiectate în Caravana Docuart înglobează teme diverse și despică subiecte poate comune în moduri neașteptate. Proiecțiile incluse în program îl aduc așadar în discuție pe Emil Racoviță, prezintă o altă poveste a revoluției din ’89 și subliniază diverse aspecte sociale precum lumea nevăzută a nevăzătorilor și fenomenul părinților plecați la muncă peste granițe, dar și efectul acestui fapt asupra copiiilor.

„Sînt foarte fericită că «aici… adică acolo» ajunge la Brașov, orașul meu natal. E important pentru mine și pentru film să fie proiectat în Brașov, pe de o parte din motive personale, de suflet, iar pe de alta parte pentru că tema filmului e foarte actuală și aici, ca de altfel în toată țara. Ca și alte milioane de români, mulți brașoveni sunt nevoiți să lucreze în străinătate și trăiesc separați de cei dragi, care au rămas acasa și care, la fel ca Sanda, personajul principal din documentar, sufera în tăcere”, spune Laura Căpățână Juller, regizorul documentarului „aici… adică acolo”. Laura va însoți Caravana Docuart în toate cele 5 orașe pentru a purta un dialog cu cei prezenți în sală.

Caravana Docuart este un ecou al festivalului de film documentar București Docuart Fest. Proiectul caravanei este organizat de asociația Docuart cu sprijinul CNC (Centrul Național al Cinematografiei).

Intrarea la eveniment este liberă.

Foto: afiș Caravana Docuart 

 

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.