Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, vandalizat de o vizitatoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/celebrul-tablou-al-lui-delacroix-libertatea-conducand-poporul-vandalizat-de-o-vizitatoare/

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.   Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a […]

Un articol de Andrada Văsii|8 februarie 2013

Celebrul tablou al lui Delacroix „Libertatea conducând poporul”, simbolizând elanul revoluţionar francez, a fost victima unui act de vandalism, joi seara, din partea unei vizitatoare a muzeului Luvru din Lens unde este expusă pânza, a anunţat vineri instituţia de cultură, transmite AFP.

 

Cu puţin înaintea închiderii muzeului, o femeie de 28 de ani a trasat cu markerul o inscripţie în partea inferioară a tabloului.

Ea a fost imediat reţinută de un paznic şi de un vizitator, apoi predată poliţiei şi plasată în arest, a precizat muzeul, care a depus plângere.

„La o primă vedere, inscripţia, superficială, ar trebui să poată fi curăţată cu uşurinţă”, menţionează comunicatul, precizând că tabloul va fi expertizat şi, în funcţie de rezultat, se va decide dacă pânza va fi deplasată sau nu pentru restaurare.

„Libertatea conducând poporul”, capodopera de mari dimensiuni pictată de Eugene Delacroix în 1830, este inspirată din zilele revoluţionare de 27,28 şi 29 iulie ale aceluiaşi an, intrate în istorie ca „Les Trois Glorieuses”. Ea este expusă la Muzeul Luvru din Lens, deschis în decembrie 2012 şi care a primit deja 250.000 de vizitatori.

Sursa: Agerpres

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

18
/03
/14

Cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a pictorului Theodor Aman, fondatorul Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, pe 20 martie 2014 va avea loc un ceremonial de depunere de coroane de flori la Cimitirul Bellu. Joi, 20 martie 2014, de la orea 12.00, cu ocazia zilei de naştere a pictorului Theodor Aman, fondatorul Şcolii de […]