Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Dance Film Festival și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-sasea-editie-a-bucharest-international-dance-film-festival-si-a-desemnat-castigatorii/

Bucharest International Dance Film Festival 2020 şi-a desemnat câştigătorii duminică seară, 6 septembrie, după patru zile de competiţie, proiecţii speciale, ateliere şi conferinţe cu invitaţi de renume din industria cinematografiei şi a performance-ului.

Un articol de Petre Ivan|7 septembrie 2020

Juriul ediției de anul acesta a fost format din artistul Farid Fairuz (RO), producătorul Patrice Nezan (FR) – specialist în audiovizual, a produs numeroase filme selectate în festivaluri prestigioase, și coregrafa Chrysanthi Badeka (GR) – dansatoare, creatoare de filme, editor, profesor de videodance și manager de proiect la mAPs – migrating Artists Project in Greece.
În competiția internațională, unde au fost selectate 21 de scurtmetraje din zece țări, premiul pentru Cel mai bun film, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului Navigation (CA, r. Marlene Millar, c. Sandy Silva).

Motivația juriului: „Filmul reușește să transmită un mesaj puternic despre umanitate, care se reflectă în modul în care sunt folosite corpurile, sunetul, camera și spațiul. Este subliniat, cu generozitate, modul în care diferite generații evoluează unele lângă celelalte și modurile diferite de a conviețui, timp în care își găsesc propria voce.”

În cadrul aceleiași competiții, juriul a oferit și o mențiune specială peliculei Divided We Scroll (UK, r.  Klaas Diersmann, c. Pepa Ubera) pentru limbajul cinematografic puternic și coregrafia unică, în ton cu obiceiurile actuale sociale, ce reușesc să construiască o critică condensată a lumii moderne.

Dintre cele șapte filme românești selectate în competiția națională, titlul de Cel mai bun film românesc și un premiu în valoare de 500 euro oferit de ADFR – Asociația de Dezvoltare a Filmului Românesc au fost acordate peliculei Call of Pink (RO, r. Denisa Anastasiu, Maria-Luiza Dimulescu și Cătălin Rugină). Potrivit juriului, filmul a fost premiat pentru „mixul de limbaje și pentru reușita de a introduce procesul de gamificare într-un film de dans. Scurtmetrajul are o abordare proaspătă a formalismului, dar este extrem de atent la tehnici și are o poveste clară.”

Juriul a oferit și o mențiune specială, în cadrul competiției naționale, filmului inHabited_The Attic (RO, r. Smaranda Gabudeanu, c. Smaranda Gabudeanu și Svitlana Pashko) care reușește să creeze o lume intimă și personală creând legături între vizual, poezie și tărâmuri simbolice.

În cadrul competiției dedicate musicalurilor nu a fost acordat niciun premiu. În schimb, juriul a decis să acorde peliculei Canning Town (UK, r. Fabiola Santana și Will Dickie) un Premiu Special în valoare de 500 de euro oferit de Tangaj Dance pentru felul în care „filmul reflectă tema festivalului, creând o atmosferă puternică care întruchipează o lume distopică în care nimeni nu-și mai poate găsi locul. ”

Festivalul s-a încheiat duminică, 6 septembrie, cu proiecția susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim, a filmului documentar The Euphoria of Being, în regia lui Réka Szabó (HU).

Cea de-a șasea ediție a Bucharest International Dance Film Festival a avut loc între 3 și 6 septembrie în București și a inclus proiecții în aer liber la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Mercato Kultur, un atelier de film de dans susținut de artista Chrysanthi Badeka, un masterclass oferit de Maria Tânjală (FilmChain) și două conferințe online cu artistul și filosoful Jassem Hindi și cu artistul pavleheidler.

Website | Facebook |  Instagram

Despre BIDFF

Dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi, regizori de film și artiști din întreaga lume, Bucharest International Dance Film Festival a fost fondat în 2015 de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu și de producătoarea de film Anamaria Antoci. Evenimentul, unic în peisajul festivalurilor de film din România, militează pentru colaborarea dintre oamenii dansului și oamenii filmului, coagularea unei comunități a creatorilor de film de dans, încurajând excelența, inovația și discursul artistic curajos.

Bucharest International Dance Film Festival, ediția a VI-a este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Festivalul este sprijinit de Centrul Național al Cinematografiei, Conceptual Lab by Theo Nissim, ADFR – Asociația pentru Dezvoltarea Filmului Românesc.

29
/09
/20

Aflate în fiecare an în topul preferințelor orădenilor, filmele românești vor cuceri marele ecran și la cea de-a treia ediție TIFF Oradea. În perioada 2-4 octombrie, cele mai așteptate titluri ale anului vor fi prezentate cinefililor chiar de creatorii lor, care vor oferi publicului detalii din culisele producțiilor autohtone apreciate de juriile marilor festivaluri din întreaga lume. Seară de seară vor rula filme în aer liber în Piața Unirii și în Amfiteatrul Cetate.

25
/09
/20

A XII-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie – 11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii.

25
/09
/20

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de referință, anunță datele de lansare pentru titlurile din portofoliu care vor intra în circuitul cinematografic până la finalul anului 2020.

23
/09
/20

OPINIE Prea puținele recompense juste acordate la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, ediția 2020, nu pot șterge senzația generală că un astfel de eveniment este mai puțin despre recunoașterea valorii reale, cât mai ales despre a mulțumi pe cât mai mulți, în special dintre cei apropiați de UCIN.

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

Pagina 1 din 27112345...102030...Ultima »