Catherine Deneuve împlineşte 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-implineste-70-de-ani/

Actriţa franceză Catherine Deneuve, care s-a impus în cinci decenii de carieră drept marea stea a cinemaului francez, împlineşte astăzi 70 de ani.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Actriţa franceză Catherine Deneuve, care s-a impus în cinci decenii de carieră drept marea stea a cinema-ului francez, împlineşte astăzi 70 de ani.

De-a lungul carierei, actriţa franceză, care a devenit cunoscută cu rolul din „Umbrelele din Cherbourg” (1964), de Jacques Demy, a jucat în filme realizate de cei mai importanţi regizori ai secolului al XX-lea, de la Roman Polanski şi Luis Bunuel până la André Téchiné şi Lars von Trier.

Cu toate acestea, Catherine Deneuve a ajuns să joace în filme aproape din întâmplare. Născută pe 22 octombrie 1943, într-o familie de actori, Catherine nu este la început decât sora mai mică a lui Françoise Dorléac, extrem de înzestrată pentru actorie, dar care va sfârşi tragic într-un accident de maşină.

Preluând numele matern, Deneuve, Catherine va obţine câteva roluri mărunte în timpul vacanţelor şcolare, jucând în primul ei film, „Les colegiennes”, la vârsta de 13 ani.

Stea a cinematografiei, Catherine Deneuve străluceşte din tinereţe

Câţiva ani mai târziu, îşi vopseşte părul blond şi ajunge pe primele pagini ale revistelor mondene. Devine „logodnica numărul 3″ a regizorului Roger Vadim – după Brigitte Bardot şi Annette Stroyberg -, cu care are un fiu, Christian, pe care îl va creşte singură.

În afară de fotograful englez David Bailey, cu care a fost măritată pentru scurt timp, Catherine Deneuve nu se va căsători cu niciunul dintre partenerii ei, dintre care cel mai celebru rămâne Marcello Mastroianni, cu care are o fiică, actriţa şi cântăreaţa Chiara Mastroianni.

Întâlnirea cu Jacques Demy, care o distribuie în „Umbrelele din Cherbourg”, s-a dovedit providenţială, rolul propulsând-o, la numai 20 de ani, la rangul de stea a cinematografiei.

Frumuseţea ei rece, care o evocă pe cea a Gretei Garbo şi aminteşte de eroinele lui Alfred Hitchcock, a ajutat-o să fie distribuită în importante filme de autor. Refuzând categoric să joace în piese de teatru, Catherine Deneuve va turna filme cu cei mai mari regizori din anii ’60, precum François Truffaut, Luis Bunuel, Roman Polanski, dar şi cu tineri cineaşti francezi, de la Arnaud Desplechin, François Ozon până la Emmanuelle Bercot, în cel mai recent lungmetraj al său, „Elle s’en va” (2013) – 120 de pelicule în total.

Catherine Deneuve

Catherine Deneuve în filmul „On my Way“ (2013)

Din palmaresul actriţei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea, cum ar fi „Repulsie” de Roman Polanski, „Frumoasa zilei/ Belle du jour” de Luis Bunuel, „Sirena de pe Mississipi” şi „Ultimul metrou”, de François Truffaut, „Anotimpul meu preferat” şi „Les voleurs” de André Téchiné, „Dansând cu noaptea” de Lars von Trier şi „8 femei” de François Ozon.

Ocazionalele ei incursiuni în cinemaul hollywoodian includ legendarul ei rol de vampiriţă bisexuală care joacă o scenă de sex cu Susan Sarandon în filmul „Foamea/ The Hunger”, de Tony Scott, dar şi un rol de invitat special în serialul de televiziune „Prietenie pe muchie de cuţit”. Catherine Deneuve a primit singura ei nominalizare la Oscar pentru rolul Eliane din drama istorică „Indochina” (1992), de Regis Wargnier.

Simbolizând eleganţa franceză, Catherine Deneuve este una dintre puţinele actriţe din Franţa care au fost incluse în Hall of Fame, la Hollywood.

Dincolo de „glamourul” burghez, actriţa franceză „nu este deloc femeia glacială pe care a descris-o toată lumea. Catherine se aruncă cu capul înainte, este mereu gata să îşi asume riscuri”, declară regizoarea Nadine Trintignant, care a lucrat cu Catherine Deneuve în „Nu se întâmplă decât altora”.

Catherine Deneuve a ştiut cu multă inteligenţă să facă trecerea de la rolurile de sex-simbol din tinereţe la roluri mature, serioase, şi rămâne una dintre cele mai căutate actriţe franceze. Celebra actriţă franceză va putea fi văzută în curând pe marile ecrane în alte două filme regizate de cineaşti de marcă – „L’homme que l’on aimait trop”, de André Téchiné, şi „Trois coeurs”, de Benoît Jacquot, notează Mediafax.

Pe 7 decembrie, la Berlin, Catherine Deneuve va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la gala organizată de Academia de Film Europeană.

Foto credit: Cinemagia, Catherine Deneuve

20
/07
/15

„Întoarcere în Havana,” în regia lui Laurent Cantet (premiat în 2008 cu Palme d'Or pentru Entre les Murs) va avea premiera în România pe 14 august. Filmul este distribuit în cinematografele autohtone de Independenţa Film.

16
/07
/15

De la idee până la un scenariu terminat e cale lungă, apoi urmează încă un drum, de la prima variantă până la cea finală. Atelierul de scenaristică „Play” te însoțește de la idee până la primul draft, în 24 de întâlniri, timp de 3 luni. Antrenorii sunt regizorul și scenaristul Igor Cobileanski, împreună cu scriitoarea și scenarista Cecilia Ștefănescu.

15
/07
/15

Cine nu-şi aminteşte savurosul dialog dintre Toma Caragiu, în rolul actorului Caratase, şi Marin Moraru, în rolul valetului Vasile, din filmul ACTORUL ŞI SĂLBATICII inspirat din viaţa renumitului comediant interbelic Constantin Tănase? Marii actori români - Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Ştefan Mihăilescu Bărila, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Catrinel Dumitrescu şi mulţi, mulţi alţii - şi replicile lor celebre din vechile filme româneşti, se pot vede, la sfârşitul acestei săptămâni (17 – 19 iulie), la Giurgiu.

15
/07
/15

A mai rămas doar o săptămână până la debutul primului festival timişorean dedicat filmului european, care va aduce 5 zile de proiecţii şi evenimente speciale la Grădina de vară „Capitol”, Casa Artelor, AMBASADA, şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob. Din 22 iulie, Ceau, Cinema ! (Festival de buzunar) va oferi cinefililor timişorenilor nu numai ocazia de a vedea filme premiate şi noi descoperiri cinematografice, ci şi de a întâlni câţiva dintre oamenii aflaţi în culisele platourilor de filmare.

14
/07
/15

Caravana Filmelor TIFF pornește la drum zilele acestea, pentru al șaselea an, aducând 34 de filme din selecția Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în peste 15 orașe din țară. Prima oprire este Oradea, între 17 și 19 iulie, la Șanţul Cetății Oradea.

13
/07
/15

Actor, regizor, scenarist, producător. 2 Oscaruri și alte 57 de premii importante, peste 52 de nominalizări, 77 de roluri, milioane de fani pe facebook și cronici excelente. Pe scurt, Kevin Spacey, căruia Paramount Channel îi face, luna aceasta, o urare foarte specială la aniversare.

13
/07
/15

Debutul Lumea e a mea/ The World is Mine, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, a câștigat Mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary. Este a doua distincție importantă pentru lungmetraj, care a obținut și Premiul de debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF.

13
/07
/15

„Ăsta-i bărbatul cu care o să mă mărit” îi spune Vivien Leigh unei prietene. Se aflau la un teatru din Londra, iar pe scenă juca Laurence Oliver, în spectacolul cu piesa “Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare. „Nu fi proastă, doar sunteţi amândoi căsătoriţi” îi răspunde amica. „Nu are importanţă, tot o să mă mărit cu el. Ai să vezi tu!” o contrazice Vivien.

12
/07
/15

Prozatorul Florin Lăzărescu va fi prezent la Viena cu ocazia primei ediţii a festivalului internaţional de film de scurtmetraj în aer liber dotdotdot care va avea loc în perioada 11 iulie – 23 august. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al dotdotdot, sprijinind prezenţele româneşti în cadrul festivalului.