Cele mai vândute și cele mai furate cărți în librăriile CLB în 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/cele-mai-vandute-si-cele-mai-furate-carti-in-librariile-clb-in-2020/

Cel mai longeviv lanţ de librării din România, Compania de Librării Bucureşti, care a intrat în cel de-al 71-lea an de activitate, a realizat recent analiza datelor de vânzări pentru domeniul carte în anul 2020.

Un articol de Liliana Matei|18 ianuarie 2021

Anul trecut, singurul domeniu care a înregistrat creștere a fost cartea practică din sfera medicină, farmacie, sănătate. În ordinea preferințelor, domeniile care au rămas constante sau au înregistrat cele mai mici scăderi sunt religie și spiritualitate, urmat de cel al cărților pentru copii și adolescenți. Topul celor mai căutate cinci domenii din sfera carte de la CLB în anul 2020 este urmat de titluri din sfera științe umaniste, respectiv beletristică.

Cea mai vândută carte a unui autor român în rețeaua CLB în anul 2020 este „Recviem vesel pentru tata” de Radu Paraschivescu, apărută la Editura Humanitas.

La capitolul „traduceri din literatura universală”, poziția întâi este ocupată de romanul „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa, publicat, în traducerea Ralucăi Nae, la Humanitas Fiction.

Cea mai dorită carte străină de nonficțiune este bestsellerul internațional „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” de Yuval Noah Harari, publicat de Polirom în 2017, în traducerea lui Adrian Șerban.

În ceea ce privește cărțile de nonficțiune semnate de autori români, liderul clasamentului este volumul „Creierul și mintea Universului” de Dumitru Constantin Dulcan, apărut în 2019 la Editura Școala Ardeleană.

La capitolul „cărți pentru copii”, cea mai căutată carte a unui autor român este „A doua carte cu Apolodor” de Gellu Naum (Editura Arthur, 2020), iar cea mai „vânată” carte pentru copii din literatura străină este „Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi de Nikolai Nosov” (traducere de Nina Gafița, Editura Humanitas, 2017).

Topul celor mai furate cărți din rețeaua librăriilor bucureștene în 2020 conține doar volume de autori străini: locul I – „Ferește-mă, Doamne, de prieteni. Războiul clandestin al blocului sovietic cu România” de Larry Watts (traducere din limba engleză de Camelia Diaconescu, Editura RAO, 2011), locul al II-lea – „Harry Potter și Prințul Semisânge” de J.K. Rowling (traducere din limba engleză de Alex Moldovan, Editura Arthur, 2020) și „500 de adevăruri incredibile și trăsnite” (traducere de Mugur Butuza, Editura Paralela 45, 2020).

„Ca notă generală, povestea postdecembristă a librăriilor din România nu este cea mai veselă cu putință, iar motivele care dau poveștii nuanța aceasta de gri sunt nenumărate. Noi însă, Compania de Librării București, continuăm să ne încăpățânăm să ținem steagul sus. Și nu am abandonat acest obicei nici în anul pandemiei. Ne-am ambiționat să înțelegem în detaliu regulile strice legate de igienă în vremuri atipice, am învățat să confecționăm măști, să aprofundăm tainele comerțului online, să ne susținem ca echipă mai mult ca niciodată, să plantăm copaci pentru cea de-a patra generație de cititori. Ne mândrim cu faptul că am fost primii care am redeschis librăriile după ce ordonanțele guvernamentale ne-au permis și, în plus, am crescut în sfera online.
În anul în care plănuiam să serbăm împlinirea celor 70 de ani de la fondarea CLB, am perfecționat lecția supraviețuirii. Este și aceasta o sărbătoare”, a mărturisit Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

10
/02
/14

Metropolis, TNB, Nottara, Bulandra, Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Mic, Teatrul Foarte Mic, Masca, În culise, Godot, Green Hours, Teatul de Artă, Teatrul Act, Arcub, Țăndărică, Excelsior, Ion Creangă, Teatrul Evreiesc de Stat etc. Programul teatrelor bucureştene în perioada 10 - 16 februarie:

10
/02
/14

„A râs Rebe, înseamnă că-i bine”, povestesc foștii studenți. „E imprevizibil”, spune Liviu Ciulei. „N-are fasoanele unui actor”, adaugă Andrei Pleșu. „E cel mai mare actor în viață”, mărturisea Clody Bertola.

09
/02
/14

TVR 2 îl sărbătoreşte pe Victor Rebengiuc, luni, ziua în care actorul împlineşte 81 de ani, difuzând, de la ora 19.10, spectacolul "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

09
/02
/14

După aproape şase decenii de la intrarea în repertoriu a actualei montări a operei Rigoletto de Giuseppe Verdi, Opera Naţională Bucureşti prezintă în 20 februarie o nouă producţie a acestui titlu - un concept regizoral nou şi o scenografie provocatoare- , în viziunea marelui regizor de origine australiană Stephen Barlow, cu o scenografie semnată de artistul grec Yannis Thavoris.

09
/02
/14

Astăzi, de la ora 14.10, în cadrul emisiunii Duminica filmului românesc, TVR 2 a programat Cuibul salamandrelor, în regia lui Mircea Drăgan. O coproducție româno-italiană din anul 1978 în care vă veți putea reîntâlni cu o serie de mari actori: Gheorghe Dinica, Stuart Whitman, Radu Beligan, Florin Piersic, Jean Constantin și Mircea Diaconu.

08
/02
/14

Actorul Român Radu Beligan a fost inclus într-un top al celor mai puternice o sută de personalităţi din lume din domeniul divertismentului. Alături de Beligan, în acest top se regăsesc numeroase celebrităţi de la Hollywood, conform Business Insider.

08
/02
/14

Teatrul Masca vă invită duminică, 9 februarie, ora 19.00 la ultima reprezentație din această stagiune a spectacolului Una Historia de Tango, o călătorie în timp printre cele mai importante etape ale tangoului ce anul acesta împlinește patru ani de la premieră.

08
/02
/14

Protagoniștii și echipa de producție a filmului independent „Ultimul Zburator”, selectat la Bruxelles International Fantasy Film Festival, pornesc în caravana de promovare a peliculei.

08
/02
/14

La cererea publicului, Teatrul Naţional din Sibiu programează o nouă reprezentaţie - Imi place cum mirosi - în programul lunii februarie. Astfel, cea mai scurtă lună din an aduce pe scena de la Sibiu un număr record de 2400 de minute de teatru, împărţite în nu mai puţin de 28 de reprezentaţii, prezentate în 3 spaţii de joc diferite.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

“Aşa ceva nu s-a întâmplat! N-avea cum să se întâmple şi, totuşi, s-a întâmplat! / Dar n-a fost nimic… / Nimic? N-a fost nimic? Spune-mi dacă asta e nimic: în miezul zilei, pe o stradă din oraş, doamna Maske îşi pierde chiloţii!”. Premiera naţională a spectacolului Indispensabilii are loc marţi 11 februarie, de la ora 19:30, la Teatrul Nottara.

07
/02
/14

Românii alocă în medie doar o oră şi jumătate pe lună pentru cultura: mersul la teatru şi cinema, ori vizitare galeriilor de artă, potrivit unui studiu al INS. Pentru citit, în schimb, aceştia alocă 13 minute pe zi , iar timpul dedicat lecturii scade odată cu vârsta.