CARTEA LUI RUTH de Mario Diament / PREMIERĂ
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-lui-ruth-de-mario-diament-premiera/

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită vineri, 11 martie şi sâmbătă, 12 martie, de la ora 18.00, la premiera spectacolului CARTEA LUI RUTH de Mario Diament. Regia artistică, costumele şi ilustraţia muzicală sunt semnate de Eugen Gyemant, decorul şi video designul de Dan Ionescu.

Un articol de Petre Ivan|8 martie 2022

Dramaturgul și jurnalistul evreu argentinian Mario Diament s-a născut în 1942 la Buenos Aires, Argentina. A scris scenarii pentru film și televiziune, cărți de ficțiune și eseuri și a fost, de asemenea, ziarist, reporter, editor, corespondent străin, redactor, director al publicațiilor din Miami, Madrid, New York, Geneva, Tel Aviv și Cairo. În prezent, predă jurnalism la Florida International University și scrie o rubrică săptămânală pentru cotidianul La Nación din Buenos Aires.

Mario Diament este autorul mai multor piese de teatru premiate și prezentate cu succes atât în Argentina, cât și în țări din America Latină, SUA și Europa. „Tango Perdido” [Tangou final] a fost nominalizată pentru cea mai bună piesă argentiniană, distinsă cu premiul municipal „Gregorio de la Ferrere” și regizată de Joseph Adler la Hollywood Boulevard Theatre (1994). „El Libro de Ruth” [Cartea lui Ruth] a fost scrisă și montată în premieră la Teatrul Regina din Buenos Aires (2000). În SUA a obținut Premiul Streisand la Jewish Plays Festival, San Diego, California.

„Piesa a fost scrisă inițial în spaniolă, dar vocile care mi-au venit în minte vorbeau idiș. Acesta este motivul pentru care sunt atât de recunoscător Maiei Morgenstern și Teatrului Evreiesc de Stat pentru că au readus pe scenă Cartea lui Ruth această stranie și minunată limbă a mamei – mameloschen.” (Mario Diament)

Piesa se concentrează pe povestea emigrantei evreice Ruth, suferindă de Alzheimer – personaj inspirat de mama autorului -, care a emigrat în Argentina cu doar câțiva ani înainte ca întreaga sa familie să piară din cauza Holocaustului. Ruth se simte vinovată că nu a împărtășit soarta celor dragi. Sfâșiată între amintirea țării sale natale (Polonia) și noua țară în care vine în căutarea unui viitor mai bun, Ruth se află între două lumi, prinse într-un conflict veșnic între trecut și prezent, amintire și uitare.

Distribuție:

Ruth: Katia Pascariu
Femeia: Natalie Ester
Tânăra: Viorica Predica
Fetița: Cabiria Morgenstern
Mama: Mirela Nicolau
Golde: Arabela Neazi
Rozalia: Cristina Cîrcei
Bărbatul: Mircea Dragoman
Polițistul, Vânzătorul de înghețată, Motke Pipkin: Nicolae Botezatu
Tânărul (Boris): Marius Călugărița
Boris: Mihai Ciucă
Max: Darius Daradici
Marek: Andrei Miercure
Ringmaster: George Remeș
Medicul: Nicolae Călugărița

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.