Cele mai iubite mașini retro românești, în expoziția „Mașini de altădată”
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-iubite-masini-retro-romanesti-in-expozitia-masini-de-altadata/

Inconfundabilele automobile româneşti care au scris istorie, Dacia, Oltcit şi ARO, pot fi admirate, în perioada 6-22 noiembrie, la Mega Mall, în cadrul expoziţiei „Maşini de Altădată”.

Un articol de Petre Ivan|3 noiembrie 2020

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, la nivelul 0 și 1 al mall-ului, 10 modele de mașini retro românești și chiar și un exemplar al celebrei motociclete Carpați, din colecțiile unor pasionați de mașini vintage. Mai mult, va fi organizată și o serie de tururi ghidate de către bloggerul și jurnalistul auto Alin-Alexandru Ionescu (Mașinistul) în cadrul cărora participanții pot afla mai multe despre istoria autoturismelor expuse. Tururile vor fi desfășurate în weekendurile 7-8 și 14-15 noiembrie, în intervalul 14.00-20.00. Persoanele interesate pot participa în limita locurilor disponibile.

Cei care vor vizita Mega Mall vor putea vedea șase modele autentice Dacia, trei mașini ARO, un Oltcit și o motocicletă Carpați. Din colecție face parte și o Dacia 2000 fabricată în 1982, care a fost utilizată chiar de Nicolae și Elena Ceaușescu pentru vizitele de lucru. Mașina poate fi remarcată în numeroase filmări ale perioadei respective. De asemenea, din expoziție mai fac parte și modelul Dacia 1310 Miliția produsă în 1982, sau Dacia 1300 Taxi, din același an, parte a unui lot limitat de 500 de astfel de automobile. Vizitatorii vor avea la dispoziție și modele de Dacia care au stârnit legende urbane în anii 1970, cum ar fi Dacia 1300 break, produsă într-un stoc limitat, și comercializată doar în schimbul valutei. Legenda spune că românii care își doreau o Dacia 1300 Break, dar nu aveau valută, apelau la intermediari pentru a intra în posesia ei.

Publicul va descoperi și un Oltcit Special, produs în 1986, un automobil de dimensiuni mai mici, destinat tinerilor. Trei modele de ARO, printre care și o autospecială de Miliție, poreclită „Regina Nopții”, se numără printre exponate.

Ultima, dar nu cea din urmă, la Mega Mall va fi expusă și faimoasa motocicletă Carpați. Între 1959 și 1965 au fost produse aproximativ 5000 de motorete Carpați la Uzina „6 Martie” Tohani de la Zărnești. Pentru popularizarea acestora, s-au organizat competiții monomarcă și chiar și curse pe circuit.

Publicul poate vizita expoziția din 6 noiembrie, la nivelul 0 și 1 al Mega Mall, iar accesul este gratuit.

Expoziția „Mașini de altădată” face parte din seria de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg povești și obiecte de muzeu românești, într-un mod cât mai accesibil. Printre expozițiile educative găzduite de Mega Mall în 2020 se numără „Muzeul Jucăriilor”, „Can Art&Design Festival”, „Școala de altădată” și muzeul pop-up „Made in RO: publicitate și branduri românești”.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.