Cărtărescu, Adameșteanu și Florian promovează literatura română la Leipzig
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-adamesteanu-si-florian-promoveaza-literatura-romana-tanara-la-leipzig/

Săptămâna aceasta, între 23 şi 26 martie, România participă la cel mai important târg de carte dedicat promovării lecturii şi literaturii contemporane, Leipziger Buchmesse. Programul ediţiei din acest an este unul special, gândit ca o avanpremieră la ediţia din 2018, când România va fi ţară invitată de onoare.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2017

„Ne bucurăm foarte mult că în 2018, după 20 de ani de la prima apariţie cu acest statut a României la Leipzig, vom putea să aducem autorii şi cărţile din literatura română, o literatură atât de interesantă, aproape de publicul german”, a mărturisit Oliver Zille, directorul Târgului de Carte de la Leipzig.

Peste 20 de invitați iau parte la evenimentele plănuite pentru ediția din acest an a Leipziger Buchmesse: scriitori, traducători, editori și manageri Leipzigculturali. În centrul atenției vor fi două teme: promovarea autorilor tineri și celebrarea apropierii centenarului Unirii.

Pentru a aduce cât mai bine în atenția cititorilor germani literatura română tânără, organizatorii au conceput un format special de eveniment: „Disco Titanic: Literatura Română Tânără”, un proiect prin care trei scriitori români contemporani consacrați – Mircea Cărtărescu, Gabriela Adamesteanu și Filip Florian – recomandă, fiecare, câte doi autori români necunoscuți în spațiul literar german. Pe lista acestora din urmă aflându-se nume precum: T.O. Bobe, Simona Sora, M. Duțescu, Radu Pavel Gheo, Adina Rosetti și Dan Coman.

Programul evenimentelor este completat de două mese rotunde pe teme de istorie și cultură, precum și de evenimente dedicate unor autori români traduși deja în limba germană (Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameșteanu, Filip Florina, Daniel Bănulescu sau Alexandru Ecovoiu).

Un eveniment aparte îl constituie masa rotundă dedicată literaturii pentru copii și tineret, la care iau parte scriitorii Ioana Nicolaie, Adina Rosetti și T.O.Bobe.

Foto: Târgul de Carte de la Leipzig – cultura.ro

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.