Cenaclul cultural “Lucian Blaga” s-a lansat la Madrid (Spania)
https://www.ziarulmetropolis.ro/cenaclul-cultural-lucian-blaga-s-a-lansat-la-madrid-spania/

Uniunea “Lucian Blaga” a Scriitorilor şi Artiştilor Români din Spania (preşedinte: scriitorul şi jurnalistul Ovidiu Constantin Cornilă) şi editura “Ego Liberum” au inaugurat Cenaclul “Lucian Blaga” în Madrid, Spania în data de 26 februarie 2022.

Un articol de Rhea Cristina|11 martie 2022

Acest eveniment special, înființarea primei ediții a Cenaclului “Lucian Blaga”, a fost organizat ca o reuniune regală a artelor, o punte de legătură spirituală între românii din diaspora și cei din țară, prin recunoașterea și punerea în valoare a operei scriitorului român Lucian Blaga în spațiul hispanic și european.

Astfel, în cadrul manifestării, au fost expuse diverse fațete culturale ale marelui gânditor și poet român, Lucian Blaga, și anume: exegeză, poezie, teatru, biografie.

În acelasi timp, un rol important în dinamica Cenaclului l-au avut creațiile personale ale membrilor acestuia, dar și ale invitaților: poezie, proză, eseu, expoziție de pictură.

Un liant spiritual aparte l-a constituit muzica: muzica ușoară, folk, dar și poezii blagiene care au fost puse pe portativ, un mare atractiv al evenimentului. La ediția inaugurală a Cenaclului “Lucian Blaga” a participat și scriitorul și jurnalistul român, rezident în Franța, Ciprian Apetrei.

Manifestarea a început cu un cuvânt de deschidere și inaugurarea Cenaclului (Ovidiu Constantin Cornilă), a urmat Lucian Blaga, personalitate polifatetică (Mihaela Petrișor), o punere în scenă a dramaturgiei blagiene, Destinul creator la Prometeu și la Meșterul Manole (Ciprian Apetrei), prezentarea expoziției Brâncuși (Ioan Oniciuc), exegeză blagiană, Lucian Blaga între chronos și etern (Ovidiu Constantin Cornilă), Creația poetică blagiană, reflecții (Gina Luca).

De asemenea, s-au lecturat poezii din creația poetului și filosofului din Lancrăm, dar și creații personale: Gabriela Tanțea, Violeta Andrei, Marin Dumitrescu (Nichita Stănescu, in memoriam), Ciprian Apetrei, Eugenia Petrușe etc.

Programul artistic a fost un moment special al evenimentului: artistele Elena Ninerica și Manuela Crina Pușcașu au interpretat piese din repertoriul folk național și internațional.

La finele activității, s-au oferit diplome de excelență și recunoștință tuturor membrilor Uniunii, dar și unora dintre invitați.

Evenimentul a fost înregistrat video integral de maestrul Narcis Pușcașu iar amfitrionul serii a fost Ioan Oniciuc, Președintele Uniunii Creatorilor de Artă din Madrid, Spania.

Inaugurarea acestui eveniment este o mare realizare a culturii din Diaspora română, dar și un vis împlinit, în care un simbol al culturalității și românității se află la loc de cinste.

29
/09
/21

Miercuri, 29 septembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Din cer au căzut trei mere de Narine Abgarian, roman distins cu Premiul Iasnaia Poliana, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – povestea unei iubiri târzii care salvează lumea într-un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Participă: Sabina Fati, scriitoare și jurnalistă, Cristian Pătrășconiu și Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

27
/09
/21

„Faptul că sunt cu el, cu Ovidiu, mă determină să fac o călătorie în tinerețea mea și să-mi dau seama ce e cu adevărat fericirea. Dar, din păcate, fericirea nu o trăiești, ți-o amintești numai”, scrie Rodica Mandache în deschiderea cărții despre actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

09
/09
/21

În Etiopia anului 1935, Hirut lucrează ca servitoare în căminul unui ofițer din armata împăratului. Iar când armatele lui Mussolini se apropie și bărbații trebuie să se mobilizeze, Hirut și celelalte femei își doresc să facă mai mult pentru cauza războiului decât să aibă grijă de răniți și să îngroape morții.

30
/08
/21

PREVIEW Trei filme realizate în anii `60 în Republica Moldova, la ale căror scenarii au contribuit scriitori basarabeni, au fost aduse la Bucureşti în cadrul unui proiect inediat intitulat „Romanul românesc din stânga Prutului”. Filmele pot fi văzute marţi, 31 august, la ARCUB.