Câștigătoarele Bacău Fest Monodrame 2022 sunt actrița Petronela Buda și dramaturgul Teodora Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-bacau-fest-monodrame-2022-sunt-actrita-petronela-buda-si-dramaturgul-teodora-savu/

Duminică, 23 octombrie, s-a încheiat a XXVIII-a ediţie a festivalului de recitaluri dramatice Bacău Fest Monodrame. A fost un bun prilej pentru băcăuani să urmărească numeroase spectacole, atât monodrame în concurs, cât şi spectacole extraordinare invitate pe scena teatrului băcăuan. Anul acesta, au fost organizate şi o serie de evenimente outdoor, atât reprezentaţii de teatru, cât şi concerte, la care au avut acces toţi băcăuanii.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2022

În finalul acestui maraton cultural de 7 zile, jurații au stabilit și lista câștigătorilor. Astfel, la Concursul de dramaturgie monodramă, juriul a stabilit următoarea ierarhie.

Locul al treilea: textul „Bărbați făcând sacrificii”, de Radu Popescu
Locul al doilea: textul „Individual compus”, de Andrei Măjeri
Locul I și premiul Valentin Nicolau: textul „MENADA”, de Teodora Savu. Aceasta va primi și contravaloarea distincției, 1.500 de euro.

La concursul de monodramă, actrița Petronela Buda a reușit să obțină toate cele trei premii din concurs, respectiv, Premiul actorilor „Dinu Apetrei”, oferit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, Premiul tinerilor „Ștefan Iordache”, acordat de voluntarii teatrului și Marele Trofeu Bacău Fest Monodrame, distincție acordată de  juriul format din criticul Alina Epîngeac, actorul și profesorul Adrian Titieni și actorul și regizorul Alex Bogdan.

Petronela Buda este actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați și a prezentat în concurs spectacolul „Ușa e deschisă”, regia Vlad Matei Ajder, scenografia: Daniel Divrician.
Pe lângă trofeu, premiul pe care aceasta îl va primi este în valoare de 3.000 de euro.

„Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul) din filosoful antic Epictet, monodrama UȘA E DESCHISĂ! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale.

Ce facem atunci când viața a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creștinii, sau ieșim, cum spun stoicii? Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta.

Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”
ANDREI VELEA, autorul piesei „Ușa e deschisă!”

În închiderea festivalului, băcăuanii s-au bucurat de un spectacol premiat Uniter, „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași și de un concert Damian Drăghici&Brothers.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.