Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-omagiaza-cinematografia-poloneza/

A treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! omagiază cinematografia poloneză, prin prezentarea a câte trei filme ale regizorilor Krzysztof Kieslowski şi Wojciech Smarzowski. În 2016 se împlinesc 75 de ani de la naşterea şi 20 de ani de la moartea lui Krzysztof Kieslowski (1941-1996), unul dintre cei mai influenţi regizori polonezi.

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2016

Pentru a marca acest moment special, Ceau, Cinema! a programat celebra sa trilogie din anii ’90: „Trei culori: Albastru”, „Trei culori: Alb” şi „Trei culori: Roşu”.

Trei proiecţii-eveniment ale unor filme-cult de neratat, însoțite de o amplă expoziție de fotografii despre viața și creația marelui cineast. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

În „Trei culori: Albastru”, Juliette Binoche interpretează o femeie care încearcă să mai găsească un sens vieţii după moartea soţului şi a fetiței lor. Filmul a fost premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia în 1993.

Krzysztof Kieslowski

Krzysztof Kieslowski

În „Trei culori: Alb”, un imigrant polonez (Zbigniew Zamachowski) din Franţa încearcă să îşi regleze socotelile cu fosta soţie franceză (Julie Delpy). Krzysztof Kieslowski  a fost recompensat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin în 1994.

În „Trei culori: Roşu”, un fotomodel (Irène Jacob) descoperă că vecinul său, un judecător pensionat (Jean-Louis Trintignant), are o înclinaţie spre a invada intimitatea oamenilor. Filmul a avut o nominalizare la Palme d`Or la Festivalul de la Cannes în 1994 şi trei nominalizări la Premiile Oscar în anul următor.

Expoziția de fotografie „Krzysztof Kieślowski” este pregătită de fundația poloneză In Situ, care, în localitatea Sokołowsko din Silezia Inferioară, creează Arhivele operelor lui Krzysztof Kieślowski și organizează, de aproape 6 ani, festivalul „Hommage à Kieślowski”.

Expoziția ne apropie personalitatea marelui regizor, concepțiile sale despre cinematografie, precum și valorile după care s-a călăuzit în activitate.

Versiunea românească a expoziției a fost pregătită de Institutul Polonez din București, iar la Timișoara aceasta va fi prezentată în clubul Ambasada.

Wojciech Smarzowski

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai importanţi şi iconoclaşti cineaşti polonezi ai momentului. În 2014, la prima ediţie, Ceau, Cinema! a proiectat, cu succes la public, unul dintre filmele sale, „Poliția Rutieră” („Drogówka”). În 2015, un alt film al regizorului, „Îngerul Atotputernic” („Pod mocnym aniolem”), a câştigat trofeul Competiţiei Ceau, Cinema!

La această a treia ediţie a festivalului, publicul va avea şansa să (re)descopere, de asemenea cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti, primele trei Ceau Cinemafilme ale lui Wojciech Smarzowski, cele care l-au consacrat.

„Nunta” („Wesele”) este debutul său, cu care a concurat în 2004 pentru Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno.

Într-un orășel din Polonia, un bărbat înstărit și influent organizează nunta fiicei sale. După ce se dă startul petrecerii, tot mai multe evenimente neașteptate încep să apară și să perturbe sărbătoarea. Un portret necruțător al spiritului polonez și al naturii umane.

Multipremiat în Polonia, „Casa întunecată” („Dom zly”, 2009) este o farsă în care sunt amestecate elemente de film-anchetă, thriller sângeros, reconstituire istorică şi satiră politică. La începutul anilor ’80, când represiunea comunistă se intensifica, o echipă de poliţişti şi procurori investighează o posibilă crimă multiplă, însă totul degenerează într-un delir.

Cu „Roza”, Wojciech Smarzowski a câştigat majoritatea trofeele importante pentru anul 2011 la Gala Premiilor Filmului Polonez. O aparent clasică poveste de dragoste, pe un fundal istoric încărcat de dramatism.

Ceau, Cinema! III

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.

Foto: Ceau Cinema – ceaucinema.ro

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.