Cel mai bun festival de Blues din tară, la Focşani
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-bun-festival-de-blues-din-tara-la-focsani/

Blues is Love, şi nimic mai mult…. Pe harta evenimentelor culturale naţionale, nu demult, şi-a făcut simţită prezenţa un festival de marcă.

Un articol de Raluca Moisan|26 septembrie 2016

Se întâmplă lucruri frumoase, se fac lucruri bune despre care trebuie şi merită să ştim. Un festival despre care se vorbeşte şi despre care se va vorbi şi scrie încă mulţi ani de acum înainte. Pentru că au de gând să continue şi pentru că, încă de la prima ediţie, au ridicat ştacheta foarte sus. Adevărul este că Festivalul de Blues de la Focşani a fost o mare reuşită. Desfăşurat pe parcursul a trei zile, 9, 10 şi 11 septembrie, evenimentul a trezit spiritul focşenenilor la viaţă, mii de oamenii păşind în Piaţa Unirii. Cu o mare desfăşurare de forţe, de la organizatori, mulţi tineri voluntari, personal al Serviciilor Publice Locale, evenimentul s-a dovedit a fi o mare sărbătoare a oraşului. Deocamdată. Pentru că Festivalul de Blues de la Focşani are toate premisele sa devină un centru de referinţă pentru Europa, intrând astfel în circuitul internaţional al marilor festivaluri din lume. Cei ce au astăzi în mâini destinele acestui oraş, trebuie să fie conştienţi de marea deschidere culturală ce li se oferă.

Iniţiat de un grup de entuziaşti şi iubitori ai genului, aşa cum de obicei se întâmplă să debuteze orice eveniment, festivalul, la această oră, se poate mândri pe bună dreptate, ca fiind întâiul festival de Blues din România organizat la cote şi standarde europene. Totul a fost minuţios gândit, de la grija pentru fiecare invitat, până la concept şi organizare. Structurat pe secţiuni – evenimente conexe, adică  workshopuri susţinute în timpul zilei la Ateneul Popular situat în proximitatea Pieţei Unirii, până la concertele de noapte, artiştii români şi străini au făcut deliciul serilor calde de septembrie. Timp de trei zile, Blues-ul a fost Rege la Focşani.

afis-festival-focsani

Cald şi mişcător, tâşnit din inimă, asa cum bate ea astăzi în secolul 21.

Blues-ul senzual, vital şi pulsat al ritmului străzii actuale, Blues-ul renaşte astăzi armonios şi impetuos, împletindu-se cu accente de jazz, funk, soul, R&B şi rock. Blues suntem toţi pentru că ne vorbeşte despre dragoste, ăsta e Blues-ul.

Cand l-am intrebat de Cătălin, organizatorul festivalului, “De ce Blues?” El a spus simplu: “Blues is Love”….

Da, Blues is Love asa că …Hai la Blues, we turn the city Blues” motto-ul festivalului. Artiştii români prezenţi în fiecare seară, de la Soul Serenade, Canaf… până la veteranii genului, Nightlosers şi headlinerul serii AG Weinberger – Mr. Blues al României, supranumit astfel de către critica de specialitate, au strălucit şi au ridicat publicul în picioare. Aşa cum de altfel se întâmplă ori de câte ori sunt invitaţi să cânte la marile festivaluri europene. La rândul lor, artiştii străini au smuls publicului focşenean aplauze şi strigăte frenetice de bucurie. De la 24 Pesos, Earl Thomas&The Royal Guard, Deitra Farr&Raphael Wressnig’s Soul Gift, până la Sakura S’Aida şi Phillip Frankhauser cu supleţea-i sonoră binecunoscută, cu toţii au schimbat ceva în inima publicul prezent timp de trei seri. Frumoasa şi eleganta Piaţă a Unirii a fost invadată de muzică bună, lumină şi culoare, o scena grandioasă, şi… foarte multă lume. Bernard Cheere, directorul festivalului, un om cu viziune care şi-a propus să ridice, iată, şi din punct de vedere cultural acest oraş, ne spune printre rânduri… „Funk, jazz, rock – toate s-au nascut din Blues. Ascultă şi iubeşte aşa cum fac eu..sometimes, music is all you need”.

Şi aşa şi e, câteodată doar de muzică avem nevoie. Iar cei ce au înţeles acest lucru  apartin comunităţii de afaceri cât şi companiilor naţionale şi internaţionale, cu sprijinul autoritătilor publice, împreună cu cei mai frenetici organizatori, Asociaţia Culturala Estica. Bernard Cheere, Cătălin Horodincă, Andreea Pancu, Andrei Popa, Alin Pascu şi Chris Cigolea (iniţiator şi fondator) sunt doar cei câtiva din echipa de organizare care au respirat, au trăit, au muncit zi şi noapte pentru ca noi să ne simţim bine, artişti şi public deopotrivă. Cu toţii şi-au unit eforturile pentru a aşeza Focşaniul alături de marile oraşe unde se cântă Blues. De acum acest oraş are o mare oportunitate dar şi o mare responsabilitate. Aceea de a căpăta recunoaştere în rândul festivalurilor internaţionale, căci mulţi din Europa şi-ar putea întoarce privirile cu invidie şi admiraţie în acelaşi timp, către acest spaţiu. Dar, mai ales, să redea cetăţenilor săi, mândria de a fi europeni, locuitori ai acestui frumos loc. Focşaniul  are industrie, are un minunat teatru, un Ateneu…curge şi vinul cel bun, iar acum se întâmplă Blues. Nu uita! La anul, în septembrie, Hai la Blues la Focşani Blues Festival!

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.