Cărtureşti Verona găzduieşte astăzi dezbaterea „De ce nu pun şi femeile ţara la cale?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturesti-verona-gazduieste-astazi-dezbaterea-de-ce-nu-pun-si-femeile-tara-la-cale/

La Cărtureşti Verona, începând cu ora 15 :00, are loc dezbaterea ,,De ce nu pun şi femeile ţara la cale ?” în prezenţa Alinei Dragolea, Laurei Grunberg, Lilianei Popescu şi Dianei Elena Neaga.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Vineri, 8 martie, de la ora 15.00, la Librăria Cărturești Verona (Ceainărie) din București, va avea loc dezbaterea pe tema „De ce nu pun și femeile țara la cale?”, eveniment prilejuit de aparitia recentă a volumului Gen și cetățenie în România, semnat de Diana Elena Neaga, și apărut recent în colecția „Studii de gen” la Editura Polirom.

Alături de autoare, vor participa: Alina Dragolea, Laura Grunberg și Liliana Popescu. 
Moderatoare: Tudorina Mihai.

Gen și cetățenie în România reprezintă o remarcabilă analiză a modului în care femeile din România își percep și își exercită cetățenia.

Volumul, cu o prefață semnată de Mihaela Miroiu, analizează dimensiunea performativă a cetățeniei. Din aceste relatări rezultă ca modul în care femeile își exercită azi cetățenia este afectat, pe de o parte, de constrângerile asociate rolurilor și diferențelor de gen (în baza cărora ele sunt principalele îngrijitoare ale familiei), iar pe de altă parte, de experiențele formatoare trăite în perioada comunistă (munca plătită, îngrădirea libertății de mișcare, raționalizările) și în perioada de tranziție (polarizarea socială, prezența minoră a intereselor femeilor pe agenda publică, experiența șomajului sau a libertății de exprimare).

„Știu că mulți politologi și politicieni români considera neexersarea deplină a cetățeniei în cazul femeilor o problemă marginală, deranjantă, dacă nu cumva ridicolă. (…) Autoarea își propune să analizeze semnificația cetățeniei substanțiale și exercițiul cotidian al acesteia în cazul femeilor în general, al celor din România în particular, așa cum sunt ele reflectate în cercetările politologice feministe și nefeministe. Din acest motiv, utilitatea cărtii pentru teoreticienii cetățeniei, pentru cercetătorii democrației și ai politicilor de gen, ca și pentru politicienii care nu vor să improvizeze pe tema «ce doresc cetățenele», ci vor să se documenteze, este foarte mare.” (Mihaela Miroiu)

 

Din cuprins:

Construcția și (re)construcția cetațeniei • Teorii ale cetățeniei • Gen și cetățenie: o abordare constructivistă • Cetățenia traită a femeilor – o analiză empirică în zona Hunedoara • Despre amintirea unei cetățenii trăite în comunism • Experiența traită a rolurilor de gen • Participarea civică și politică a femeilor în viața de zi cu zi

Carte recomandată de feminism-romania.ro

15
/09
/18

Vă invităm în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38). Totul începe cu o atentă selecție de titluri românești și străine, pentru adulți și copii, animate de întâlniri cu personalități din lumea culturală, lecturi în avanpremieră, seri muzicale, un salon literar lunar în care sunt discutate aparițiile editoriale care ne-au impresionat sau ne-au pus pe gânduri, o cafenea filozofică, evenimente pentru copii și un pubquiz.

14
/09
/18

Cătălin Dorian Florescu este invitatul primului eveniment Humanitas din această toamnă de la Librăria Cișmigiu. Marți, 18 septembrie, de la ora 19, Cătălin Dorian Florescu, laureat al Premiului Literar Andreas Gryphius 2018 pentru întreaga operă, va purta un dialog cu publicistul Cristian Pătrășconiu despre cel mai recent roman al său, Bărbatul care aduce fericirea, apărut la Humanitas, în traducerea Marianei Bărbulescu.

12
/09
/18

Noua sufragerie-librărie din La Petite Bouffe-Cotroceni (zisă și „La Pisicul ghiftuit“) propune „o mică ghiftuială“ culturală lunară. Doritorii sunt invitați, așadar, în sufrageria tapetată cu cărți recent deschisă la demisolul La Petite Bouffe-Cotroceni (Strada Doctor Louis Pasteur, nr 38).

12
/09
/18

Dar să vedem ce cumpărături a mai făcut între timp scriitorul şi scenaristul Florin Lăzărescu, care, luna trecută, după cum aflam de pe pagina dumnealui de facebook, asista neputiincios la moartea propriului caucic. (www.ziarulmetropolis.ro/moartea-cauciucului-domnului-lazarescu/)

11
/09
/18

Cea mai nouă apariție în colecția CINEMAgrafia a editurii Noi Media Print, volumul „Mircea Veroiu. Poezia unei lumi tragice”, scris de Marian Sorin Rădulescu, poate readuce în atenție unul dintre cei mai importanți regizori ai cinematografiei române, ale cărui filme par să fie însă tot mai puțin descoperite sau revăzute.

04
/09
/18

George Bacovia, cel mai important poet simbolist român, a terminat liceul la 22 de ani, a publicat prima carte la 35 de ani, iar verbele sale favorite - conform frecvenței din poezii - erau „plânge” și „ninge". De asemenea, nu citea foarte mult, nu avea scriitori preferați și avea un talent deosebit la portrete și caricaturi...

03
/09
/18

Astăzi a avut loc conferința de lansare a celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT. Organizatorii au anunțat noutățile și numele invitaților care vor sosi la Iași, în perioada 3-7 octombrie 2018.

29
/08
/18

Cu aproape zece ani înainte să moară, când se afla deja de ceva vreme sub observaţie psihiatrică, Friedrich Nietzsche începea să alunece pe deplin în propria poveste şi să se identifice cu zeul Dionysos, semnându-şi scrisorile cu numele lui.

29
/08
/18

Fundația Calea Victoriei și editura Humanitas vă invită joi, 30 august, de la ora 19:00, la un eveniment dedicat memoriei lui Neagu Djuvara, istoric şi eseist, autor Humanitas, apreciată personalitate culturală și primul lector al Fundației Calea Victoriei.