Cel mai recent roman al lui Murakami, catalogat drept „indecent” în Hong Kong
https://www.ziarulmetropolis.ro/cel-mai-recent-roman-al-lui-murakami-catalogat-drept-indecent-in-hong-kong/

Cel mai recent roman al celebrului scriitor japonez Haruki Murakami, „Killing Commendatore”, a fost catalogat drept „indecent” de comisia de cenzură din Hong Kong, iar o petiţie prin care este criticată această decizie, în numele libertăţii de expresie, a fost iniţiată.

Un articol de Petre Ivan|30 iulie 2018

Decizia comisiei de cenzură implică faptul că romanul nu poate fi vândut minorilor şi că nu poate fi comercializat decât într-un ambalaj sigilat, cu mesaje de avertizare.

Oricine încalcă legea poate fi amendat cu suma de 1.270 de dolari şi poate primi o pedeapsă de şase luni în închisoare.

Peste 2.100 de rezidenţi au semnat petiţia iniţiată online, joi, de 21 de grupuri de activişti pentru libertatea de expresie. Textul vorbeşte despre faptul că această decizie ar putea afecta serios sectoarele de publishing şi cultural din Hong Kong.

Aceasta nu este prima dată când comisia de cenzură ia o decizie controversată. În 1995, imaginea statuii lui David de Michelangelo apărută într-o reclamă într-un ziar a fost catalogată drept indecentă.

În 2014, scriitorul japonez Haruki Murakami, renumit pentru discreţia sa, şi-a exprimat sprijinul faţă de tinerii protestatari pro-democraţie din Hong Kong.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi străine.

Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără „1Q84”, „Kafka pe malul mării”, „Underground. Atacul cu gaz din Tokio şi sufletul japonez” şi „Pădurea norvegiană”.

Romanul „Uciderea comandorului” vorbeşte despre un pictor în vârstă de treizeci şi şase de ani, de-abia divorţat, care se mută într-o casă singuratică şi izolată de oraş, pe vârful unui munte, pe care i-o încredinţează un amic, fiul celebrului pictor nihonga Tomohiko Amada, potrivit site-ului editurii Polirom.

Boemă, cu grădină şi-n mijlocul pădurii, casa pare locul ideal ca tânărul pictor să o ia de la capăt, nefăcând altceva decât să picteze şi încercând să lase în urmă criza de inspiraţie. Numai că, la scurtă vreme după ce hotărăşte să renunţe la tablourile pe care le pictează pentru bani, primeşte în schimbul unei sume uriaşe o comandă de portret din partea unui personaj misterios.

Acesta din urmă se conturează ca o apariţie deloc întâmplătoare în viaţa pictorului. Aşa cum nu pare să fie întâmplător nici momentul când pictorul găseşte, înfăşurat în hârtie şi ascuns privirii tuturor, un tablou straniu aparţinând stăpânului casei, înfăţişînd scene bizare inspirate din opera lui W. A. Mozart „Don Giovanni”.

Foto: Haruki Murakami – facebook

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.