Cel mai recent film regizat de Corneliu Porumboiu, în competiţie la Festivalul de la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-film-regizat-de-corneliu-porumboiu-in-competitie-la-festivalul-de-la-new-york/

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

Un articol de |20 august 2013

„Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, cel mai recent lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, a fost selecţionat în competiţia celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de Film de la New York (NYFF).

La cea de-a 51-a ediţie a acestui festival prestigios au fost selecţionate 35 de filme, un număr neobişnuit de mare pentru acest eveniment cinematografic, a cărui competiţie oficială include un contingent puternic de comedii, un lungmetraj de animaţie şi tradiţionalele filme serioase cu tematici globale, ce au alcătuit partea majoritară a selecţiei oficiale de la ediţiile anterioare ale festivalului newyorkez.

Selecţia din acest an, care conţinea în mod obişnuit între 25 şi 30 de filme, a fost alcătuită în premieră de Kent Jones, care a fost numit în principala funcţie a festivalului – director al comitetului de programe şi selecţie – anul trecut, după retragerea lui Richard Pena.

Citiţi şi: Variety: „Metabolism“ este cel mai cerebral film al lui Corneliu Porumboiu

Kent Jones pare să fi preferat o abordare diferită faţă de predecesorul său şi a decis să includă multe comedii în selecţia din acest an, precum „About Time”, de Richard Curtis, „Le Week-End”, de Roger Michell şi „Alan Partridge”, de Declan Lowney.
Aceste producţii se alătură comediilor „The Secrete Life of Walter Mitty”, de Ben Stiller, şi „Her”, de Spike Jonze, care vor rula într-o gală specială, respectiv în gala de închidere a festivalului. Filmul care va deschide festivalul este „Captain Phillips”, de Paul Greengrass.

Vampiri şi documentare

„Cohorta” de comedii iese şi mai mult în evidenţă în acest an, întrucât NYFF are reputaţia – cuvenită sau nu – unui festival care promovează filmele provocatoare, serioase, inteligente, care s-au remarcat în circuitul festivalier internaţional.

Printre peliculele remarcate de revista Variety, selecţionate la NYFF 2013, se află filmul de 250 de minute „North, the End of History”, regizat de Lav Diaz pe baza romanului „Crimă şi pedeapsă”, dar şi cerebralul „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu.

Citiţi şi: Publicaţia Indiewire laudă noul film al lui Corneliu Porumboiu

Selecţia din acest an de la NYFF include însă şi un set tradiţional de filme serioase care au impresionat în circuitul festivalier, precum învingătorul de la Cannes 2013 „La Vie Secrete d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Inside Llewyn Davis”, de Joel şi Ethan Coen, „Nebraska”, de Alexander Payne, povestea cu vampiri regizată de Jim Jarmusch „Only Lovers Left Alive”, documentarul „At Berkley”, de Frederick Wiseman, filmul „All Is Lost”, cu Robert Redford în rolul principal şi regizat de J.C. Chandor, dar şi cea mai recentă animaţie a lui Hayao Miyatzaki, „The Wind Rises”.

Alte filme produse în afara Statelor Unite şi incluse în selecţia de la NYFF sunt „Bastards”, de Claire Denis, „Burning Bush”, de Agniezska Holland, „Jimmy P”, de Arnaud Desplechin şi „Nobody’s Daughter Haewon”, de Hong Sang-soo, notează Mediafax.

Doi actori celebri care au devenit regizori figurează la rândul lor în selecţia festivalului. Astfel, povestea gotică „Child of God”, de James Franco, şi biografia lui Charles Dickens „The Invisible Woman”, de Ralph Fiennes, se adaugă filmului „Mitty”, regizat de Ben Stiller.

Cea de-a 51-a ediţie a New York Film Festival se desfăşoară în perioada 27 septembrie – 13 octombrie.

Foto: captură film „Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, regizat de Corneliu Porumboiu

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.