Ce citim în octombrie: recomandările scriitorului Bogdan Răileanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-octombrie-recomandarile-scriitorului-bogdan-raileanu/

Îndrăgitul prozator Bogdan Răileanu (38 de ani), autorul volumului de proză scurtă „Tot spaţiul dintre gândurile mele” (Polirom) şi al romanului „Dinţii ascuţiţi ai binelui” (Humanitas), ne face câteva recomandări de lectură, acum, în pragul iernii.

Un articol de Andrei Crăciun|10 octombrie 2018

Scarlett Thomas – Sfârșitul Domnului Y

Pare o carte scrisă de o verișoară a doamnei Agatha Christie. În realitate este o carte scrisă de o nepoată a doamnei Agatha care a făcut un copil cu Heidegger și Derrida, cumva în același timp.

Dacă tot am folosit cuvântul timp în descrierea fictivă de mai sus, trebuie să subliniez că timpul și emoțiile oamenilor sunt instrumentele de manevră pe care le folosește tânăra scriitoare britanică cu mare pricepere și entertainement, adică antren.

La finalul cărții, primul imbold pe care e posibil să îl aveți e să vă cumpărați Heidegger și Derrida pentru că par foarte interesanți. Nu faceți greșeala. Eu nu am reușit să trec de prima pagină a niciunuia din acești gânditori.

Marin Mălaicu Hondrari – Apropierea

Melancolia și nefericirea personajelor lui Marin Mălaicu Hondrari vin mănușă pe frontul atmosferic al acestor vremuri.

La MMH, stările astea merg mână în mână cu fumatul despre care a scris chiar un text amplu (Războiul mondial al fumătorilor) și trebuie să recunosc că fumatul m-a apropiat de mulți oameni de-a lungul timpului.

Apropierea este genul de roman care a trecut tăcut pe lângă cititorii din România și care merită să i se facă dreptate. Poate o să facă acest lucru Tudor Giurgiu care a ecranizat cartea anul ăsta. Așa că citiți-o ca să aveți cu ce compara filmul.

Elena Ferrante – Fiica ascunsă

Elena Ferrante de fapt nu ar fi Elena Ferrante, adică dacă vrei să pui mâna pe cartea de telefoane ca să o suni pe Elena n-o s-o găsești acolo pentru că numele este un pseudonim. Dar această scriitoare scrie fermecător despre femei.

Personajele ei feminine sunt croite cu mare măiestrie și plasate într-o Italie din jurul orașului Napoli pe care pare să îl cunoască atât de bine că i-a făcut pe unii să o caute printre scriitoarele din zona napolitană.

Pe mine m-a fascinat acest mic roman pentru felul în care sufletul femeii este zugrăvit cu toate bunele și relele lumii. Pare atât de veridic totul și intens. În primele patruzeci de pagini personajul principal al cărții petrece o după-amiază la plajă pe care nu mulți scriitori ar putea să o construiască atât de elegant.

Lăsând laudele la o parte, cel mai mult m-ar amuza dacă peste ani, doamna Elena Ferrante s-ar dovedi că este de fapt un scriitor care s-a suit pe valul feminismului mondial și a ras o halcă de literatură cu focus pe femeile napolitane.

Foto: Cătălina Roșu

 



23
/08
/14

Edificiul literaturii, așa cum îl vede Mircea Cărtărescu, stă așezat pe o colină formată din literatura de consum și are trei niveluri: primul este al scriitorilor profesioniști, al doilea – al scriitorilor artiști, iar al treilea – al marilor scriitori. Însă deasupra tuturor stă „sfântul literaturii”, Franz Kafka.

14
/08
/14

Uniunea Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, organizează, în perioada 25 august - 27 noiembrie, ediţia a III-a a Premiului literar "Augustin Frăţilă", a cărui valoare este de 10.000 de euro.

14
/08
/14

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul "Război în bucătărie".

11
/08
/14

Istoricul Lucian Boia, autorul volumului Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, apărut la editura Humanitas, este invitatul librăriei Humanitas Kretzulescu, joi, 14 august, de la ora 19.00, la o nouă ediţie Joia linguriţelor, dedicată Primului Război Mondial.

10
/08
/14

Multă vreme, Capşa a fost un "câmp de luptă", unde inteligenţa devenise arma supremă, iar o replică acidă conta. În perioada interbelică acest loc era definit ca fiind acela "unde vin toţi seniorii şi se mănâncă scriitorii". De altfel, eroii acelor bătălii au devenit nume "grele" ale literaturii române.

03
/08
/14

Copiii asociază, deseori, obligativitatea temelor de la şcoală cu cititul şi, de aceea, nu cunosc lectura de plăcere din timpul verii. Pentru a-i sprijini în dezvoltarea imaginaţiei, a culturii generale şi a vocabularului, părinţii ar trebui să apeleze la mici "şiretlicuri".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

28
/07
/14

Vineri, 1 august, de la ora 19:00, Mihai Ionuţ Grăjdeanu prezintă cea mai recentă carte a sa, “Dacia Preistorică Ilustrată” - prima enciclopedie ilustrată despre formarea și evoluția vieții pe teritoriul României de azi. Evenimentul are loc la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

26
/07
/14

Editura franceză Short Edition dezvoltă în această perioadă un algoritm care, sub forma unei ecuaţii, va fi capabil să evalueze în doar câteva secunde calităţile literare ale volumelor ce îi sunt propuse spre a fi publicate, informează lefigaro.fr., preluat de Mediafax.

25
/07
/14

Poeme scrise de românca Amalia Cernat au fost selectate pe lista lungă a operelor nominalizate la premiul New Voices al organizaţiei PEN International, urmând ca lista scurtă să fie prezentată la mijlocul lunii august, iar câştigătorul să fie anunţat pe 1 octombrie, în timpul congresului anual.

21
/07
/14

Pe 15 iulie, la Librăria Humanitas Kretzulescu a avut loc lansarea celui de-al patrulea volum de nuvele al scriitorului Eric Emmanuel-Schmitt, tradus din limba franceză de Simona Brînzaru şi intitulat "Cei doi domni din Bruxelles".