Caterina de Medici – confesiunile reginei întunecate
https://www.ziarulmetropolis.ro/caterina-de-medici-confesiunile-reginei-intunecate/

Romanul „Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, reconstituie povestea ascensiunii şi decăderii uneia dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului al XVI-lea.

Un articol de Teodora Gheorghe|10 iunie 2013

CRONICĂ DE CARTE Jeanne Kalogridis, pe numele său adevărat J.M. Dillard, s-a născut în 1954 în Tampa, Florida. Absolventă a Universităţii din Florida, predă timp de opt ani engleza la American University, în Washington D.C. Se mută pe Coasta de Vest, în California, unde începe o carieră literară de succes.

Sub pseudonimul Jeanne Kalogridis publică romanele istorice de renume internaţional: ciclul „The Diaries of the Family Dracul“ – Covenant with the Vampire (1995), Children of the Vampire (1996), Lord of the Vampires (1997) –, The Burning Times (1997), The Borgia Bride (2005), Eu, Mona Lisa (I, Mona Lisa, 2006), The Devil’s Queen (2009), The Scarlet Contessa: A Novel of the Italian Renaissance (2010).

„Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, este un roman impunător despre viaţa Caterinei de Medici, una dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului XVI. Caterina Maria Romula di Lorenzo de’ Medici se naşte la Florenţa în influenta familie de Medici. Fire precoce, de o maturitate uluitoare, Caterina urcă pe scena unui destin fascinant încă de la o vârstă fragedă.

După moartea părinţilor, ea ajunge în grija mătuşii ei Clarice, o femeie dură care va constitui un model de ambiţie şi dârzenie pentru micuţa Caterina. Alungarea Papei Clement de la Vatican aduce cu sine repudierea familiei de Medici. Curând, Caterina devine prizonieră într-o mănăstire, unde trăieşte în condiţii mizere.

O regină precoce

Chinurile Caterinei se încheie odată ce regele Francisc I al Franţei află de exilul fetiţei, care îi este rudă. La doar 14 ani, Caterina de Medici devine regina Franţei, căsătorindu-se cu Henric al II-lea. Evenimentul este doar începutul unei domnii tumultoase care i-a adus atât victorii, cât şi acuzaţii, cea mai gravă fiind implicarea în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Personalitate extrem de controversată, Caterina s-a folosit adesea de serviciile astrologului Cosmio Ruggieri, dar şi de predicţiile lui Nostradamus.

Romanul, deşi inspirat din fapte reale din istorie, are asupra cititorului impactul unei capodopere beletristice. Povestea este spusă la persoana întâi. Caterina ni se confesează, conferind o puternică aură de autenticitate evenimentelor descrise. Astfel, cititorul se teme şi stă cu sufletul la gură alaturi de protagonistă, pe parcursul drumului ei sinous către o ascensiune politică incontestabilă.

Accesul în universul interior al Caterinei îndulceşte imaginea de zbir a reginei din cărţile de istorie. Dincolo de masca durităţii şi a cruzimii transpare o femeie plină de frământări, supusă slăbiciunilor şi viselor nefaste. Totuşi, acţiunile ei rămân în permanenţă sub auspiciul forţelor întunericului, se care se serveşte spre a-şi atinge scopurile.

Deşi îşi ghidează deciziile după raţiuni nobile, nu putem afirma de fiecare dată, senin, că „scopul scuză mijloacele“. Caterina ucide primul om când este abia o copilă şi mult mai târziu participă, alături de astrologul ei devotat, la o ceremonie sângeroasă pentru a rămâne însărcinată cu soţul ei Henric.

O poveste de iubire

Cosimo Ruggieri este un personaj rupt parcă din romanele gotice. Este umbra din spatele celor mai mari decizii luate de Caterina de Medici. Puterea magnetică pe care o exercită asupra femeii se explică destul de vag prin legătura predestinată dintre cei doi. Cosimo devine alter-ego-ul înnegurat al Caterinei, manipulând în secret domnia Caterinei, căreia îi mărturiseşte, voalat, iubirea sa, abia către final.

Misterul domină atmosfera romanului, creând decorul perfect pentru o poveste construită din piese de puzzle atent selecţionate din istorie şi îmbrăcate în originalitatea scrierii lui Jeanne Kalogridis.

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

09
/11
/16

Decupaje dintr-o carte de acum, în care scriitori din generații diferite își descriu, cu precizie și umor, întâlnirile cu poliția sau miliția de altădată. „Scriitori la poliție”, volum coordonat de Robert Șerban și apărut de curând la editura Polirom, este o colecție de amintiri ușor de citit și greu de uitat.

08
/11
/16

În cadrul Conferințelor Teatrului Național, în mod excepțional, va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 11.00, la Sala Pictură, o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana.