Cea mai mare orgă din România și vocile corului de copii radio!
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-mare-orga-din-romania-si-vocile-corului-de-copii-radio/

Aţi ascultat vreodată ceva aşa de emoţionant ca un cor de copii acompaniat de o orgă de concert ? Glasurile cristaline se vor îmbina cu tonul înălţător al orgii într-un eveniment special prezentat de CORUL DE COPII RADIO sâmbătă, 4 iunie 2022, de la 19.00, o frumoasă şi profundă călătorie spirituală prin muzică sacră.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2022

Și nu veți avea bucuria de a auzi orice orgă, ci pe cea a Sălii Radio, care se bucură de privilegiul de a fi dotată cu cea mai mare orgă din România şi una dintre cele mai mari din Europa (peste 7.600 de tuburi). Instrumentul a fost recondiţionat în 2009 – cu ocazia renovării complete a Sălii Radio – proces care a fost realizat la aceeaşi fabrică din Cehia care a creat iniţial orga.

Intitulat „CANTUS ECCLESIAE”, concertul este inclus în cea de-a doua ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE ORGĂ cu același nume, care se derulează între 15 mai și 5 iunie 2022 și este găzduit de Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, Ateneul Român, Universitatea Națională de Muzică București, Biserica Evanghelică C.A. București, Biserica Italiană, Sala Radio și va cuprinde concerte live, un masterclass și emisiuni online. Interpreții concertelor vor fi organiști din țară și din străinătate, profesori de orgă, dar și studenți ai claselor de orgă ale instituțiilor muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” – Cluj Napoca și Universitatea „Transilvania” – Brașov.

Evenimentul este inițiat de dirijorul Corului de Copii Radio – RĂZVAN RĂDOS – și se desfășoară cu participarea pianistei MAGDALENA FAUR. Invitat special al serii este organistul italian PAOLO ORENI, care va improviza pe teme propuse de cor și va aduce un plus de dinamism prin faptul că va pune în sunetul orgii creații ale compozitorilor Dimitrie Suceveanu, Nicolae Lungu, John Rutter ș.a. Veți asculta, de asemenea, și celebrul „Aleluia”, compoziție a lui Leonard Cohen.

Născut în Treviglio în 1979, Paolo Oreni și-a început studiile muzicale de orgă la doar 11 ani, la Institutul Muzical „Gaetano Donizetti”. Un pas important și cu adevărat crucial pentru parcursul său muzical a fost întâlnirea și legătura muzicală cu Jean Guillou, în timpul mai multor cursuri de măiestrie urmate la Biserica Sf. Eustache din Paris și la Tonhalle – Zurich. Din 2006, el este invitat în mod constant, de către Dieceza din München, Duomo di Modena, Bazilica din Ottobeuren și Catedrala Altemberg, să susțină cursuri de măiestrie axate pe improvizație și repertoriu universal pentru orgă, de la Bach la muzica contemporană.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.

Biletele sunt disponibile și în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.