”Care dintre noi?”, un film de Chris Simion – Mercurian despre cancer ca oportunitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/care-dintre-noi-un-film-de-chris-simion-mercurian-despre-cancer-ca-oportunitate/

Într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăieşte cât o viaţă, unde se desenează uşi când nu există niciuna şi unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experienţe diferite de viaţă reuşesc în final să vadă situaţia în care sunt ca pe o oportunitate. 

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

“Care dintre noi?” este o poveste despre cancer în viziunea scriitoarei și regizoarei Chris Simion – Mercurian. Este un film despre bucuria de a trăi, despre iubire, iertare și asumare.

“Cancerul nu este o boală. Este un dar, dacă știi să îl abordezi așa. În 2017 am fost diagnosticată cu cancer de sân, iar povestea asta e inspirată din ceea ce am trăit în perioada tratamentului oncologic. Filmul “Care dintre noi” este modul meu de a le împărtăși celor care se confruntă cu cancerul că există lumină în spatele bolii. Fiecare are în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze și să abordeze cu umor. Există situații mult mai dramatice decât această boală. E vorba de perspectivă, de atitudine. Mie nu-mi poate lua nimeni bucuria și iubirea de viață. Nici măcar cancerul. Viața e pe zile și e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Iar când crezi că nu mai poți, ți se pare. Poți mult mai mult.” spune Chris Simion – Mercurian.

În film apar actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă și Georgeta Popescu – asistentă, Eva Spiru – medic rezident. Distribuția este completată de copilul Alexandra Mercurian.

“Când lucrezi cu Chris simți încredere, simți că e nevoie de tine, simți iubire. Nu e pur și simplu un alt proiect, desi toți avem nevoie de proiecte, de spectacole, de filmări, de personaje, de continuitatea activității noastre. Înainte de orice alte considerente mi-a dat un rost pentru care să exist, pentru care să lucrez, pentru care să-mi pun întrebări. Acest film e ca un suport, e o susținere și sper că va alina o parte din angoasele, din neliniștile, din spaimele, din tenebrele ce sporesc gravitatea si impactul pe care-l are boala asupra omului.” (Maia Morgenstern, actriță)

Acesta este primul film regizat de Chris Simion – Mercurian și, de altfel, proiectul își dorește să aibă și un impact social. Tocmai de aceea, difuzările filmului vor fi făcute pe pagini de Facebook ale unor asociații de pacienți, pe canale media care militează pentru informarea și educarea corectă a pacienților și în 15 secții de oncologie.

Filmul poate fi văzut mâine, 17 noiembrie, ora 20.00 – pe pagina de Facebook și YouTube Pacientul 2.0 și pe data de 27 noiembrie, ora 20 pe paginile pe facebook Clinica Zetta & Asociatia R.O.Z.

“Pacienții se află în centrul tuturor acțiunilor noastre. Ei ne inspiră. Ei sunt motivul pentru care venim în fiecare zi la serviciu. Concentrarea noastră asupra pacienților și familiilor lor ne motivează și suntem determinați de realitatea că eforturile noastre pot însemna șanse în plus la viață pentru acești oameni. Bristol Myers Squibb continuă să sprijine programe, inițiative și organizații care vor ajuta la îmbunătățirea sănătății, care vor promova conștientizarea cancerului, screeningul, îngrijirea și asistența medicală în cadrul tuturor comunitățiilor noastre. Nu renunțăm niciodată în căutarea noastră privind următoarea inovație care ar putea reprezenta noi speranțe pentru pacienții care au nevoie urgent, chiar astăzi, de noi opțiuni de tratament”, a menționat Domnul Cătălin Radu, General Manager Bristol Myers Squibb România.

Trailer aici

Care dintre noi?

Cu:

Maia Morgenstern – Andrea

Marius Manole – Medicul

Ilona Brezoianu – Ina

Crina Semciuc – Maica

Delia Grigoroiu – Delia

Georgeta Popescu – asistentă

Eva Spiru – medic rezident

Alexandra Mercurian – copilul

 Sunet: Ștefan Munteanu

Foto și afiș: Dedi Grigoroiu

Machiaj: Georgeta Barbu

Asistent regie: Dan Severin

Montaj și sound design: Total Image Solution

Director de producție: Tiberiu Mercurian

Scenografia: Maria Miu

Asistent scenografie: Maria Constantin

Director de imagine: Cristi Enache

Text și regie: Chris Simion – Mercurian

 Producători: Grivita 53, Fundația Renașterea, Pacientul 2.0

Co-producători: Întreprinderea de cultură & Asociația R.O.Z.

Cu sprijinul: Bristol-Myers Squibb și Novartis

Durata: 50 min.

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.