„Castle Break” – tururile castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute, din 3 aprilie
https://www.ziarulmetropolis.ro/castle-break-tururile-castelelor-si-conacelor-mai-putin-cunoscute-din-3-aprilie/

Cea de-a şasea ediţie a tururilor castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România, „Castle Break”, va începe pe 3 aprilie. Proiectul „Castle Break” propune vizite la peste 20 de castele, palate, cule, curii şi conace.

Un articol de |1 aprilie 2018

Anul acesta, tururile culturale aduc în atenţia publicului noi obiective de patrimoniu faţă de cele propuse în ediţiile anterioare.

Printre acestea se numără castelul baroc al familiei Bornemissza din Gurghiu, castelul Ugron din Zău de Câmpie, Castelul Bethlen din Racoş, Castelul Teleki din Uioara, Palatul Pleşia din Obârşia de Câmp şi Palatul Reginei Maria din Balcic.

Nu vor lipsi din itinerarii nici obiective „vedetă” ale proiectului, precum Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni şi Castelul Teleki din Gorneşti.

În 2018, proiectul „Castle Break” va include un tur tematic dedicat oamenilor şi organizaţiilor care se implică în proiectele de salvgardare a patrimoniului. Intitulat „Oamenii Patrimoniului”, turul va include întâlniri cu antreprenori, arhitecţi şi alţi actori implicaţi în revitalizarea patrimoniului cultural, fie el construit sau imaterial.

Tururile culturale au o durată de 1-3 zile şi se desfăşoară la final de săptămână, în perioada aprilie-noiembrie.

Itinerariile propuse includ tururi ghidate ale unor ansambluri nobiliare extraurbane, vizite la producători şi meşteşugari locali. Totodată, cuprind degustări de preparate realizate local, mese în aer liber.

Înscrierile pentru tururile culturale se pot face online, pe site-ul castlebreak.ro.

Activitatea echipei Castle Break se bazează pe voluntariat.

Foto: Castle Break – facebook

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.

14
/12
/20

Până pe 28 martie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă expoziția temporară Piranesi. Arhitecturi și fantasme, deschisă din 5 decembrie 2020. Expoziția aniversează 300 de ani de la nașterea artistului Giovanni Battista Piranesi (1720 – 1778) și este realizată de curatorul Cosmin Ungureanu, din cadrul Secției de Artă Europeană a MNAR, anunță organizatorii.

12
/12
/20

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 12-20 decembrie 2020, în zilele de weekend – 12, 13, 19 și 20 decembrie – evenimentul Am venit să colindăm „Florile Dalbe”.

04
/12
/20

Pe 8 decembrie 2020, începând cu ora 13:00, în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național „I.L.Caragiale” din București, va avea loc primul eveniment de promovare din cadrul Proiectului „Expoziție inovativă cu bunuri restaurate din colecția Muzeului Teatrului Național București”, proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

03
/12
/20

Muzeul Național de Artă Contemporană al României se alătură colegilor din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, instituțiilor culturale non-guvernamentale și creatorilor independenți, manifestându-și dezacordul cu strategiile promovate de Visarta pentru a consolida cadrul a ceea ce se urmărește în mod implicit a deveni un monopol asupra gestionării drepturilor percepture din comunicarea publică a operelor de artă vizuală.

27
/11
/20

Galeria Estopia București deschide astăzi expoziția „Not Natural”, de Andrada Feșnic. La aproape doi ani de la prima expoziție solo a artistei la Estopia – care a coincis atunci chiar cu deschiderea galeriei – Andrada Feșnic revine la București cu o nouă serie de lucrări realizate integral pe durata ultimului an.

27
/11
/20

Libertatea, egalitatea și democrația sunt printre cele mai puternice valori ale lumii contemporane. Însă lucrurile nu au stat întotdeauna așa și, din păcate, istoria ne demonstrează că, timp de sute de ani, omenirea a reprimat potențialul intelectual a jumătate din populație prin constrângerea femeilor.