Ceau, Cinema! – Timișoara intră în „zona euro” a cinemaului
https://www.ziarulmetropolis.ro/ceau-cinema-timisoara-intra-in-zona-euro-a-cinemaului/

Ceau, Cinema! (Festival de buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, cu proiecţia documentarului Chuck Norris vs Comunism, la Grădina de Vară „Capitol”, de la ora 22.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2015

Începând de miercuri, timişorenii au parte de cinci zile cu proiecţii în aer liber, întâlniri cu oameni din lumea filmului, ateliere inedite şi concerte. Evenimentele vor avea loc în mai multe spații din Timişoara (incluzând Casa Artelor, AMBASADA şi Cuib d’Arte), dar şi în proaspăt renovatul cinematograf din comuna Gottlob.

Programul complet e disponibil pe site-ul festivalului.

Cinefilii timişoreni vor putea face cunoştinţă cu filmele intrate în Competiţia pentru trofeul Ceau, Cinema! începând de miercuri, 22 iulie.

Primele două filme vor fi proiectate la Casa Artelor, de la ora 18: Îngerul atotputernic (The Mighty Angel, Polonia, 2014), în regia lui Wojchiech Smarzowski şi Cădere liberă (Free Fall, Ungaria, 2014), de Gyorgy Palfi.

A doua zi de festival va avea drept laitmotiv filmul documentar. Joi, 23 iulie, de la ora 18, la Casa Artelor va fi proiectat filmul Afară (Outside, 2014), al regizorului româno-german Andrei Schwartz, iar simultan la AMBASADA vor fi prezentate două calupuri de scurtmetraje documentare şi de animaţie selectate de organizatorii festivalului DOK Leipzig.

Acestea din urmă vor fi precedate de o cine-conversaţie despre filmul documentar de la ora 16, cu Irina Margareta Nistor, Ceauregizorii Răzvan Georgescu și Florin Iepan, şi criticul de film Lucian Maier. Dezbaterea este moderată de Lucian Ionică.

Vineri, 24 iulie, va fi ziua dedicată iubitorilor filmului de animaţie, aducând spectatorilor o selecţie de scurtmetraje animate alese de Felix Petrescu (Waka_X) sub titlul „Vinerea animată”, de la ora 18 şi 20, la demisolul Casei Artelor, şi în reluare de la ora 22 la AMBASADA.

Această locaţie va mai găzdui şi două ateliere dedicate filmului de animaţie şi benzilor desenate, de la ora 18 şi, respectiv, ora 20, în prezenţa unor autori cunoscuţi ai ambelor genuri.

Ziua se va încheia cu lungmetrajul de animaţie Jean, băiatul lunii (Moon Man, Franţa, Germania, 2012), proiectat de la ora 22 în Curtea cu castan a Casei Artelor.

Sâmbătă, în a patra zi de Festival, cinefilii sunt invitaţi la Cinema Gottlob, pentru (re)întâlnirea cu câteva titluri româneşti foarte discutate în ultimul an: De ce eu? de Tudor Giurgiu (prezentat cu sprijinul Libra Film), de la ora 14, Paşaport de Germania de Răzvan Georgescu (adus cu sprijinul Hi Film), de la ora 18, şi Aferim! de Radu Jude (prezentat cu sprijinul Mulberry Development şi Parada Film), de la ora 22.

În aceeaşi zi, de la ora 20:30 va fi proiectat la AMBASADA controversatul film ucrainean Tribul (The Tribe, 2014) de Miroslav Slaboshpitsky.

Tot la Gottlob, publicul va putea participa, sâmbătă şi duminică, la întâlniri cu actrița Andreea Vasile, regizorul Răzvan Georgescu și actorul Toma Cuzin. Filmul câştigător în cadrul Competiţiei Ceau, Cinema! va fi proiectat duminică, de la ora 22, pe Stadionul Gottlob.

Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală și este primul festival din Timișoara dedicat filmului european.

A doua ediţie se va desfășura în Timişoara şi Gottlob, în perioada 22-26 iulie 2015. Biletele şi abonamentele s-au pus în vânzare la librăriile Cărtureşti (str. Mercy și Iulius Mall), la cafeneaua Klapka (str. A. Pacha nr. 8) și la AMBASADA, cu preţuri care încep de la 10 RON.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii și instituții locale

Mai multe detalii şi programul complet  al festivalului sunt disponibile pe site-ul festivalului şi pe pagina de facebook, www.facebook.com/ceaucinema.

 The Mighty Angel (Polonia, 2014), filmul care va deschide festivalul Ceau, Cinema!

Foto: Ceau, Cinema! – ceaucinema.ro

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.