„Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, „Note de primăvară”, „Norma” și „Giselle”, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cavalleria-rusticana-pagliacci-note-de-primavara-norma-si-giselle-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriţi spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni şi Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” şi spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureştene.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Joi, 17 martie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Operei Naționale București va avea loc „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, în regia regretatului Ion Caramitru. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta, iar publicul o va putea urmări pe soprana Luiza Fatyol în calitate de invitată în rolul Nedda și pe tenorul Teodor Ilincăi în debut în rolul Canio. Distribuția reprezentației: „Cavalleria Rusticana”: Santuzza – Sorina Munteanu, Lola – Sorana Negrea, Turiddu – Alin Stoica, Alfio – Vicențiu Țăranu, Mamma Lucia – Sidonia Nica; „Pagliacci”: Nedda – Luiza Fatyol (invitată), Canio – Teodor Ilincăi (debut), Tonio – Lucian Petrean, Beppe – Andrei Lazăr, Silvio – Adrian Mărcan. Aceste două opere pe care tradiția îndelungată le-a reunit de mult într-o singură reprezentație, impresionează publicul și melomanii prin frumusețea muzicii și a frazelor vocale din arii, duete și ansambluri în care personajele trăiesc veridic drama vieții lor.

Vineri, 18 martie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm în foaierul galben la recitalul „Note de Primăvară”. În acea seară vor interpreta soliștii Silvia Sorina Munteanu (soprană), Cristian Ioan Ardelean (bariton), Adriana Dumitriu (soprană), Robert Andraș (tenor), Iosia Balteș (tenor), Ana Maria Lungu (soprană), acompaniați la pian de către Silviana Ana Cîrdu. Programul serii include lucrări celebre ale marilor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Franz Lehár, Richard Wagner, Charles Gounod, Gustav Mahler, și alții. Conceptul regizoral poartă semnătura lui Alexandru Nagy. Astfel de seri de muzică se bucură de foarte mare succes la publicul meloman, deoarece oferă prilejul de a asculta mai mulți artiști într-o seară interpretând  pagini celebre, dintre care unele din lucrări ce nu se află în repertoriul actual al teatrului nostru.

Sâmbătă, 19 martie, începând cu ora 18:30, vă invităm la spectacolul cu opera „Norma” de Vincenzo Bellini, în extraordinara regie semnată de Alice Barb. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ethan Schmeisser, directorul muzical al teatrului nostru. Publicul o va putea urmări din nou pe soprana de renume internațional  Elena Moșuc în calitate de invitată în rolul titular pe crae l-a realizat prestigios la premiera care a inaugurat stagiunea centenară. Distribuția reprezentației: Norma – Elena Moșuc (invitată), Adalgisa – Mihaela Ișpan, Pollione – Daniel Magdal, Oroveso – Iustinian Zetea, Clotilda – Sidonia Nica, Flavio – Andrei Lazăr.

Duminică, 10 martie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, în regia și adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuşka. Povestea lui Giselle gravitează în jurul temelor iubirii, spiritelor pădurilor, forțelor naturii și morții. Al doilea act al baletului, în care toată lumea poartă alb, este cunoscut sub numele de „actul alb”.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

06
/01
/23

Tenorul Rolando Villazón este invitatul special al celor două reprezentații ale spectacolului „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Șerban, conducerea muzicală Ciprian Teodorașcu, de pe scena Operei Naționale București. Reprezentațiile vor avea loc joi, 12 ianuarie, și sâmbătă, 14 ianuarie, ora 18:30.

04
/01
/23

Filarmonica "George Enescu" celebrează Anul Nou în concertele de joi 5 și vineri 6 ianuarie 2023, ora 19.00, pe scena Ateneului Român. Sub bagheta maestrului David Crescenzi, vor evolua Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii, într-un program ce cuprinde lucrări de Gioachino Rossini, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Gaetano Donizetti, Amilcare Ponchielli, Johann Strauss-fiul și Emile Waldteufel. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

22
/12
/22

Palatul Bragadiru vă invită vineri, 23 decembrie, de la ora 19:00, la concertul extraordinar „Din suflet, de Crăciun” - o producție originală în care repertoriul și coregrafia se îmbină grațios, alături de o experiență wine-tasting de neuitat, pentru a putea savura Ajunul Crăciunului în atmosfera sofisticată a unui palat, monument istoric, fondat în anul 1905.

22
/12
/22

Corul Filarmonicii „George Enescu", pregătit de maestrul Ion Iosif Prunner, susţine la Berlin un concert extraordinar pe 23 decembrie, de la ora 20 (Ora României), concert transmis live de Radio România Muzical. Deplasarea în Germania şi partea de tour management pentru acest eveniment sunt asigurate de Artexim, organizatorul Festivalului Internaţional George Enescu.

21
/12
/22

În perioada 4 – 20 decembrie 2022 Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a susținut 9 spectacole care s-au desfășurat cu casa închisă, în cadrul turneului național „Pe drumul Crăciunului”, care a avut loc la Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, Craiova, Suceava, Iași și București. Invitați speciali ai Corului Madrigal au fost actorii Ofelia Popii și Marius Turdeanu.

21
/12
/22

Strălucita atmosferă plină de fervoare a muzicii clasice este rezervată celor care vor alege să se bucure de trecerea dintre ani la Sibiu. Aflat la cea de-a 14-a sa Ediție, Concertul de Anul Nou de la Sibiu continuă să inoveze formula vieneză și propune publicului tema sonoră a unui «City Break».

20
/12
/22

În preajma Crăciunului, Filarmonica "George Enescu" invită publicul în zilele de joi, 22 decembrie şi vineri, 23 decembrie la ultimele concerte programate în stagiunea simfonică din anul 2022. La pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii se va afla dirijorul francez Nicolas Simon, iar ca soliste vor evolua violonistele Sarah şi Deborah Nemţanu, născute la Bordeaux într-o familie de muzicieni de origine română, cu remarcabile cariere internaţionale.

19
/12
/22

Prima parte a stagiunii 2022-2023 se încheie la Sala Radio cu un eveniment de cea mai înaltă ținută artistică! Vineri, 23 decembrie (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio, în primă audiție în România, Swing Symphony, lucrare compusă de celebra personalitate a jazz-ului mondial Wynton Marsalis. Acesta este deținător a 9 premii Grammy și director artistic de jazz al cunoscutului Lincoln Center – New York, una dintre cele mai importante scene ale Americii. O altă creație semnată de artistul american (Blood on the Fields) este prima compoziție de jazz care a obținut vreodată Premiul Pulitzer pentru muzică.

16
/12
/22

Folclor românesc și argentinian, muzică clasică și jazz, operă și musical, colinde și o expoziție de artă cu vânzare, toate acestea pentru a sărbători un Crăciun de neuitat, într-un palat cu aer interbelic, monument istoric, fondat în anul 1905.

09
/12
/22

Teatrul Nottara a lansat în această toamnă proiectul „Dialoguri fără mască”, o serie de întâlniri cu personalități ale vieții culturale din România, artiști, medici, scriitori, oameni care în domeniul lor au schimbat lumea.