Cele mai populare și premiate filme de la TIFF 2022 ajung la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-populare-si-premiate-filme-de-la-tiff-2022-ajung-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) anunţă Retrospectiva TIFF 2022 la Bucureşti. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediţiei, dar şi producţiile care au câştigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

Joi, 21 iulie, Retrospectiva ia startul cu cele două filme care au fost proiectate în deschiderea și închiderea festivalului, și care au strâns mii de spectatori în Piața Unirii din Cluj-Napoca:

Rețeaua Jane/ Call Jane (r. Phyllis Nagy) cu Elizabeth Banks în rolul principal, spune o poveste care, deși plasată în America anilor ’60, este extrem de relevantă și astăzi: o femeie vrea să renunțe la o sarcină nedorită, într-o vreme când avorturile sunt ilegale. Salvarea ei vine de la The Janes, o organizaţie clandestină formată exclusiv din femei. În Competiția oficială/ Official Competition, cea mai recentă producție a duo-ului regizoral argentinian Mariano Cohn și Gastón Duprat spectatorii îi vor revedea pe marele ecran pe Antonio Banderas, Penélope Cruz și Oscar Martínez, într-o comedie sofisticată și obraznică despre cinema, orgolii artistice și jocuri de putere.

Vineri, programul include proiecțiile a două documentare, câștigătoare în secțiunea What’s Up, Doc? la TIFF, devenită competițională începând de anul acesta. Artistul vizual Yuri Ancarani plasează între ape povestea din fascinantul Atlantida/ Atlantide, în care un tânăr venețian își dedică tot timpul obsesiei de a construi o barcă cu motor care să-l ajute să stabilească un nou record în comunitatea pasionaților de barchino. Atlantida a câștigat Mențiunea Specială a secțiunii. O producție românească a câștigat Premiul What’s Up, Doc?: Pentru mine tu ești Ceaușescu e un veritabil meta-film, situat pe terenul alunecos și experimental dintre ficțiune și documentar. Debutul inovator al lui Sebastian Mihăilescu este nu atât despre dictatorul din titlu și regimul lui autoritar, cât despre anii lui de tinerețe revoluționară, reconstituiți într-un hangar de un grup de millenials aleși în urma unui casting.

Sâmbătă, e rândul celor mai populare filme de la TIFF 2022 să fie văzute pe marele ecran și la București. Programul include proiecțiile Clubul șomerilor/ The Unemployment Club (r. David Marqués) despre un grup de prieteni care nu ratează nicio dimineață la bar, Maigret (r. Patrice Leconte), în care legendarul Gérard Depardieu intră în pielea comisarului iconic creat de romancierul Georges Simenon, dar și Orice, Oriunde, Oricând / Everything Everywhere All at Once (r. Dan Kwan, Daniel Scheinert), o comedie care explorează într-un mod uimitor multiversul, sau Bestiile / The Beasts (r. Rodrigo Sorogoyen), un thriller plasat într-o zonă rurală a Spaniei, care a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2022.

Duminică, ziua se deschide cu o proiecție dedicată copiilor și tinerilor, parte din secțiunea EducaTIFF. Eu sunt Zlatan / I am Zlatan (r. Jens Sjögren), urmărește destinul excepțional al faimosului fotbalist. Ziua continuă cu filmele premiate la TIFF 2022: Ficțiune despre viață/ Feature Film About Life (r. Dovile Sarutyte) care a obținut Premiul Special al Juriului, Făpturi de vis/ Beautiful Beings, pentru care regizorul islandez Guðmundur Arnar Guðmundsson a câștigat Premiul Pentru Regie, Casa Noastră / Utama, filmul care i-a adus regizorului bolivian Alejandro Loayza Grisi Trofeul Transilvania. O poveste despre dragoste și legătura cu pământul, Casa Noastră a câștigat și Premiul Publicului la TIFF.

Seara se încheie cu Amanți de-o noapte/ The Night Belongs to Lovers (r. Julien Hilmoine), care a obținut Premiul pentru Interpretare oferit actorilor Laura Müller și Schemci Lauth.

Biletele au fost puse în vânzare pe https://eventbook.ro/festival/retrospectiva-tiff-bucuresti

Retrospectiva TIFF este organizată în parteneriat cu Institutul Francez din România la București și cu Cinema Elvire Popesco.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.