„Cartea poștală” de Anne Berest, relatare istorică și thriller inițiatic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartea-postala-de-anne-berest-relatare-istorica-si-thriller-initiatic/

Editura Trei a publicat recent, în colecţia Fiction Connection, volumul „Cartea poştală” de Anne Berest – o anchetă, o poveste romanescă şi o căutare iniţiatică a semnificaţiei cuvântului „evreu“ într-o lume laică.

Un articol de Liliana Matei|7 octombrie 2022

Volumul este o relatare istorică, o investigație contemporană și, totodată, un thriller inițiatic.

Pe 6 ianuarie 2003, părinții lui Anne Berest găsesc în cutia de scrisori o carte poștală neobișnuită. Anonimă, pe o parte are fotografia Operei Garnier, iar pe cealaltă parte sunt scrise numele bunicilor, mătușii și unchiului mamei sale, morți la Auschwitz, în 1942: Ephraïm, Emma, Noémie și Jacques. Douăzeci de ani mai târziu, Anne Berest pornește în căutarea persoanei care le-a trimis acea carte poștală. Ajutată de mama ei, explorează toate ipotezele posibile. Face apel la un detectiv particular și la un criminolog, stă de vorbă cu locuitorii satului unde s-a adăpostit familia ei și se folosește de toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a da de urma misteriosului expeditor. Pe parcursul acestei investigații, care se întoarce în timp până la începutul secolului XX, reconstituie destinul înaintașilor ei, familia Rabinovich, fuga din Rusia, călătoria în Letonia, apoi în Palestina și, în cele din urmă, sosirea la Paris, războiul și ororile lui.

Povestea familiei Rabinovitch evidențiază cruzimea antisemitismului, exilurile repetate și speranțele reînnoite de integrare, încrederea care a rămas în ciuda avertizărilor. Cu acuratețe și inteligență, narațiunea restabilește contextul, disecând modul în care, pe nesimțite, o ideologie criminală a putut să se impună, până în punctul de a trezi zelul unui stat francez (Regimul de la Vichy) care anticipează cererile naziste.

Ancheta lui Anne Berest ne confruntă și cu realitatea contemporană. Ne dezvăluie ce s-a întâmplat cu casa străbunicilor ei, jena, dar și ostilitatea evidentă a urmașilor foștilor vecini. Puzzle-ul care se construiește pe măsură ce fragmentele din trecut se potrivesc este declanșatorul unei reflecții intime a autoarei asupra identității sale, asupra influenței acestui trecut asupra personalității sale și asupra modului său de a-și accepta rădăcinile evreieiști. ”Cartea poștală” de Anne Berest poate fi oricând unul dintre cazurile lui Mark Wolynn – psiholog clinician specializat în traumele transgeneraționale – din volumul „Povestea ta a început demult”.

Cartea poștală ne transportă în altă lume și în alt timp.“ – Libération

„Un secol de istorie în povestea unei familii de evrei. Un roman impresionant, care descrie întâmplări reale și totodată ridică întrebări profunde.“ – Le  Figaro

Născută în 1979 la Paris, Anne Berest este o faimoasă romancieră și scenaristă franceză. Este autoarea romanelor La fille de son père, Les patriarches, Sagan 1954, Recherche femme parfaite, Gabriële (scris împreună cu sora ei) și a pieselor de teatru La visite și Les filles de nos filles. De asemenea, a scris pentru Arte seria Mytho, câștigătoare a nenumărate premii, atât în Franța, cât și în lume. Cartea poștală este al șaselea roman al său și a fost recompensat cu Premiul Renaudot al Liceenilor 2021, Premiul Goncourt alegerea Statelor Unite 2022 și Marele Premiu al Cititorilor Elle 2022.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.