Câştigătorul Palme d’Or, „I, Daniel Blake“, în România. Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-palme-dor-i-daniel-blake-in-romania-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, revine între 14 şi 23 octombrie 2016, pentru al şaptelea an, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecţii. „I, Daniel Blake“, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|30 august 2016

Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar la Cluj-Napoca şi Timişoara vor fi proiectate filme de la Cannes în avanpremieră, în prezenţa unor invitaţi speciali.

Ediţia de Cluj va avea loc în weekend-ul 14 – 16 octombrie, la Cinema Victoria.

Şi anul acesta, nume mari ale cinematografiei mondiale se vor întâlni cu publicul pentru prima dată în România, la proiecţiile propriilor filme. Workshop-uri, masterclass-uri şi proiecţii speciale vor transforma din nou Les Films de Cannes à Bucarest într-unul dintre cele mai proeminente evenimente culturale ale toamnei.

Anul trecut, festivalul a avut peste 15.000 de spectatori şi numeroase proiecţii sold out, jumătate din numărul total de bilete fiind achiziţionate înainte de începerea evenimentului.

Ken Loach – „I, Daniel Blake“

Extrem de activ la cei 80 de ani ai săi, Ken Loach este unul dintre cei nouă regizori care au câştigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de două ori – prima dată în 2006, cu The Wind that Shakes the Barley.

Este unul dintre regizorii favoriţi ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 încoace. Cineast al nedreptăţii şi inegalităţii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor.

Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a călătorit prin Scoţia pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social.

Aşa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenţia pentru locuri de muncă, chestionări nesfârşite despre starea de sănătate şi stagii de calificare.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest – facebook

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.