Cărțile anului 2019 pentru copii, de la Litera Mică
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartile-anului-2019-pentru-copii-de-la-litera-mica/

Litera Mică pregăteşte şi anul acesta o mulţime de cărţi frumoase şi interesante, de la poveşti ilustrate pentru cei mai mici la povestiri educative şi ficţiune pentru toate vârstele copilăriei.

Un articol de Liliana Matei|27 ianuarie 2019

Iată câteva dintre cărțile anului!

Five Feet Apart” de Rachael Lippincott împreună cu Mikki Daughtry și Tobias Iaconis este povestea emoționantă a doi adolescenți îndrăgostiți care nu se pot apropia unul de celălalt fără a-și risca viața. Cum să iubești pe cineva pe care nu îl poți atinge niciodată? Cartea va apărea în România în premieră odată cu lansarea ecranizării romanului.

Sally Jones, maimuța criminalului de Jacob Wegelius este un roman de aventuri pentru copii și adolescenți, cu o intrigă captivantă și plină de suspans și o prietenie neașteptată.

The Train To Impossible Places”, de P.G. Bell. Când aude un zgomot ciudat în mijlocul nopții, Suzy coboară la parterul casei și găsește un tren strălucind în întuneric. Dar nu e un tren obișnuit: este expresul magic către o aventură imposibilă.

The Distance between Me and the Cherry Tree” de Paola Peretti este o poveste înălțătoare și extrem de optimistă, dedicată adolescenților, dar, în același timp, o lectură foarte potrivită și pentru adulți.

Merlin Saga” de T.A. Barron urmărește aventurile tânărului Merlin pe insula Fincayra, un tărâm fermecat, stăpânit de o vrajă. Cu ajutorul locuitorilor acestui tărâm, Merlin va realiza că soarta insulei și destinul său personal sunt strâns legate. Căci acest tânăr este sortit să devină cel mai mare vrăjitor al tuturor timpurilor: Merlin! Anul acesta la Litera Mică vor apărea primele trei volume ale seriei.

În The Midnight Hour” de Benjamin Read și Laura Trinder aflăm că părinții lui Emily au dispărut în lumea secretă a Orașului de la Miezul Nopții. Urmărită de creaturi însetate de sânge, Emily trebuie să descopere adevărul pentru a-și salva părinții. Ce secret de familie o leagă pe fată de Orașul de la Miezul Nopții?

Câștigătoare a premiului Amazon Breakthrough Novel, cartea Timebound” de Rysa Walker spune povestea extraordinară a lui Kate, o tânără care – folosindu-se de abilitatea sa moștenită de a călători în timp, se întoarce în trecut pentru a preveni evenimente care au afectat viața familiei sale. Schimbarea trecutului vine însă cu un cost personal: dacă Kate reușește, băiatul pe care îl iubește nu va avea nici o amintire a existenței ei. Dar, indiferent de motiv, are Kate dreptul să manipuleze soarta întregii lumi?

Colecția Prima mea lectură se va îmbogăți în 2019 cu seria Secret Kingdom” de Rosie Banks. Seria urmărește aventurile a trei bune prietene care, într-o zi, găsesc o cutie magică misterioasă, ce le transportă în Secret Kingdom, o lume a unicornilor, a zânelor și a altor spirite năstrușnice! O nouă serie superbă, plină de lucruri pe care fetele le iubesc cel mai mult: secrete, vrăji, prietenii speciale și aventuri încântătoare!

De asemenea, îndrăgitele serii de povestiri cu animăluțe scrise de Holly Webb și de Sue Bentley vor continua cu noi aventuri, iar Martin Widmark, autorul seriei Nelly Rapp și Academia Antimonștri, va reveni anul acesta la Litera mică cu o nouă serie de mistere – The Diamond Mistery. The Whodunit Detective Agency.

Charlie Changes Into a Chicken de Sam Copeland este povestea amuzantă a lui Charlie McGuffin, un băiat care spune despre sine că este un optimist, dar, de fapt, își face griji din orice. Apropiindu-se începerea școlii, Charlie trebuie să găsească o modalitate de a face față

unei noi îngrijorări – și asta cât mai repede!

Surprizele pentru copii constau și în continuări ale bestsellerurilor internaționale semnate de Connie GlynnPrințesă cu adevărat, Laura Ellen Anderson Amelia von Vamp și prinții unicorni, Francesca Cavallo și Elena Favilli – super jurnalul I am a Rebel Girl. A Journal to Start Revolutions”, Philip Osbourne –”Jurnalul unui tocilar. War Games”.

Multe alte lansări și evenimente editoriale vor fi anunțate pe parcursul anului.

#mustreadliteramica2019

Cărțile anului de la Editura Litera pot fi consultate aici.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?