Castelul din Carpaţi, adaptare după Jules Verne, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/castelul-din-carpati-adaptare-dupa-jules-verne-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Jules Verne s-a născut în 8 februarie, la Nantes, Franţa. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv şi când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulţi părinţi le citeau seara copiilor şi acesta era un obicei de familie. În această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot viziona piesa „Castelul din Carpaţi”, adaptare după Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2016

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta.

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout, sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al 19-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui.

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de

"Castelul din Carpaţi", de  Jules Verne.

„Castelul din Carpaţi”, de Jules Verne.

lectură și de lumile pe care le deschid cărțile.

Casa de Producție TVR vă invită la teatru, luni, 8 februarie, la ora 20.10, pe TVR 2.

Castelul din Carpați

Adaptare de Anca Boldur după Jules Verne

Despre romanul „Castelul din Carpaţi” s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

„Castelul din Carpaţi” distribuție:

Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Malaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru.

Scenografia arh. Gheorghe Constantin

Regia artistică Vlad Batca

Foto: Castelul din Carpaţi, Jules Verne – tvr.ro

05
/02
/14

Nu în întregime, ci parţial. Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin , care începe joia aceasta: In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve. Berlinala se va desfăşura în perioada 06 - 16 februarie 2014.

05
/02
/14

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediţie a festivalului Man.In.Fest, care va avea loc între 23 şi 25 mai la Cluj-Napoca. Ea va fi dedicată în totalitate performance-urilor stradale, inclusiv statuilor vivante.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Studio Amena prezintă sâmbătă, 8 februarie, începând cu ora 19:00, prima reprezentație a spectacolului Black & White de Keith Waterhouse și Willis Hall, o producţie de succes a Teatrului Bulandra din 1995. Spectacolul se va juca într-o nouă versiune, în onoarea actorului, regizorului și traducătorului comediei, Florian Pittiș, care ar fi împlinit anul acesta 70 de ani, pe 4 octombrie.

05
/02
/14

Pe 15 februarie, la ora 12:00, la Teatrul de Comedie, în memoria marelui comedian Grigore Vasiliu Birlic, trupa de teatru Birlic de la Fălticeni va prezenta piesa Karagiale Reloaded.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

04
/02
/14

Încerc să merg la teatru de fiecare dată cu inima deschisă. Încerc să nu am păreri deja formate înaintea unui spectacol, deși ascult cu interes opiniile spectatorilor care l-au văzut înaintea mea. Dar ce se întâmplă la revederea unui spectacol?

04
/02
/14

Programe speciale nou-nouțe despre dragoste și look, o colecție de filme scurte ale unor nume mari și o competiție dedicată, pentru prima dată, filmelor românești, sunt câteva dintre surprizele pe care Festivalul Internațional de Film NexT 2014 le pregătește spectatorilor săi. Cea de-a 8-a ediție va avea loc între 3 și 7 aprilie 2014, la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, CinemaPRO și Ceainăria Cărturești.