Cea mai veche orchestră radio din lume,  la festivalul RadiRo 
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-mai-veche-orchestra-radio-din-lume-la-festivalul-radiro/

MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, va susţine două concerte extraordinare la Bucureşti în cadrul Festivalului RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018). RadiRo, organizat şi produs o dată la 2 ani de Radio România, este unicul festival de pe mapamond dedicat orchestrelor radio. 

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2018

Fondată în 1923, orchestra își are rădăcinile într-o regiune impregnată de arta unor compozitori de geniu, ca Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Richard Wagner, Robert Schumann, Franz Liszt sau Kurt Weill.

RadioRo

Simone Lamsma

În cadrul celei de-a IV-a ediții a festivalului, alături de alte câteva mari ansambluri europene, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania) va concerta la Sala Radio sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului.

Artistul a activat ca dirijor asociat al New York City Opera (2009-2011) şi al Orchestrei Simfonice din Cincinnati (2011-2015). Promotor al muzicii contemporane, Robert Trevino a dirijat în premieră mondială lucrări ale unor renumiți compozitori precum André Previn, Phillip Glass, Jennifer Higdon, Sofia Gubaidulina.

În prezent este director muzical al Orchestrei Naţionale Basce, fiind desemnat recent şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Malmö.

Luni, 19 noiembrie (19.00), concertul de la Sala Radio susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra o va aduce în fața publicului din România pe apreciata violonistă olandeză Simone Lamsma, care cântă pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718)!

Violonista olandeză stăpânește un repertoriu uluitor, incluzând mai mult de 60 de concerte și, de asemenea, o bogată literatură camerală.

Cu apariții aplaudate pe marile scene ale lumii și cronici elogioase, Simone Lamsma a făcut cunoștință anul trecut cu publicul din România, când a debutat în Festivalul Enescu, într-un program al ansamblului Les Siècles, condus de François-Xavier Roth. Programul serii cuprinde Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră semnat de Max Bruch și Simfonia a V-a, creație a lui Gustav Mahler.

Marți, 20 noiembrie (19.00) concertul susținut de MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra îl aduce pe scena Sălii Radio pe tânărul pianist român Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internaţional George Enescu, secţiunea pian, în 2011.

Mihai Ritivoiu

În cadrul concursului inițiat de Radio România Muzical – Discurile Anului 2018 – albumul de debut al lui Mihai Ritivoiu (cu lucrări de Cesar Franck, George Enescu şi Franz Liszt), lansat în luna martie la casa de discuri „Genuin” din Leipzig, conduce în acest moment în top-ul voturilor publicului.

Mihai Ritivoiu a susţinut concerte de cameră şi recitaluri în România, Anglia, Franţa, Portugalia, Elveţia şi Italia, în săli ca Ateneul Român, St Martin-in-the-Fields, Wigmore Hall, Barbican Centre, West Road Concert Hall şi Ernest Ansermet Studio.

În 2015 a câştigat Medalia de Aur din partea „Beethoven Piano Society of Europe” din Londra. La Sala Radio va interpreta Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Serghei Prokofiev. În a doua parte a serii veți asculta poemul simfonic ”O viață de erou” – Richard Strauss.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

Pentru alte informaţii legate de RadiRo 2018 vă rugăm să consultaţi site-ul www.radirofestival.ro

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: RadiRo – Peter Adamik, Otto van den Toorn

31
/08
/15

Mii de oameni au venit seara trecută pe esplanada Operei Naționale București pentru a lua parte la un eveniment îndelung așteptat: ,,Promenada Operei”, cea de-a IX-a ediție, eveniment care s-a desfășurat sub conceptul Open Air Opera Classica, marcă a unei stagiuni aflate sub semnul unora dintre cele mai aplaudate titluri de operă şi de balet din întreaga lume.

28
/08
/15

Gigi Căciuleanu va dansa din nou, pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă, în noua sa creație coregrafică, „UN MINUT DE DANS sau UF !!!”. Premiera spectacolului va avea loc pe 5 și 6 septembrie, orele 20.00, la Teatrul Mic și va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Acum 50 de ani, cel mai important coregraf de origine română, Gigi Căciuleanu, debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu.

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.