Un Matisse furat de naziști se întoarce acasă după 75 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-matisse-furat-de-nazisti-se-intoarce-acasa-dupa-75-de-ani/

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

Un articol de Dana Ionescu|23 decembrie 2021

Henri Matisse a pictat „Femeie șezând” în jurul anului 1921. În acest ulei pe pânză care avea să stea ascuns zeci de ani se vede o femeie într-o rochie înflorată, purtând un colier de perle și stând pe un fotoliu. Cu un șal prins în jurul capului, necunoscuta are și un evantai în mâinile pe care le ține în poală. Orice ne-am închipui despre acest personaj redescoperit după o foarte lungă așteptare, lucrarea semnată de cunoscutul pictor francez într-o epocă bună pentru arta, în anii maturității, a trecut ea însăși prin multe greutăți, reușind să supraviețuiască neatinsă.

Neatins de pe vremea când Henri Matisse a pus ultima tușă, tabloul supraviețuitor este protagonistul unei povești nefericite, cu deznodământ fericit. Dar nefericită fiindcă e vorba despre frică, una cât se poate de concretă, una care a schimbat istoria: frica de naziști. Ei au furat tabloul cu femeia ținând un evantai, care a stat o vreme în colecția lui Hermann Göring, înainte de a intra în colecția Gurlitt. Hildebrand Gurlitt, negustor de artă german, în relații bune cu oamenii celui de-Al Treilea Reich, intrase în posesia a peste 1 000 de tablouri semnate de Renoir, Picasso sau Chagall, evaluate la 1 miliard de dolari.

După sfârșitul războiului, unele dintre acele lucrări prețioase s-au întors în țările de proveniență. Dar, după moartea lui Hildebrand Gurlitt, fiul lui, Cornelius, a ascuns colecția într-un loc sigur: un apartament din Schwabing, lângă München. Și acolo au rămas, învăluite în tăcere, tablouri care aveau să fie descoperite abia în secolul XXI. În 2014, autoritățile au scos la iveală comoara și știrea a făcut înconjurul lumii. După un proces destul de complicat, „Femeie șezând” s-a întors la moștenitorii lui Paul Rosenberg, proprietarul parizian, evreu, de la care naziștii confiscaseră tabloul, împreună cu alte capodopere, reușind să dejoace măsurile de precauție ale colecționarului îngrijorat. Acesta s-a stins în 1959, nereușind să  recupereze mai nimic din colecția sa unică în lume.

În treacăt fie amintit, ziarista Anne Sinclair, nepoata lui Paul Rosenberg, a scris povestea lucrării în volumul biografic „21. Rue de la Boétie”, publicat în Franța în 2012, cu câțiva ani înainte ca „Femeie șezând” să se întoarcă la moștenitorii de drept. Dramaturgul francez Jean-Philippe Daguerre a inclus istoria tabloului într-o piesă de teatru, „Adio, domnule Haffmann”, care s-a bucurat de succes, montându-se recent și în România.

Întoarcerea tabloului, evaluat la 20 de milioane de euro în familia care l-a dorit cu ardoare și s-a luptat pentru el a avut loc în 2015, într-un cerc restrâns, așa cum a anunțat presa franceză. Autoritățile germane au preferat discreția tocmai pentru ca ziariștii să nu dezvăluie locul secret în care au stat nemișcate atâtea capodopere mai bine de o jumătate de secol. La 75 de ani după ce îl furaseră naziștii, tabloul lui Matisse, având o înălțime de 55,4 centimetri și o lățime de 46, 5 centimetri, a fost prima lucrare din „comoara” lui Cornelius Gurlitt, descoperită în 2013, care s-a întors la proprietarii ei legitimi. Cât despre tablourile aceleiași colecții ai căror proprietari de drept nu vor fi găsiți, Cornelius Gurlitt a cerut în testamentul său ca ele să ajungă la Muzeul de Artă din Berna, Elveția.

Evident, aventurile prin care a trecut „Femeie șezând” au implicat o mulțime de specialiști, agenții, anchete și un proces de durată. Ieșind la lumină după zeci de ani petrecuți la adăpostul unui apartament de burlac din Germania, departe de toți ochii, tabloul este în stare perfectă. A împlinit o sută de ani, s-ar părea, dar tinerețea lui se vede cu ochiul liber. Viața lui, cum se spune, abia a început.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.