Cea mai importantă colecție de artă contemporană din anii 1970-1990, la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-importanta-colectie-de-arta-contemporana-din-anii-1970-1990-la-arcub/

Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti deschide joi, 18 mai, ora 19:00, expoziţia „Ucenicie prin arte. Sorin Costina, colecţionar”, una dintre cele mai importante colecţii de artă postbelică autohtonă, ce cuprinde lucrări semnate de Corneliu Baba, Horia Bernea, Ștefan Bertalan, Paul Gherasim, Ion Grigorescu, Florin Mitroi, Paul Neagu, Florin Niculiu, Ion Dumitriu, Constantin Flondor, Sorin Dumitrescu etc.

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2017


Expoziția Ucenicie printre arte. Sorin Costina, colecționar, continuă seria de prezentări monografice a colecțiilor reprezentative de artă contemporană românească, începută la ARCUB anul trecut, fiind a patra din acest ciclu. Reunind peste 40 dintre cele mai semnificative tablouri din colecția Sorin Costina, expoziția de la ARCUB este tototdată prima și cea mai amplă prezentare a diversității și a cuprinderii acesteia, dar și a semnificației sale ca reper central a ceea ce, în timp, s-a dovedit a deveni canonul artei românești a anilor 1970-1990. Expoziția permite și prilejuiește astfel nu doar o trecere în revistă a acestui canon, ci și o cercetare lucidă, critică, a credințelor, a aspirațiilor, dar și a practicilor, a clișeelor și a hibiridizărilor stilistice și ideologice care au marcat arta românească în acest interval nevralgic al ultimelor decenii ale mileniului doi.

Sorin Costina s-a născut, trăiește și lucrează ca medic la Brad, în județul Alba. La Brad pare cel mai puțin probabil să se găsească cea mai importantă colecție de artă contemporană românească din anii 1970-1990, cuprinzînd circa 1000 de tablouri, desene, sculpturi și piese de ceramică.

Omul Sorin Costina și istoria aparte a culturii și societății românești din a doua jumătate a secolului XX au făcut ca în locul cel mai atipic cu putință să apară cea mai tipică colecție de artă postbelică autohtonă, în care toate numele-cheie ale culturii vizuale românești se regăsesc, cu piese excepționale. Colecția Sorin Costina este un compendiu de artă românească contemporană. O anumită parte a artei românești, de după anii 1960.

Expoziția va putea fi vizitată la sediul ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90) până pe 25 iunie, de luni până duminică, în intervalul orar 14:00-22:00, iar accesul este gratuit.

Curator: Erwin Kessler

 

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Universitatea Națională de Arte București și Metropolis Center organizează luni 6 iulie 2015, la ora 18:30, vernisajul expoziţei de artă vizuală „Contraste”, la sediul Metropolis Center din str. Grigore Alexandrescu nr. 89-97. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 6 iulie – octombrie 2015, între orele 10:00 - 18:00.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

14
/06
/15

Compania Google a lansat, joi, pe platforma Google Maps, imaginile panoramice Street View din Salina Turda, astfel încât se permite vizitarea virtuală a acestui obiectiv turistic de către oricine din lume aflat la mii de kilometri distanţă.

04
/06
/15

Ce au în comun tururile ghidate în atelierele artiștilor bucureșteni, prânzurile cu Marius Manole și cadourile pentru copiii internați la secția de oncologie de la Spitalul Fundeni? Pe Daniela Staicu, 30 de ani. Pasionată de arta plastică și de faptele bune.

03
/06
/15

Un spectacol nocturn cu proiecție în oglindă va avea loc vineri, de la ora 21,00, la Palatul Suțu, cu ocazia aniversării a 180 de ani de la construirea clădirii din centrul Bucureștiului. Întregul spectacolul se desfășoară vizual printr-o proiecție video, realizată în premieră, în oglinda din holul Palatului Suțu, aruncând imagini pe pereții etajului superior într-un joc de forme și culori.

31
/05
/15

Privirea lui Silviu Gheție este o altfel de privire asupra Noului Cinema Românesc. Una din culisele sale. Prin picturalitatea lor și prin expresivitatea personajelor din fața obiectivului, fotografiile sale concurează cu imaginile din filmele a căror realizare artistul a fost chemat să o înregistreze pentru totdeauna.