Cel mai bun festival de Blues din tară, la Focşani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-festival-de-blues-din-tara-la-focsani/

Blues is Love, şi nimic mai mult…. Pe harta evenimentelor culturale naţionale, nu demult, şi-a făcut simţită prezenţa un festival de marcă.

Un articol de Raluca Moisan|26 septembrie 2016

Se întâmplă lucruri frumoase, se fac lucruri bune despre care trebuie şi merită să ştim. Un festival despre care se vorbeşte şi despre care se va vorbi şi scrie încă mulţi ani de acum înainte. Pentru că au de gând să continue şi pentru că, încă de la prima ediţie, au ridicat ştacheta foarte sus. Adevărul este că Festivalul de Blues de la Focşani a fost o mare reuşită. Desfăşurat pe parcursul a trei zile, 9, 10 şi 11 septembrie, evenimentul a trezit spiritul focşenenilor la viaţă, mii de oamenii păşind în Piaţa Unirii. Cu o mare desfăşurare de forţe, de la organizatori, mulţi tineri voluntari, personal al Serviciilor Publice Locale, evenimentul s-a dovedit a fi o mare sărbătoare a oraşului. Deocamdată. Pentru că Festivalul de Blues de la Focşani are toate premisele sa devină un centru de referinţă pentru Europa, intrând astfel în circuitul internaţional al marilor festivaluri din lume. Cei ce au astăzi în mâini destinele acestui oraş, trebuie să fie conştienţi de marea deschidere culturală ce li se oferă.

Iniţiat de un grup de entuziaşti şi iubitori ai genului, aşa cum de obicei se întâmplă să debuteze orice eveniment, festivalul, la această oră, se poate mândri pe bună dreptate, ca fiind întâiul festival de Blues din România organizat la cote şi standarde europene. Totul a fost minuţios gândit, de la grija pentru fiecare invitat, până la concept şi organizare. Structurat pe secţiuni – evenimente conexe, adică  workshopuri susţinute în timpul zilei la Ateneul Popular situat în proximitatea Pieţei Unirii, până la concertele de noapte, artiştii români şi străini au făcut deliciul serilor calde de septembrie. Timp de trei zile, Blues-ul a fost Rege la Focşani.

afis-festival-focsani

Cald şi mişcător, tâşnit din inimă, asa cum bate ea astăzi în secolul 21.

Blues-ul senzual, vital şi pulsat al ritmului străzii actuale, Blues-ul renaşte astăzi armonios şi impetuos, împletindu-se cu accente de jazz, funk, soul, R&B şi rock. Blues suntem toţi pentru că ne vorbeşte despre dragoste, ăsta e Blues-ul.

Cand l-am intrebat de Cătălin, organizatorul festivalului, “De ce Blues?” El a spus simplu: “Blues is Love”….

Da, Blues is Love asa că …Hai la Blues, we turn the city Blues” motto-ul festivalului. Artiştii români prezenţi în fiecare seară, de la Soul Serenade, Canaf… până la veteranii genului, Nightlosers şi headlinerul serii AG Weinberger – Mr. Blues al României, supranumit astfel de către critica de specialitate, au strălucit şi au ridicat publicul în picioare. Aşa cum de altfel se întâmplă ori de câte ori sunt invitaţi să cânte la marile festivaluri europene. La rândul lor, artiştii străini au smuls publicului focşenean aplauze şi strigăte frenetice de bucurie. De la 24 Pesos, Earl Thomas&The Royal Guard, Deitra Farr&Raphael Wressnig’s Soul Gift, până la Sakura S’Aida şi Phillip Frankhauser cu supleţea-i sonoră binecunoscută, cu toţii au schimbat ceva în inima publicul prezent timp de trei seri. Frumoasa şi eleganta Piaţă a Unirii a fost invadată de muzică bună, lumină şi culoare, o scena grandioasă, şi… foarte multă lume. Bernard Cheere, directorul festivalului, un om cu viziune care şi-a propus să ridice, iată, şi din punct de vedere cultural acest oraş, ne spune printre rânduri… „Funk, jazz, rock – toate s-au nascut din Blues. Ascultă şi iubeşte aşa cum fac eu..sometimes, music is all you need”.

Şi aşa şi e, câteodată doar de muzică avem nevoie. Iar cei ce au înţeles acest lucru  apartin comunităţii de afaceri cât şi companiilor naţionale şi internaţionale, cu sprijinul autoritătilor publice, împreună cu cei mai frenetici organizatori, Asociaţia Culturala Estica. Bernard Cheere, Cătălin Horodincă, Andreea Pancu, Andrei Popa, Alin Pascu şi Chris Cigolea (iniţiator şi fondator) sunt doar cei câtiva din echipa de organizare care au respirat, au trăit, au muncit zi şi noapte pentru ca noi să ne simţim bine, artişti şi public deopotrivă. Cu toţii şi-au unit eforturile pentru a aşeza Focşaniul alături de marile oraşe unde se cântă Blues. De acum acest oraş are o mare oportunitate dar şi o mare responsabilitate. Aceea de a căpăta recunoaştere în rândul festivalurilor internaţionale, căci mulţi din Europa şi-ar putea întoarce privirile cu invidie şi admiraţie în acelaşi timp, către acest spaţiu. Dar, mai ales, să redea cetăţenilor săi, mândria de a fi europeni, locuitori ai acestui frumos loc. Focşaniul  are industrie, are un minunat teatru, un Ateneu…curge şi vinul cel bun, iar acum se întâmplă Blues. Nu uita! La anul, în septembrie, Hai la Blues la Focşani Blues Festival!

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.