Caravana NexT, în plină desfășurare
https://www.ziarulmetropolis.ro/caravana-next-e-in-plina-desfasurare/

Caravana NexT 2015 a ajuns deja în cel de-al doilea oraş din traseul său, după două seri de cinema in aer liber la Piatra Neamţ. De la Iaşi, caravana porneşte spre Târgu Neamţ, urmând să parcurgă toate cele nouă oraşe din program până pe 27 august.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2015

Miercuri, 12 august, Caravana NextT ajunge la Târgu Neamț, al treilea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește în Parcul Central, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții de scurtmetraje în aer liber.

Next Comedy Night este programul pregătit pentru 12 august, în Târgu Neamț. Iată câteva filme din selecție:

“Minitrip” (r. Jean-Michel Vovk, 2008, Belgia, 17’) este o mică cronică a unui dezastru anunţat despre drumul haotic al echipei naţionale de bowling a Albaniei pierdută în lumea interlopă a Bruxelles- ului clandestin.
“Ștefan” (r. Stanca Radu, 2007, România, 13’) vorbește despre rolul predestinat al voievodului Ştefan cel Mare care devine centrul universului pentru un băieţel care se pregăteşte pentru o serbare.
“Cel mai trist băiat din lume”/ „The saddest boy in the world” (r. Jamie Travis, Canada, 2006, 14’) spune povestea lui Timothy Higgins, cel mai trist băiat din lume, care se pregătește să se spânzure la petrecerea dată în cinstea cele de-a noua aniversări ale sale.
“Lord” (r. Adrian Sitaru, România, 2009, 21’) e despre Toni care, cu toate că urăște câinii, își câștigă viața adunându-i pe cei pierduți și apoi șantajându- le stăpânii, pentru sume frumușele de bani.

A doua seară este dedicată scurtmetrajelor românești și cuprinde: “Muzica în sânge” (r. Alexandru Mavrodineanu, România, 2010, 16’), “Valuri” (r. Adrian Sitaru, România, 2008, 17’0, „Pui de somn” (r. Paul Mureșan, România, 2014, 5’), „Să mori de dragoste rănită” (r. Iulia Rugină. România, 2014, 17’), „Golanii” (r. Bogdan Drumea, România, 2015, 16’), „Nunta lui Oli” (r. Tudor Cristian Jurgiu, România, 2009, 22’) și „De azi înainte” (r. Dorian Boguță, România, România, 36’).

După Târgu Neamț, Caravana ajunge, pe 14 și 15 august, la Târgu Mureș, al patrulea oraș de pe traseul de anul acesta. și oprește la Complexul de Agrement și Sport, unde vă așteptăm să ne bucurăm împreună de două seri de proiecții în aer liber.

Next Is Love este programul pregătit pentru prima seara, 14 august, în Târgu Mureș. Iată câteva filme din selecție:

“Micul cuceritor”/ “Petit bonhomme”/ “Little man” ( r. Victor Rodenbach & Hugo Benamozig, Franța, 2013, 13’): într-o după-amiază la piscină, Henri, în vârstă de 9 ani, se hotărăște să urmărească sfatul tatălui său de-a o seduce pe micuţa Rachel, de care este îndrăgostit nebunește.

“97%” (r. Ben Brand, Olanda, 2013, 8’): printr-o aplicaţie pe telefon, Bert primeşte mesaj că fata visurilor sale se află în apropiere. Acum nu trebuie decât să o găsească înainte ca metroul să ajungă la capătul liniei.

“Adulți”/ “Grown ups”/ “Casitas” (r. Javier Marco, Spania, 2014, 10’): Carlos şi Marta, amândoi de 35 de ani, trăiesc viaţa la care au visat dinto deauna: au o casă cu curte, un câine şi aşteaptă chiar şi un copil … dar, de fapt, nu există viaţă perfectă.
“Tanghi Argentini” ( r. Guido Thys, Belgia, 2006, 14’): un funcționar neîndemânatic are doar câteva zile să se transforme într-un maestro al tangou-ului.

A doua seară, sâmbătă, 15 august, este dedicată scurtmetrajelor românești.

Itinerariul complet al Caravanei NexT 2015: Piatra Neamț (8-9 august), Iași (10-11 august), Târgu Neamț (12-13 august), Târgu Mureș (14-15 august), Cluj Napoca (16-17 august), Oradea (19-20 august), Bistrița (21-22 august), Vatra Dornei ( 23-24 august) și Brașov (26-27 august). Caravana se întoarce în București pe 29 august pentru o proiecție specială in Grădina A2. Și în acest an, accesul la proiecțiile din cadrul Caravanei Filmelor NexT este gratuit.

02
/04
/19

Se dă startul unei noi ediţii Documentary Mondays, cel mai vechi şi popular program al Centrului Ceh. Primăvara aceasta începe cu cinci documentare unul şi unul, iar prima proiecţie are loc luni, 8 aprilie 2019, cu documentarul Photon.

01
/04
/19

Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, singurul festival din Europa Centrală și de Est dedicat filmului politic, revine între 18 și 22 aprilie, în București, la Cinema Elvire Popesco. „The Factory”- regizat de Yury Bykov va deschide ediția cu numărul 8 a festivalului.

01
/04
/19

Lungmetrajul „Dumbo” al lui Tim Burton a înregistrat un debut sub aşteptări în box office-ul nord-american de weekend, cu încasări de 45 de milioane de dolari. Adaptarea făcută de Tim Burton pentru Disney îi are în distribuţie pe Colin Farrell, Michael Keaton, Eva Green şi Danny DeVito.

31
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Cu tânăra actriță Adèle Haenel într-un savuros rol principal (o polițistă care vrea să îndrepte lucrurile neplăcute făcute de soțul său decedat), „En liberté!”, noul film al regizorului Pierre Salvadori, este o comedie plină de vitalitate care ia forma unei parodii de policier, dublată de un tragism discret.

28
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Noul film al regizorului american Harmony Korine, „The Beach Bum” (2019), este portretul frenetic al unui hedonist: un pretins scriitor din Miami care trăiește o perioadă din petrecere în petrecere, cu alcool, droguri și sex, pe banii soției sale bogate.

27
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Într-o industrie a horror-urilor americane de serie, convenţionale, repetitive, fără un minim discurs politic, „Us” („Noi”), al doilea lungmetraj al regizorului Jordan Peele, vine ca o (nouă) revelaţie ce confirmă un mare autor de filme de suspans care investighează realităţile neplăcute ale Americii.

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.