Cele mai iubite mașini retro românești, în expoziția „Mașini de altădată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-iubite-masini-retro-romanesti-in-expozitia-masini-de-altadata/

Inconfundabilele automobile româneşti care au scris istorie, Dacia, Oltcit şi ARO, pot fi admirate, în perioada 6-22 noiembrie, la Mega Mall, în cadrul expoziţiei „Maşini de Altădată”.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2020

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, la nivelul 0 și 1 al mall-ului, 10 modele de mașini retro românești și chiar și un exemplar al celebrei motociclete Carpați, din colecțiile unor pasionați de mașini vintage. Mai mult, va fi organizată și o serie de tururi ghidate de către bloggerul și jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul) în cadrul cărora participanții pot afla mai multe despre istoria autoturismelor expuse. Tururile vor fi desfășurate în weekendurile 7-8 și 14-15 noiembrie, în intervalul 14.00-20.00. Persoanele interesate pot participa în limita locurilor disponibile.

Cei care vor vizita Mega Mall vor putea vedea șase modele autentice Dacia, trei mașini ARO, un Oltcit și o motocicletă Carpați. Din colecție face parte și o Dacia 2000 fabricată în 1982, care a fost utilizată chiar de Nicolae și Elena Ceaușescu pentru vizitele de lucru. Mașina poate fi remarcată în numeroase filmări ale perioadei respective. De asemenea, din expoziție mai fac parte și modelul Dacia 1310 Miliția produsă în 1982, sau Dacia 1300 Taxi, din același an, parte a unui lot limitat de 500 de astfel de automobile. Vizitatorii vor avea la dispoziție și modele de Dacia care au stârnit legende urbane în anii 1970, cum ar fi Dacia 1300 break, produsă într-un stoc limitat, și comercializată doar în schimbul valutei. Legenda spune că românii care își doreau o Dacia 1300 Break, dar nu aveau valută, apelau la intermediari pentru a intra în posesia ei.

Publicul va descoperi și un Oltcit Special, produs în 1986, un automobil de dimensiuni mai mici, destinat tinerilor. Trei modele de ARO, printre care și o autospecială de Miliție, poreclită „Regina Nopții”, se numără printre exponate.

Ultima, dar nu cea din urmă, la Mega Mall va fi expusă și faimoasa motocicletă Carpați. Între 1959 și 1965 au fost produse aproximativ 5000 de motorete Carpați la Uzina „6 Martie” Tohani de la Zărnești. Pentru popularizarea acestora, s-au organizat competiții monomarcă și chiar și curse pe circuit.

Publicul poate vizita expoziția din 6 noiembrie, la nivelul 0 și 1 al Mega Mall, iar accesul este gratuit.

Expoziția „Mașini de altădată” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu românești, într-un mod cât mai accesibil. Printre expozițiile educative găzduite de Mega Mall în 2020 se numără „Muzeul Jucăriilor”, „Can Art&Design Festival”, „Școala de altădată” și muzeul pop-up „Made in RO: publicitate și branduri românești”.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.