Cenaclul cultural “Lucian Blaga” s-a lansat la Madrid (Spania)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenaclul-cultural-lucian-blaga-s-a-lansat-la-madrid-spania/

Uniunea “Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania (preşedinte: scriitorul şi jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă) şi editura “Ego Liberum” au inaugurat Cenaclul “Lucian Blaga” în Madrid, Spania în data de 26 februarie 2022.

Un articol de Rhea Cristina|11 martie 2022

Acest eveniment special, înființarea primei ediții a Cenaclului “Lucian Blaga”, a fost organizat ca o reuniune regală a artelor, o punte de legătură spirituală între românii din diaspora și cei din țară, prin recunoașterea și punerea în valoare a operei scriitorului român Lucian Blaga în spațiul hispanic și european.

Astfel, în cadrul manifestării, au fost expuse diverse fațete culturale ale marelui gânditor și poet român, Lucian Blaga, și anume: exegeză, poezie, teatru, biografie.

În acelasi timp, un rol important în dinamica Cenaclului l-au avut creațiile personale ale membrilor acestuia, dar și ale invitaților: poezie, proză, eseu, expoziție de pictură.

Un liant spiritual aparte l-a constituit muzica: muzica ușoară, folk, dar și poezii blagiene care au fost puse pe portativ, un mare atractiv al evenimentului. La ediția inaugurală a Cenaclului “Lucian Blaga” a participat și scriitorul și jurnalistul român, rezident în Franța, Ciprian Apetrei.

Manifestarea a început cu un cuvânt de deschidere și inaugurarea Cenaclului (Ovidiu Constantin Cornilă), a urmat Lucian Blaga, personalitate polifatetică (Mihaela Petrișor), o punere în scenă a dramaturgiei blagiene, Destinul creator la Prometeu și la Meșterul Manole (Ciprian Apetrei), prezentarea expoziției Brâncuși (Ioan Oniciuc), exegeză blagiană, Lucian Blaga între chronos și etern (Ovidiu Constantin Cornilă), Creația poetică blagiană, reflecții (Gina Luca).

De asemenea, s-au lecturat poezii din creația poetului și filosofului din Lancrăm, dar și creații personale: Gabriela Tanțea, Violeta Andrei, Marin Dumitrescu (Nichita Stănescu, in memoriam), Ciprian Apetrei, Eugenia Petrușe etc.

Programul artistic a fost un moment special al evenimentului: artistele Elena Ninerica și Manuela Crina Pușcașu au interpretat piese din repertoriul folk național și internațional.

La finele activității, s-au oferit diplome de excelență și recunoștință tuturor membrilor Uniunii, dar și unora dintre invitați.

Evenimentul a fost înregistrat video integral de maestrul Narcis Pușcașu iar amfitrionul serii a fost Ioan Oniciuc, Președintele Uniunii Creatorilor de Artă din Madrid, Spania.

Inaugurarea acestui eveniment este o mare realizare a culturii din Diaspora română, dar și un vis împlinit, în care un simbol al culturalității și românității se află la loc de cinste.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.