Câștigătoarele Bacău Fest Monodrame 2022 sunt actrița Petronela Buda și dramaturgul Teodora Savu
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-bacau-fest-monodrame-2022-sunt-actrita-petronela-buda-si-dramaturgul-teodora-savu/

Duminică, 23 octombrie, s-a încheiat a XXVIII-a ediţie a festivalului de recitaluri dramatice Bacău Fest Monodrame. A fost un bun prilej pentru băcăuani să urmărească numeroase spectacole, atât monodrame în concurs, cât şi spectacole extraordinare invitate pe scena teatrului băcăuan. Anul acesta, au fost organizate şi o serie de evenimente outdoor, atât reprezentaţii de teatru, cât şi concerte, la care au avut acces toţi băcăuanii.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2022

În finalul acestui maraton cultural de 7 zile, jurații au stabilit și lista câștigătorilor. Astfel, la Concursul de dramaturgie monodramă, juriul a stabilit următoarea ierarhie.

Locul al treilea: textul „Bărbați făcând sacrificii”, de Radu Popescu
Locul al doilea: textul „Individual compus”, de Andrei Măjeri
Locul I și premiul Valentin Nicolau: textul „MENADA”, de Teodora Savu. Aceasta va primi și contravaloarea distincției, 1.500 de euro.

La concursul de monodramă, actrița Petronela Buda a reușit să obțină toate cele trei premii din concurs, respectiv, Premiul actorilor „Dinu Apetrei”, oferit de actorii Teatrului Municipal „Bacovia”, Premiul tinerilor „Ștefan Iordache”, acordat de voluntarii teatrului și Marele Trofeu Bacău Fest Monodrame, distincție acordată de  juriul format din criticul Alina Epîngeac, actorul și profesorul Adrian Titieni și actorul și regizorul Alex Bogdan.

Petronela Buda este actriță a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galați și a prezentat în concurs spectacolul „Ușa e deschisă”, regia Vlad Matei Ajder, scenografia: Daniel Divrician.
Pe lângă trofeu, premiul pe care aceasta îl va primi este în valoare de 3.000 de euro.

„Îmbogățită cu un motto (care dă și titlul) din filosoful antic Epictet, monodrama UȘA E DESCHISĂ! ridică mai multe întrebări, fie legate de corectitudinea din punct de vedere uman a unor acte de justiție (nu de corectitudinea lor din punctul de vedere al legii!), fie legate de posibilitatea unor gesturi radicale.

Ce facem atunci când viața a adus prea mult fum în încăpere? Rămânem, cum spun creștinii, sau ieșim, cum spun stoicii? Puteți fi de acord sau nu puteți fi de acord cu personajul sau puteți să-l iubiți și să-l detestați în același timp, să nu vă mire asta.

Însă, cu siguranță, vă va încerca un fior rece de-a lungul șirei spinării și veți ieși plini de întrebări și bulversați de emoții de la acest spectacol!”
ANDREI VELEA, autorul piesei „Ușa e deschisă!”

În închiderea festivalului, băcăuanii s-au bucurat de un spectacol premiat Uniter, „Plugarul și moartea”, de la Teatrul Național Iași și de un concert Damian Drăghici&Brothers.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.