„Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, din 19 mai în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-fericita-zi-din-viata-lui-olli-maki-din-19-mai-in-cinematografe/

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017

Lungmetrajul a primit marele premiu al secțiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincție acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010) sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internațională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acțiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014. Înainte de debutul în lungmetraj, a câștigat numeroase premii cu filmele sale de scurt și mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secțiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, și a obținut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiția Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secțiunii Un Certain Regard, obținut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaștere internațională tânărului regizor nordic.

Începând cu 19 mai, „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” va putea fi văzut în București (Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Brașov (Cinema One), Constanța (Cityplex), Cluj (Cinema Victoria), Pitești (Cinema Trivale) și Suceava (Cinema Modern). De asemenea, filmul va avea o serie de proiecții în cadrul ediției XXI a Festivalului Filmului European, astfel: Iași – Casa de Cultură Mihai Ursachi (14 mai, 20.45), Gura Humorului – Casa de cultură (21 mai, 20.00), Tîrgu Mureş – Cinematograful ARTA (21 mai, 20.30).

Programul actualizat al proiecțiilor pentru acest film poate fi consultat pe: www.voodoofilms.ro

Sinopsis: În vara lui 1962, Olli Mäki concurează pentru titlul de campion mondial la box, categoria pană. Totul, din Finlanda rurală până la luminile Helsinki-ului, îi prevede un viitor luminos. Pentru asta, nu-i mai rămâne decât să piardă câteva kilograme și să se concentreze. Există însă o problemă: Olli s-a îndrăgostit de Raija.

Filmul „Cea mai fericită zi din viața lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films.

 

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.