Dirijorul DMITRI MATVIENKO, câștigătorul concursului „Malko pentru tineri dirijori”, invitat la SALA RADIO
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-uneia-dintre-cele-mai-prestigioase-competitii-muzicale-din-europa-dirijorul-dmitri-matvienko-invitat-la-sala-radio/

Câştigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiţii muzicale din Europa – Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I şi premiul publicului şi se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2022

Seara de la Sala Radio va fi cu atât mai specială cu cât pe scenă va urca și tânărul pianist CADMIEL BOŢAC (25 de ani), al cărui talent precoce l-a făcut să obțină, la doar 10 ani, premiul I la concursul „Young Virtuosov” (Zagreb-Croația). Acesta va interpreta unul dintre cele mai emoționante concerte din istoria muzicii: Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de SERGHEI RAHMANINOV.

Creat în aprilie 1901, după o perioadă emoțională dificilă depășită grație terapiei prin hipnoză, concertul lui Rahmaninov este dedicat chiar terapeutului său. Teme din acest superb concert au devenit celebre și prin includerea în coloana sonoră a unor pelicule cinematografice, cum ar fi „Brief Encounter” (1945, regia: David Lean), care a obținut 3 nominalizări la Oscar. Mai mult, în 1945, Frank Sinatra s-a inspirat din concert pentru piesa sa, „Full Moon and Empty Arms”, și, în 1975, cântărețul și compozitorul Eric Carmen a creat celebrul cântec „All By Myself”, stârnind și un mare scandal de drepturi de autor cu urmașii lui Rahmaninov.

În partea a doua serii veți asculta Simfonia  nr. 5 semnată de PROKOFIEV. Creată în vara anului 1944, în preajma finalului celui De-al Doilea Război Mondial, lucrarea este, conform declarațiilor compozitorului însuși, „un imn dedicat omului liber și fericit, puterii sale, spiritului său pur și nobil.” Premiera absolută a avut loc în ianuarie 1945, în Sala Mare a Conservatorului din Moscova, cu Prokofiev la pupitrul dirijoral, lucrarea fiind apreciată imediat de public și rămânând una dintre cele mai cunoscute creații ale compozitorului.

În pauza concertului, Editura Casa Radio invită publicul în foaierul central al Sălii Radio, la o întâlnire cu tânărul pianist Cadmiel Boțac și cu albumul său de debut intitulat „RECITAL DE PIAN. Beethoven, Chopin, Enescu”. La finalul concertului, Cadmiel Boțac va oferi și o sesiune de autografe. Albumul apărut la Editura Casa Radio, este rezultatul a două distincții acordate tânărului artist de Radio România Muzical: premiul special primit în 2017 la „Transylvanian International Piano Competition” – Brașov (care a constat într-o sesiune de înregistrări speciale realizate un an mai târziu la Radio România) și Bursa „Moștenitorii României muzicale”, câștigată în 2020.

Un talent precoce, CADMIEL BOŢAC a început pianul la doar 4 ani, în orașul natal, Sighetu Marmației. După primii ani de formare în orașul natal, la 14 ani s-a stabilit la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. A participat la cursuri de măiestrie la Mozarteum International Summer Academy – Salzburg şi la International Summer Academy – Viena și a urmat recent cursurile de master la Academia de Muzică și Arte din Viena.

Un eveniment foarte important în evoluția sa a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014), unde a obținut premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

Pianistul Cadmiel Boţac şi violoncelistul Cornelius Zirbo au susținut anul acesta un turneu în România, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera, care continuă proiectul „Moştenitorii României muzicale”.

DMITRI MATVIENKO este câștigător al ediției din 2021 a prestigiosului „Concurs Malko pentru tineri dirijori”, unde a obținut premiul I și premiul publicului. Anterior, a fost distins cu premiul criticii și premiul „Made in Italy” la Concursul Internațional de Dirijat „Guido Cantelli”. A primit primele lecții de muzică la vârsta de 6 ani, a urmat o formare muzicală în muzică de cor și dirijat coral la Conservatorul din Sankt Petersburg și a fost membru al corului MusicAeterna de la Teatrul de Operă și Balet din Perm. Apoi, și-a completat studiile muzicale de dirijat la Conservatorul din Moscova și a participat la cursuri de măiestrie prezentate de celebri dirijori ca Rozhdestvensky, Jurowski, Currentzis și Petrenko.

În stagiunea curentă, agenda sa a cuprins debuturi importante: Teatro „Carlo Felice” – Genova, Filarmonica din Monte-Carlo, Teatro Comunale – Bologna, Orchestra Teatrului Regio – Torino, Orchestra Națională a Rusiei, Filarmonica din Bergen, Adelaide Symphony ș.a. La München, unde la Bayerische Staatsoper este pusă în scenă o nouă producție a operei „Nasul” de Șostakovici, face parte din echipa artistică care îl asistă pe Vladimir Jurowski.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.
Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.