Cel mai nou proiect de film al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, premiat la Festivalul din Salonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-nou-proiect-de-film-al-lui-gabriel-achim-crud-si-gatit-premiat-la-festivalul-din-salonic/

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie). Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Cel mai nou proiect al lui Gabriel Achim, „Crud şi gătit”, a câştigat premiul Script 2 Film Workshops, oferit de Mediterranean Film Institute (MFI) la Agora – Crossroads Co-Production Forum din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie).

Premiul MFI Script 2 Film Workshops constă într-un program de training avansat, susţinut de importanţi profesori de scenaristică, producători şi experţi din industria filmului european şi american, realizat în cooperare cu Programul MEDIA al Uniunii Europene.

„El este nebunul, iar eu sunt actorul de comedie. Gândiţi-vă că ar fi putut fi invers”, spunea Chaplin despre Hitler, imediat după premiera celebrului film „Dictatorul”. Pornind de la această afirmaţie provocatoare,regizorul Gabriel Achim îşi propune să realizeze o ficţiune politică, un road-movie neobişnuit, o reprezentare în cheie absurd-comică a ultimei aventuri imaginare a dictatorului Ceauşescu care, deghizat în Moş Gerilă şi însoţit de neîndemânaticul inginer Petre Petre, încearcă să scape de o întreagă naţiune furioasă, aflată pe urmele lui, potrivit unui comunicat.

„Crud şi gătit” va fi o coproducţie România-Franţa-Germania, va avea o distribuţie internaţională, iar filmările vor avea loc în decembrie 2013. Scenariul filmului este scris de Gabriel Achim şi Cosmin Manolache, director de imagine va fi George Chiper-Lillemark, care a semnat şi imaginea lungmetrajului de debut al regizorului – „Visul lui Adalbert” -, ce a avut premiera în România în primăvara acestui an. Dan Burlac va fi producătorul delegat al filmului.

 În 2009, lungmetrajul „Visul lui Adalbert” a câştigat premiul cel mare – Baltic Event Best Project Award – la piaţa de proiecte a Festivalului de Film Black Nights de la Tallinn. Despre „Visul lui Adalbert”, prestigioasa publicaţie The Hollywood Reporter spunea că este un debut „executat cu siguranţă”, care prezintă cu umor „o felie de viaţă”.

 

Sursa: Mediafax

01
/11
/16

Teatrul Evreiesc de Stat deschide stagiunea miercuri, la sediul central din strada Iuliu Barasch, nr 15, sector 3, Bucureşti (zona Sf. Vineri – Udrişte), cu spectacolul ”Varşovia - Ghid Turistic” de Hillel Mitelpunkt. Premiera spectacolului va avea loc miercuri, 2 noiembrie, de la ora 19.00 și joi, 3 noiembrie, de la ora 18.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

01
/11
/16

“Jack Reacher: Never go back”, “Doctor Strange”, “Fantastic Beasts and Where to Find Them” sau “Rogue One: A Star Wars Story” sunt cele mai spectaculoase premiere care pot fi urmărite lunile acestea în format IMAX, pe cele mai mari ecrane din ţară, disponibile la Cinema City.

31
/10
/16

Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo, un roman cu adolescenţi maturizaţi traumatic într-o lume copleşită de puseuri naţionaliste sau localiste, a apărut în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. „Radu Pavel Gheo este un scriitor strălucit, ce va marca o epocă.” - Mircea Iorgulescu

31
/10
/16

Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă şi percuţie de Bernstein este o lucrare care poate fi foarte rar auzită în România. Ea va fi interpretată la Sala Radio vineri, 4 noiembrie, de la ora 19.00, de violonistul Liviu Prunaru, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

31
/10
/16

Cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, „Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de micro FILM. Cu această ocazie, Editura Humanitas publică o ediție specială a romanului ”Inimi cicatrizate”. Este pentru prima dată când M. Blecher semnează și ilustrația copertei cărții sale, un desen în tuș negru și roșu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afișului filmului.

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.