Cele mai frumoase povesti de dragoste ale secolului XX se vad la TVR 1, din 24 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-frumoase-povesti-de-dragoste-ale-secolului-xx-se-vad-la-tvr-1-din-24-septembrie/

Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco, Jackie Kennedy şi J.F.K., Clark Gable şi Carole Lombard, Adolf Hitler şi Eva Braun, Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn, Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio, Orson Welles şi Rita Hayworth. Sunt protagoniştii câtorva dintre cele mai frumoase poveşti de iubire spuse vreodată şi pe care telespectatorii le vor putea descoperi la TVR 1 în seria documentară „Iubiri celebre”, producţie BBC.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2018

De la dragostea ca-n poveşti dintre un prinţ şi o actriţă, la regele care a renunţat la tron pentru iubire, şi până la dictatorul şi amanta sa care şi-au încheiat vieţile sinucigându-se împreună, documentarul Iubiri celebre prezintă câteva dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste spuse vreodată. Producţia BBC va fi difuzată de TVR 1 începând cu 24 septembrie.

Grace Kelly & Prince Rainier

În prima serie, printre altele, la TVR 1 vom descoperi înflăcăratele poveşti de dragoste dintre Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco, Jackie Kennedy şi J.F.K., Clark Gable şi Carole Lombard, Adolf Hitler şi Eva Braun, Ernest Hemingway şi Martha Gellhorn, Marilyn Monroe şi Joe DiMaggio, Orson Welles şi Rita Hayworth.

Actorul englez Robert Powell, cunoscut publicului mai ales pentru celebrul său rol Iisus din Nazaret, din mini-seria cu acelaşi nume a regizorului Franco Zeffirelli, este cel care narează la TVR 1 marile poveşti de dragoste ale secolului XX.

Vocea actorului se aude de-a lungul celor 26 episoade ale documentarului Iubiri Celebre (The Great Romances of theTwentieth Century – Love Stories That Thrilled the World, Regatul Unit, 1997-2001), pe care telespectatorii îl pot urmări la TVR 1 de luni până joi, de la ora 23.30.

El era un prinţ playboy, ea – o actriţă blondă al cărei nume fusese legat de foştii parteneri de scenă. La nunta deceniului, bătrânul Principat de Monaco se găsea sub asediul fanilor şi în plin circ media.

După ultra-rapida poveste de dragoste, vedeta hollywood-iană a întâmpinat dificultăţi în a-şi adapta viaţa la rigorile regale. Deşi căsnicia lor a rezistat, s-a încheiat cu un tragic accident de maşină.

Aristotle Onassis & Maria Callas

Aflăm povestea de iubire dintre Grace Kelly şi Prinţul Rainier de Monaco în episodul 1 al seriei Iubiri celebre, luni, 24 septembrie, ora 23.30, la TVR 1.

Povestea lui Jackie Kennedy şi John F. Kennedy va fi difuzată de TVR 1 marţi, 25 septembrie, de la ora 23.30, în episodul 2 al seriei Iubiri celebre. Căsătoria lui Jackie Bouvier cu John F. Kennedy a pecetluit o înţelegere politică la nivel înalt.

Dar Jackie nu putea să se resemneze în a fi doar soţia supusă ce-şi aştepta cuminte acasă bărbatul aflat în căutare de diverse flirturi.

El era un magnat grec al transporturilor, ea – cea mai mare cântăreaţă de operă a vremii.

Jackie Kennedy & JFK

Carismaticul Onassis a fost vrăjit de divă, iar Maria a intrat năvalnic într-o tumultuoasă odisee ce avea să-i distrugă cariera. O autentică tragedie greacă, ce a dus la o moarte prematură, urmărim în episodul 3 al documentarului Iubiri celebre – Maria Callas şi Aristotel Onassis – miercuri, 26 septembrie, ora 23.30.

El era regele Hollywoodului, adorat de milioane de femei, care vedeau în el chintesenţa bărbăţiei, iar ea, o actriţă sarcastică. Dar care ştia exact cum să trateze fragila personalitate ascunsă sub aspectul robust al bărbatului iubit. Căsnicia lor nu a fost mereu lină, dar cei doi şi-au fost devotaţi unul altuia.

După ce Lombard a murit într-un accident de avion în 1942, Gable nu şi-a mai revenit. Frumoasa poveste de dragoste dintre Carole Lombard şi Clark Gable poate fi urmărită la TVR 1 în episodul 4 al documentarului Iubiri celebre, difuzat joi, 27 septembrie, de la ora 23.30.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.